Babiš opět boduje. S náskokem by vyhrál volby před ČSSD

19.03.2014 16:11

Podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28 procent hlasů, druhá ČSSD by na něj ztratila čtyři procenta. Ve stranických preferencích jsou tyto strany shodně na úrovni 18,5 procenta. Vyplývá to z březnového průzkumu, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Babiš opět boduje. S náskokem by vyhrál volby před ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Hnutí ANO získalo převahu ve volebním modelu podruhé od říjnových předčasných voleb. V listopadu loňského roku se dostalo před ČSSD o půl procenta, ale pak se do čela vrátila vítězná strana posledních voleb. Zatímco podle únorového průzkumu by sociální demokracie podle volebního modelu získala 28 procent hlasů a ANO 25 procent, nyní se poměr příznivců prakticky obrátil.

Voliči ČSSD váhají nad cestou k volebním urnám

Na rozdílu ve výsledku volebního modelu a stranických preferencí se podepsalo to, že hnutí ANO by momentálně mělo disciplinovanější voliče. Do modelu jsou totiž zahrnuty pouze názory lidí, kteří vyjádřili chuť přijít k urnám, pokud by se volby konaly příští týden. Na tuto otázku odpovědělo kladně 61 procent dotázaných s volebním právem.

I když preference obou nejsilnějších stran jsou shodné, v modelu je situace odlišná. „Tento efekt je způsobený právě tím, že více příznivců sociální demokracie zvolilo v reakci na dotaz ohledně volební účasti odpovědi 'spíše ne' či 'neví' a nejsou tudíž do výpočtu volebního modelu zahrnuti," uvedlo CVVM.

ODS na šesti procentech

Třetí by v hypotetických březnových volbách skončila se 14 procenty KSČM následovaná TOP 09, které by svůj hlas dalo 11 procent respondentů. Do poslaneckých lavic by zasedli ještě zástupci KDU-ČSL a ODS, jejichž strany by získaly po šesti procentech, a přesně na potřebné pětiprocentní hranici se pohybuje podpora hnutí Úsvit.

Průzkum proběhl od 3. do 10. března a zúčastnilo se ho 1061 respondentů starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …