Babiš po seznámení se stavem ministerstva: Musíme začít prakticky od nuly

19.02.2014 16:25

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je potřeba udělat zásadní změnu celé finanční správy. Souhlasí s navýšením investic, jak navrhoval prezident Miloš Zeman, když mluvil o řešení nezaměstnanosti. Babiš ale tvrdí, že vše bude nějakou dobu trvat. Prý na ministerstvu začíná od nuly. Prohlásil to v rozhovoru pro server Deník.cz.

Babiš po seznámení se stavem ministerstva: Musíme začít prakticky od nuly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Podle Babiše potřebuje zásadní změny celá finanční správa. „V pondělí jsem byl na poradě u šéfa finančního ředitelství Jana Knížka a tam jsme dostali asi padesát bodů, které je potřeba zrealizovat, aby správa daní byla efektivnější. Vypadá to, že se tady 24 let nic nedělalo, teď jsme to dali na papír a začínáme prakticky od nuly,“ tvrdí Babiš.

Cílené investice kvůli nezaměstnanosti ano. Ale proč tu pracuje tolik Ukrajinců a Slováků?

Šéf resortu financí se chce soustředit hlavně na rok 2015. Zásadní kroky se prý začnou dít poté. Babiš by chtěl znovu rozhýbat stavbu dopravní infrastruktury.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu ve sněmovně prohlásil, že je potřeba snižovat nezaměstnanost pomocí dobře cílených investic. S tím Babiš souhlasil. „Na druhou stranu si musíme říct, proč ve stavebních firmách, v obchodě i službách pracuje tolik Ukrajinců a Slováků,“ rýpl si šéf státní kasy.

Musíme umět investory přitáhnout a nabídnout jim pobídky výhodné pro stát

Babiš také upozornil, že Česko musí umět přitáhnout investory. Musí tu být dopravní infrastruktura, kvalitní pracovní síla, levná energie, klesající administrativní zátěž a neměla by tu být korupce.

„Neříkám, že nás spasí Amazon, ale my musíme umět investory přitáhnout, nabídnout jim pobídky, ovšem výhodné pro stát, aby firma po jejich vyčerpání bez dalšího nemohla jen tak odejít a nezaplatit daně,“ tvrdí Babiš.

Na ministerstvech úspory jsou. Jourová ušetřila 250 milionů za propagaci cestovního ruchu

Kvůli rozpočtu se musí šetřit a někteří ministři už ve svých resortech nacházejí úspory. „Paní ministryně Jourová zrušila soutěž na marketingovou propagaci cestovního ruchu v zahraničí za 250 milionů. Ty úspory tam jsou,“ věří Babiš.

Sám Babiš nyní na svém ministerstvu podepisuje všechny smlouvy a faktury. „Také musíme hasit velké průšvihy. Česká exportní banka (ČEB) má 16 miliard špatných úvěrů, to všechno tam nadělali Topolánkovi kamarádi. Jsou hlasy, že 90 procent těch prostředků čerpá deset vybraných firem a ostatní na ně nedosáhnou,“ uvedl Babiš.

Někteří podnikatelé se obětují kvůli nefunkčnímu státu. Je to šílená oběť

Všechno ale prý bude na dlouho. „Jestli to bude na čtyři roky i pro mě, to uvidíme. Pan prezident mluvil o Baťovi, který byl i starostou Zlína. Víte, když někteří podnikatelé vidí, že stát je nefunkční, tak se obětují. Každý si z toho dělá srandu, ale věřte mi, je to šílená oběť,“ uzavřel Babiš rozhovor pro Deník.cz.

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…