Babiš předal Sněmovně požadované vysvětlení svých financí. Ale Sobotkovi to stejně stačit nebude, poznamenal při tom

28.04.2017 15:16

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předal Sněmovně dopis, v němž se měl pokusit vysvětlit, jestli v kauze korunových dluhopisů neobral stát na daních. Šéf hnutí ANO je přesvědčen, že vše vysvětlil, ale že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to stačit nebude. Sociální demokraté si k dopisu vzali pár dnů na rozmyšlenou. Zato opoziční ODS a TOP 09 žádný čas na rozmyšlenou nepotřebují.

Babiš předal Sněmovně požadované vysvětlení svých financí. Ale Sobotkovi to stejně stačit nebude, poznamenal při tom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přednáška ministra financí Andreje Babiše na Vysoké škole ekonomické na téma Fiskální a daňová politika

Předseda ODS Petr Fiala je toho názoru, že Babiš vlastně nevysvětlil nic, takže je na předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), aby Babiše z vlády vyhodil.

„Ministr financí z velké části zopakoval pouze své dřívější argumenty a do svého vysvětlení zahrnul pouze to, co sám chtěl, nikoliv vše, co by pochybnosti o jeho podnikání a finančních transakcích rozptylovalo. Místo toho nálepkuje a útočí na své kritiky. Na tahu je nyní premiér. Teď už vyčerpal možnosti řečnění a musí jednat. Domnívám se, že premiér už dnes nemá jinou možnost než Andreje Babiše odvolat,“ je přesvědčen Fiala. Svůj názor shrnul v prohlášení uveřejněném na stránkách ODS.

Celé prohlášení naleznete ZDE.

Podobně se na Babišovo počínání dívá také předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Jeho slova přinesla ČTK. Pokud teď premiér Sobotka nic neudělá, tak podle šéfa TOP 09 v podstatě páchá politickou sebevraždu.

„Za tohle by politickou odpovědnost mohl převzít pouze sebevrah,“ řekl.

Dopis, který Babiš předložil Sněmovně, nevysvětluje podle Kalouska v podstatě nic. Babiš tak neuposlechl výzvy Sněmovny, která ministra financí požádala, aby vše vysvětlil. Teď je jen otázka, jak se k tomu postaví premiér.   

 

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…