Babiš přišel do politiky dělat byznys. Novinářka, která před ním utekla, řekla v ČT více

19.12.2013 22:39

Celostátní výbor KDU-ČSL zavázal své vyjednávače, že mají nadále trvat na obsazení Ministerstva zemědělství. Zároveň tedy odmítl návrh koaličních partnerů, nabízejících lidovcům jiné dva resorty. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek pak přišel jejich stanovisko vysvětlovat do Událostí, komentářů České televize.

Babiš přišel do politiky dělat byznys. Novinářka, která před ním utekla, řekla v ČT více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek(KDU-ČSL)

Na dotaz moderátora, zda lze jejich trvání formulovat „zemědělství, nebo nic“, předseda lidovců poznamenal, že tak kategoricky by to neviděl. Existuje prý řada možností, jistě se bude dál jednat, případně mohou lidovci zvolit jinou formu podpory vlády.

„My jsme konstruktivní, dneska jsme hlasovali pro státní rozpočet, i ve sněmovně zatím tato většina funguje,“ upozornil Bělobrádek s tím, že koaliční projekt rozhodně může fungovat.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že postoji lidovců nerozumí a vnímá jej už trochu jako politikaření. „Nechápu, čemu na tom nerozumí, když je to jasné jako facka,“ komentoval to Bělobrádek. Podle něj byly bez okolků akceptovány priority obou dalších stran, a u lidovců je to najednou problém. „Chceme být v tomto projektu rovnoprávnými partnery,“ zdůraznil.

Pak zdůraznil, že pro důsledný postoj lidovců má pochopení i prezident Zeman, se kterým se dnes sešel. Prezident rovněž uvedl, že se sestavováním vlády není třeba spěchat. Bělobrádek si to myslí rovněž. „Pokud chceme sestavovat vládu na čtyři roky, tak nemá smysl řešit dny,“ uvedl.

„Jsme ochotni jednat, klidně na vzduchu, na vodě i pod zemí,“ poznamenal Bělobrádek v narážce na svou „dálkovou“ účast na vyjednávání při své cestě po USA. Pak se snažil uklidnit své případné koaliční partnery, že lidovci skutečně nemají zájem ovlivňovat proces církevních restitucí.

Na závěr však ještě jednou zopakoval, že se domnívá, že s ohledem na stanovisko celostátního výboru, pokud lidovci Ministerstvo zemědělství nedostanou, koalici opustí. „Ale nám jde o Českou republiku jako takovou a rozhodně od nás ani v případné opozici nikdo nemůže čekat nějakou nulovou toleranci,“ uklidňoval Bělobrádek. Babišovec Faltýnek však vyjádřil naději, že se dohodu přece jen podaří dosáhnout.

Komentátorka Lenka Zlámalová, která události následně komentovala ve studiu, však vyjádřila skeptický názor, že lidovci nejspíš z koalice odejdou. Vratislav Dostál z Deníku Referendum, který komentoval s ní, pak zájem všech stran o resort zemědělství vysvětlil prozaicky. „Stačí se podívat na internet, v čem podniká společnost Agrofert,“ uvedl.

„Ukazuje se, že Andrej Babiš vyrazil do politiky hájit své obchodní zájmy,“ poznamenala Zlámalová. Důkazem je podle ní například i to, že se najednou stala vzývaným heslem potravinová soběstačnost, která je zájmem zemědělských producentů kolem Andreje Babiše, ale rozhodně ne české ekonomiky, která je spíše průmyslová než zemědělská a uvnitř fungujícího vnitřního trhu nemá důvod snažit se sama zásobovat potravinami.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…