Babiš po obědě se Zemanem: Dvojitá brada, Írán i miliardy solárníkům

05.01.2020 17:37

Předseda vlády Andrej Babiš prozradil novinářům, jak probíhal novoroční oběd s prezidentem Zemanem. Miloš Zeman prý přibral šest kilo a je pyšný, že zase má dvě brady. Došlo však i na důležitá témata. Prezident a premiér se spolu bavili např. o rostoucím napětí mezi USA a Íránem a shodli se na tom, že by tady mohla hrát EU větší roli, než hraje dnes.

Babiš po obědě se Zemanem: Dvojitá brada, Írán i miliardy solárníkům
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Takže mám něco říct?“ zahájil trochu netradičně Babiš svou promluvu k novinářům před kamerami ČT.  

„Takže dobrý den, dámy a pánové, my jsme absolvovali velice příjemný rodinný oběd a bavili jsme se spolu jako rodiny. Pan prezident je ve skvělé formě, přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí. My jsme se bavili o našich dětech, jak studují,“ prozradil Babiš.

Prezident se podle Babiše bavil se všemi, i s jeho dětmi.

„Já jsem samozřejmě s panem prezidentem probíral i zahraniční věci. Shodli jsme se v tom, že Evropa by měla vyzvat Spojené státy i Írán, aby ta situace neeskalovala, a že bychom se měli více angažovat jako Evropané, samozřejmě situace v Libyi je, dá se říct, složitá, takže v tomhle směru bychom se měli snažit být aktivní a zapojit se do této situace,“ pokračoval premiér.

Hájil také podobu rozpočtu, média, která ho kritizují, prý zapomínají na „jeden z největších tunelů naší samostatné republiky“, konstatoval předseda vlády. „Platíme 47 miliard na obnovitelné zdroje a z toho 30 miliard na soláry. Pokud bychom neměli toto dědictví, tak bychom byli v přebytku,“ upozornil.

Po ministryni financí bude žádat, aby se soustředila na zlepšení čerpání peněz z EU. Kromě toho hodlá pokračovat v pumpování peněz do ekonomiky, ve zvyšování důchodů a tak podobně. „Měli bychom si vážit toho, že žijeme ve skvělém prostředí ve srovnání se zbytkem Evropy i světa,“ zdůraznil předseda vlády.

Než se s novináři rozloučil, práskl na sebe, že zapomněl na narozeniny Kateřiny Zemanové a nepřinesl jí dárek. „Možná je to opomenutí moje, možná protokolu,“ poznamenal Babiš s tím, že až na společném obědě se dozvěděl, že se prezidentova dcera Kateřina narodila 1. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…