Babiš potřebuje sehnat aspoň někoho důvěryhodného, kdo pro něj jednou zvedne ruku. Pak bude na čtyři roky vymalováno, obává se komentátor Pečinka

24.02.2018 11:35

Komentátor Bohumil Pečinka se na serveru Reflex.cz rozepsal o prvních vyjednáváních o vládě mezi někdejšími koaličními partnery z hnutí ANO a sociální demokracií.

Babiš potřebuje sehnat aspoň někoho důvěryhodného, kdo pro něj jednou zvedne ruku. Pak bude na čtyři roky vymalováno, obává se komentátor Pečinka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Ve středu politického pole, současně s výrazným vychýlením doleva, sedí Andrej Babiš a jeho širokospektrální hnutí. Jsou trochu pravice ve vztahu k nadnárodním korporacím a bankám, jsou hodně levice, když přijde na míru populismu a přerozdělování, a jsou současně střed, který má oporu v části středostavovské populace, protože jí Babiš symbolizuje stabilitu a řád. Napravo a nalevo od hnutí ANO má Babiš to, čemu se v dobách komunismu říkalo satelitní strany – SPD a KSČM. Tedy formace, které rotují kolem Babišova velkého dubiska,“ zmínil Pečinka. 

Podle něj tyto strany mají sice autonomní stranický život, ale zároveň jsou kdykoliv schopny Babiše podpořit – odměnou za místa pro jejich odborníky na ministerstvech a v polostátních podnicích. „Andrej Babiš už léta tento systém buduje a po říjnových volbách pro něj poprvé získal většinu ve sněmovně – 115 hlasů. Je to modernizovaný systém někdejší komunistické Národní fronty,“ míní Pečinka.

  • Původní text ZDE.

Vzhledem k tomu, že však, jak Pečinka míní, nemají obě satelitní strany dobrou pověst v Evropě, je Babišova hra zaměřena jen na jednu věc. „Potřebuje na pět minut získat hlasy ještě jiné strany, aby při hlasování o důvěře jeho jednobarevné vládě asistoval někdo důvěryhodný. Pak už bude na další čtyři roky vymalováno, protože díky spolupráci obnovené Národní fronty se nikdy nenajde 101 hlasů k vyslovení nedůvěry vládě,“ dodal Pečinka, proč vlastně Babiš hraje tuto hru. 

Součástí obnovené Národní fronty je pak podle Pečinky i prezident Miloš Zeman. „Například chce Babišovi do vlády vsunout toho či onoho ministra nebo spřáteleného náměstka, aby ochránil zájmy svého světa. Podstatné je jedno: pokud má politický systém řádně fungovat, musí mít Babiš tvrdou opozici zprava i zleva. Obnovený systém Národní fronty tuhle kritickou soutěživost vylučuje,“ uzavřel komentátor.

 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …