Babiš přiznal chybu. Teď se prý otáčí proti němu

19.03.2014 14:30

Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici byla chyba. Připustil to dnes ve sněmovně ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to nyní zdravotnictví používá jako argument, proč je do resortu nutné přidat více peněz. Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Neobnovit je byla priorita ČSSD, proti byli lidovci. Koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře.

Babiš přiznal chybu. Teď se prý otáčí proti němu
Foto: Repro ČT
Popisek: Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v ČT

„Problém jsou poplatky v nemocnicích, kde jsme z hlediska pobytu udělali chybu. Zpětně to hodnotím jako špatně. Teď je to argument, aby se nalily větší peníze," řekl dnes novinářům Babiš. Připomněl, že nemocnice bez poplatků žádali sociální demokraté.

S neobnovením nemocničního poplatku měli při koaličním vyjednání problém lidovci. „My jsme na to upozorňovali a nepovažovali jsme za dobrý nápad, aby se poplatky za pobyt v nemocnici zrušily," řekl dnes novinářům ve sněmovně šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Babišovi se nelíbí nynější plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na stabilizaci zdravotnictví, který počítá mimo jiné se dvěma miliardami pro nemocnice. Peníze mají kompenzovat výpadek za zrušený poplatek za pobyt. Návrhem na stabilizaci zdravotnictví se bude na některém z příštích jednání zabývat vláda, v pondělí o něm diskutovala koaliční rada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…