Babiš překvapivě podpořil do senátu konkurenčního kandidáta. A toto se kvůli tomu strhlo

17.10.2014 11:09

Co jste to provedl, pane ministře? Andrej Babiš se postaral o bouřlivou diskuzi těsně před druhým kolem senátních voleb na Děčínsku, kde kandidátka jeho hnutí ANO neuspěla. Navzdory koaliční spolupráci s ČSSD ale Babiš svými výroky potopil právě sociálně-demokratického kandidáta. V šoku je například poslanec Foldyna. Nechápe, jak mohl čelní představitel ANO podpořit spřízněnce Kalouskových topkařů, kteří mohou být v senátu jen brzdou.

Babiš překvapivě podpořil do senátu konkurenčního kandidáta. A toto se kvůli tomu strhlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zbyněk Linhart, starosta Krásné Lípy, do senátu kandiduje na Děčínsku jako nestraník za STAN s podporou TOP 09. Do druhého kola se dostal s 33,34 procenty hlasů. Dosavadnímu senátorovi Jaroslavu Sykáčkovi (politik ČSSD, s níž je ANO ve vládní koalici), s kterým se v druhém kole utká, voliči věnovali jen 16,73 procenta. Andrej Babiš překvapivě do médií uvedl, že v senátu jsou potřeba lidé jako Linhart, který je podle něj úspěšným komunálním politikem, jenž se zasloužil o řadu důležitých investic ve městě a stál i u zrodu Národního parku České Švýcarsko. Mnohé tímto velebením překvapil, jedny v dobrém, jiné naopak.

Tak a teď nic užitečného neprojde

Sociální demokrat z Děčína Jaroslav Foldyna je vyjádřením nemile překvapen. Ministru financí podle něj zřejmě nedošla důležitá věc. „Pan Babiš si asi neuvědomuje, že nepodporuje do senátu dobrého starostu, ale kandidáta, kterého finančně i morálně podporuje Kalousek a topka. Tedy potencionální ohrožení vládních návrhů v senátu,“ říká. Pomohl-li Babiš k více hlasům konkurentovi sociálního demokrata, pomohl tak prý k tomu, aby byly ohroženy zákony sociálního charakteru, jako i některá daňová opatření, která tak vehementně kritizuje pan Kalousek a topka. „Také valorizaci důchodů, zvýšení platů státních zaměstnanců a podobně. To vše může zablokovat senát, když tam budou lidé podporovaní Kalouskem a jeho TOP 09,“ upozorňuje varovně Jaroslav Foldyna.

Oproti tomu místopředseda poslanecké sněmovny a zároveň místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík se ničemu nediví. „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí vyjednávání o radničních koalicích mezi ANO a ČSSD na některých místech České republiky, pro mě není zase tak překvapivé, že pan Babiš nepodpořil automaticky koaličního kandidáta. Pokud je o kvalitách pana Linharta přesvědčen stejně jako já, oceňuji, že to otevřeně řekl,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Nic proti „pochvalným bodům“ čelního představitele hnutí ANO pochopitelně nemá ani samotný Zbyněk Linhart. „Jsem rád, že si pan ministr nevšímá jen nejvyšší politiky, ale i výsledků dlouhodobé práce na komunální a regionální úrovni. Navíc přitom nehledí na to, kdo je z jaké strany,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. „Pokud by do druhého kola postoupila kandidátka ANO, předpokládám, že by se náš kandidát takovéto podpory z úst pana Babiše nedočkal,“ dodal ještě Petr Gazdík.

Nakonec mohou být překvapení sázkaři i voliči

Volební místnosti pro druhé kolo senátních voleb se otevírají dnes ve 14 hodin. Konkrétně na Děčínsku se volí senátor na dalších 6 let.

Starosta Zbyněk Linhart byl označen za překvapení letošních voleb do senátu, sázkové kanceláře mu dokonce předpovídaly až šesté či sedmé místo. Neměl ani zdaleka tak viditelnou kampaň jako jeho konkurenti. „Nedělám mnoho akcí na veřejnosti, neroznáším koblihy, perníčky či růže, protože mám hodně práce ve městě. Na rozdíl od mnohých jiných jsem tyto činnosti a nové dotace pro město nemohl odsunout a musím se jim věnovat,“ zdůvodnil to již dříve pro ParlamentníListy.cz s tím, že v osobě Jaroslava Sykáčka by lidé spíše volili politickou značku než výsledky práce.

„Účast v druhém kole je spíše charakteristická pro voliče levice,“ upozornil ovšem čtenáře ParlamentníchListů.cz politolog Jan Kubáček, proč je výsledek druhého kola senátních voleb nadále nejistý i přes drtivou převahu hlasů Linharta v prvním kole.

Dosavdní senátor Jaroslav Sykáček nebyl opakovaně k zastižení, aby se k Babišově podpoře Linharta vyjádřil. Jeho stanovisko zjišťujeme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…