Babiš prý stáhl naší politiku do absolutního bahna. Jiří X. Doležal pro něj našel velmi nelichotivé srovnání

03.09.2016 14:56

Předseda hnutí ANO, ministr financí a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš vyrazil na sever Čech do Varnsdorfu, aby tam zahájil školní rok. Namísto toho na sebe strhl pozornost tím, že zpochybnil romské oběti holocaustu. Tedy alespoň podle serveru Aktuálně.cz. Místopředseda vlády Babiš se brání, že novináři jeho slova vytrhli z kontextu, ale omluvil se. Jiří X. Doležal dává v komentáři pro Reflex.cz najevo, že si o Babišových slovech myslí své.

Babiš prý stáhl naší politiku do absolutního bahna. Jiří X. Doležal pro něj našel velmi nelichotivé srovnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Donedávna posílali Romy „do plynu“ nebo „do práce“ jen pravicoví radikálové. Šéf hnutí ANO a majitel společnosti Agrofert se jim však podle serveru Aktuálně.cz notně přiblížil. „To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl prý Babiš o táboře, kde zemřely stovky lidí.

Na sociální síti Facebook se později bránil, že novináři jeho slova vytrhli z kontextu. I tak se pak omluvil lidem, kterých se dotkl.

Jiří X. Doležal však tvrdí, že jde jen o gesto, které nic neřeší. Babiš zkrátka posunul českou politiku do ještě hlubšího bahna. „Celá politická scéna jako jeden muž se proti Babišově hejtu postavila, dokonce tak silně, že se miliardář za svůj výrok omluvil – ‚těm, kterých se dotkl‘. Ta omluva je sice hezká, dobře mu imagemakeři poradili, nijak ovšem nenapravuje skutečnost, že Babiš zatáhl českou politickou kulturu do naprosté žumpy,“ soudí publicista.

Celý text najdete zde

Andrej Babiš je podle jeho názoru znám tím, že voličům napeče tolik koblih, kolik jen dokážou sníst a naslibuje jim hory doly. Jen aby dostal jejich hlas. Do jisté míry proto lze pochopit, proč se Babiš právě na severu Čech navážel do Romů. V tomto regionu na to slyší nejeden volič. Jenže tentokrát to šéf hnutí ANO přehnal.

Aby to dokázal, Doležal citoval slova pronesená v roce 2006 Petrou Edelmannovou, předsedkyní ultrapravicové Národní strany. Lidové noviny, které před deseti lety ještě nevlastnil Babiš, tehdy doslova napsaly: „Předsedkyně strany Petra Edelmannová v tisku uvedla, že Němci do tábora sváželi také tuláky a ‚asociály‘. ‚Podle nás nemá cenu stavět podobným lidem památníky, my budujeme pomník těm, kteří něco dokázali,‘ řekla Edelmannová. Nevoli vyvolalo také tvrzení strany, že Lety byly pouze pracovní tábor, kde Romové umírali na běžné nemoci.“ Když srovnáme slova Edelmannové a Babiše, nejsou od sebe příliš vzdálena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…