Babiš odtajnil, komu nabízel nejvyšší křeslo svého hnutí. A zesměšnil slogan TOP 09

21.10.2013 9:53

Andrej Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny popisuje svou cestu budování strany, která má hned napoprvé ambici vstoupit do sněmovny. Podle průzkumů se jí to také podaří. Sám Babiš prý původně ani nechtěl být lídrem nového politického subjektu, protože, podle svých slov, nemá ideální kádrový profil.

Babiš odtajnil, komu nabízel nejvyšší křeslo svého hnutí. A zesměšnil slogan TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš rozdává předvolební koblihy

Anketa

Máte obavy ze vzestupu hnutí ANO?

67%
33%
hlasovalo: 9206 lidí

Andrej Babiš popisuje, že pro své hnutí ANO hledal vhodného lídra. „Vím, že můj kádrový profil není ideální pro to, abych byl politikem. Nabízel jsem to Karlu Janečkovi, Pavlu Teličkovi, Martina Jahna jsem oslovil a vůbec řadu dalších. Každý sice řekl, jo, to je dobře, ale nikdo se nechtěl vzdát pohodlí rodiny a vůbec všeho. Tak jsem musel jít do čela já, což samozřejmě ale nebylo jednoduché,“ říká Babiš k otázce, jak se stal lídrem ANO.

Hnutí Andreje Babiše vsadilo v předvolební kampani na jednoduchá hesla a také na sliby, že budou v politice jiní a mnohé změní. Podle některých pozorovatelů jsou ale sliby ANO těžko splnitelné. „Určitě to není tak snadné. Také neslibujeme, že tady všechno změníme, jen říkáme, že pokud nezačneme, tak víme, kam jdeme. Vy jste dáma, tak nebudu říkat, kam jdeme, ale všichni občané vědí...“ poukázal šikovně Babiš na hlavní volební heslo TOP 09, které zní: „Víme, kam jdeme“.

Nabízíme změnu

Podle Andreje Babiše prý už skoro nevěří ve změnu. Jeho hnutí ANO však prý právě takovou změnu nabízí. V rozhovoru pro Hospodářské noviny Babiš naznačil, jak by chtěli po vstupu do sněmovny začít změny prosazovat. „Začneme tím, že budeme Parlamentu předkládat konkrétní zákony. Řekněme: Tak tady máme zákon o majetkových přiznáních, tak pojďme na to. Zákon o státní službě – pojďme, zákon o exekucích – pojďme. Náš stát musí hlavně začít fungovat selským rozumem. Každý už to vzdal. Nikdo nevěří na změnu. Je tady ale nějaká naděje, že změna může přijít. Možná to potrvá dlouho a má to samozřejmě svá rizika, ale u nich je jistota, že se nic nezmění,“ říká Babiš a zároveň upozorňuje, že ti, co už jsou v politice třiadvacet let, prý nenabízejí nic nového.

Všechno jsem vybudoval prací

Miliardář Andrej Babiš patří k nejbohatším mužům v zemi. Řídí například potravinářský gigant Agrofert a nedávno zakoupil vydavatelství MF Dnes a Lidových novin Mafru. K této okolnosti Babiš jen pravil: „Tak já se omlouvám, ale já jsem to celé vybudoval prací. A co mám teď dělat? Mám rezignovat, nebo co?“ ptá se podnikatel.

Hospodářské noviny v rozhovoru Babiše upozornily, že koalice je o kompromisech a zároveň naznačily, že pak často nelze líbivá hesla a sliby z billboardů prosadit. „Však fajn. Teď budeme v opozici a za čtyři roky volby vyhrajeme,“ řekl na to Andrej Babiš.

Působení hnutí ANO ve sněmovně vidí předseda zřetelně. „Budeme mezi voliči. Ve sněmovně budeme navrhovat zákony a říkat to nahlas, když tam bude nějaký přílepek. Budeme to řvát, protože dneska není jednoduché se dostat do médií,“ míní Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…