Babiš pro PL: S přesunem ambasády v Izraeli do Jeruzaléma nepočítáme

23.05.2019 13:15

Česká vláda se nechystá přesunovat ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. ParlamentnímListům.cz to řekl premiér Andrej Babiš. Podle jeho slov musí země ctít závazky v rámci EU a OSN.

Babiš pro PL: S přesunem ambasády v Izraeli do Jeruzaléma nepočítáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Dlouhodobé přání prezidenta Miloše Zemana, aby Česká republika po vzoru Spojených států přemístila své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, zůstane prozatím nenaplněno. 

ParlamentnímListům.cz to v interview řekl předseda vlády Andrej Babiš. Přestože má naše země s Izraelem intenzivní a nadstandardní vztahy, musí se vláda držet svých mezinárodních závazků a s přesouváním ambasády prý v tuto chvíli nepočítá.

„Nikdo z Evropy to zatím nebude přemisťovat a ani my s tím teď nepočítáme. Izrael je náš dlouhodobý spojenec, máme nadstandardní vztahy, ale jsme v EU a zkrátka byly nějaké dohody v rámci OSN, které musíme držet,“ řekl premiér.

Na navazující přímý dotaz, zda Česká republika skutečně ambasádu přesouvat nebude, jak o tom mluví prezident, reagoval Andrej Babiš: „Ne. Otevřeli jsme tam ale Český dům. Vztahy máme, na základě mé návštěvy budeme organizovat konferenci o aplikaci léčebného konopí, ministr Brabec má za úkol udělat konferenci o tom, jaké mají v Izraeli know-how na užití vody, v tom jsou světová špička.“

Celý rozhovor ParlamentníchListů.cz s premiérem Babišem ZDE. Tématy byly Evropská unie, migrace či protivládní demonstrace.

Česká republika loni za přítomnosti prezidenta republiky otevřela v Jeruzalémě Český dům, jak premiér připomněl. Ten nicméně nemá pochopitelně status ambasády. 

Prezident o myšlence přesunu našeho zastupitelského úřadu z Tel Avivu do Jeruzaléma, který Izraelci považují za skutečné hlavní město Svaté země, mluví řadu let. S návrhem přišel ještě před americkým prezidentem Donaldem Trumpem a dnes s oblibou říká, že mu Trump jeho nápad „vyfoukl“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…