Babiš ovládl další průzkum dne. Okamura by propadl

19.09.2014 12:58

Hnutí ANO a sociální demokracie posilují, komunisté a ODS stagnují, TOP 09 a hnutí Úsvit klesají. Tak by se v krátkosti daly shrnout nejnovější výsledky průzkumu volebních preferencí, který ve dnech 3. až 10. září provedla agentura STEM na reprezentativním vzorku 1024 občanů starších 18 let.

Babiš ovládl další průzkum dne. Okamura by propadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Na základě preferencí vypracovaný volební model pak ukazuje, že stávající hlavní strany vládní koalice by získaly ve sněmovně ústavní většinu. Současně by rozložení politických sil v dolní parlamentní komoře umožnilo i vládu středopravicových stran.

V preferencích stále vede ANO před ČSSD

Ve stranických preferencích vede ANO (23,9 %) před ČSSD (16,8 %) a KSČM (11,3 %). Preference TOP 09 jsou 6 %, ODS 5,1 % , lidovců 4,1 % a hnutí Úsvit 3,2 %. Statistická chyba se u menších stran pohybuje kolem ± 2 procentních bodů, u větších kolem ± 3 procentních bodů. Organizátoři průzkumu ale upozorňují na to, že preference neukazují pravděpodobný volební výsledek. „Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Preference pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb,“ vysvětlil STEM.

Agentura se pokusila vytvořit model volebního výsledku, byť přiznává, že sestavit jej není jednoduché, neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v minulých volbách nebo se změní, zda se do volebního výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli apod.

Volební model se sestavuje obtížně

„Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění,“ uvedli autoři průzkumu s tím, že zářijový model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 59 %.

Podle simulovaného volebního výsledku by v září ve volbách zvítězilo ANO, které by získalo 30,3 % hlasů, následované sociální demokracií (21,3 %) a komunisty (13,5 %). Přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by se dostaly ještě TOP 09 (7,6 %), ODS (6,3 %) a lidovci (5,4 %).

STEM upozorňuje, že procentní zisky stran ve volebním modelu ještě nevyjadřují konečný výsledek voleb. Ten totiž vznikne až přepočítáním výsledků voleb v jednotlivých krajích na volební mandáty pomocí d’Hondtovy metodiky a celkovým součtem krajských mandátů za ČR. „Jde o odhad, v němž například nelze zcela přesně a spolehlivě zachytit rozložení politických nálad v našich nejmenších krajích. Odchylka orientačně činí ± 2 mandáty,“ vysvětlili autoři průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…