Babiš poslal Blatnému již několikátý vytýkací dopis: Očekávám odpověď hodnou ministra, ne další slohové cvičení, proč to nejde

03.04.2021 6:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) poslal ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) koncem března již nejméně čtvrtý vytýkací dopis za zhruba dva týdny. Ministrovi tentokrát opět vytkl přísné podmínky pro podávání experimentálního léku na nemoc covid-19 bamlanivimab, uvedl dnes serverDeník N. Předtím ve druhé polovině března Babiš vytýkal podle médií Blatnému prostřednictvím dopisů už jednou údajně malou podporu nových léků na covid-19 a také postup při tendru na testy na covid-19 pro školy nebo strategii boje proti rakovině. Ministerstvo zdravotnictví podle serveru nechtělo poslední dopis komentovat.

Babiš poslal Blatnému již několikátý vytýkací dopis: Očekávám odpověď hodnou ministra, ne další slohové cvičení, proč to nejde
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Babiš ministra Blatného v dopise z 29. března podle Deníku N žádá, aby ministerstvo umožnilo pacientům léčbu bamlanivimabem v co největší míře. „Snažíte se opravdu přispět k řešení situace ze všech sil i Vy z funkce ministra zdravotnictví?“ píše premiér. „Očekávám od Vás jasnou a stručnou odpověď hodnou ministra zdravotnictví ČR a lékaře, nikoli další slohové cvičení, co nejde a proč to nejde,“ vyzývá premiér Blatného v dopise.

Premiér tím naráží na dřívější dopis, v němž také podle serveruLidovky.czkritizoval podmínky pro podávání nových léků. „V době, kdy nemáme dostatek vakcín, jste měl Vy jako ministr zdravotnictví umožnit indikovaným pacientům léčbu s protilátkami v největší možné míře, k čemuž ovšem podle mých informací nedošlo," psal podle serveru Babiš v prvním dopise z poloviny března.

„Případné změny v indikaci budou odvislé výhradně od výsledku odborných diskusí a analýzy dosavadních zkušeností," sdělila Deníku N mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová k podmínkám pro podávání zmíněných léků.

Nemocnice v Česku mají k dispozici léky proti covidu-19 s tzv. monoklonálními protilátkami bamlanivimab od společnosti Eli Lilly a casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, od firmy Regeneron. Mohou je však aplikovat pouze pacientům s vybranými druhy diagnóz. Odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která v březnu vznikla při ministerstvu zdravotnictví, podle serveruNovinky.czdoporučili ve čtvrtek zmírnění kritérií pro podávání těchto látek.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…