Babiš prý vyhrožuje, hází bláto a dělá ze všech pitomce. Marek Benda, Bělobrádek i ČSSD poslali vzkazy ANO

14.10.2014 17:35

ANKETA Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pro Právo uvedl, že ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které v Olomouci uzavřely koalici, udělaly z ANO pitomce. Dle Babiše tyto strany podepsaly smrtelný pakt a voliči jim to v krajských volbách spočítají. Co tomu říkají politici stran „smrtelného paktu“?

Babiš prý vyhrožuje, hází bláto a dělá ze všech pitomce. Marek Benda, Bělobrádek i ČSSD poslali vzkazy ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Udělali z nás pitomce, ale kvůli Olomouci nebrečím. Chtěli jsme udělat prověrku všech smluv, ale strany, které se dlouhodobě znají, se raději dohodly za šest minut. A to jsme ČSSD nabízeli primátora. Soc. dem. koalicí s ODS, lidovci a TOP 09 podepsala smrtelný pakt a voliči jim to za dva roky v krajských volbách vrátí,“ řekl Právu Babiš.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o tom, co prohlásil Babiš. Zajímavé je, že některým sociálním demokratům se nově vzniklá koalice v Olomouci také nezamlouvá.

Babiš zřejmě neunesl skutečnost, že není po jeho

„Pitomce ne. Je to věc umění vyjednávání. Určitě se to v krajských volbách projeví. Otázkou je, jak,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pan ´nepolitik´ Babiš zřejmě neunesl skutečnost, že není po jeho. Vyjednávání o koaliční spolupráci je vždy složité. Není to pouze o počtech, ale i programu, čitelnosti či zkušenostech. Pro mě je těžké hodnotit konkrétní důvody rozhodnutí olomouckých politiků a zastupitelů,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Mnoho kandidátů za ANO je provázáno s temnými ekonomickými zájmy. V Olomouci se hovoří o lidech provázaných s hernami a výrobou výherních hracích automatů. Naivita voličů ANO nemá hranic,“ upozorňuje místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Myslím si, že pan Babiš svým nálepkováním a kádrováním dělá pitomce ze všech ostatních. Schopnost uzavřít dohodu je také v politice důležitá, nejen silácká prohlášení. Už by měl také prokázat nějakou činnost, nejen stále pokřikovat, kdo je podle něj zkompromitovaný,“ řekl redakci poslanec ODS Marek Benda.

Neposkvrněné politické početí mesiáše Babiše

Poslanec ČSSD Richard Dolejš uvedl, že nezná konkrétní situaci v Olomouci, ale komunální politika má svá specifika a je hodně o konkrétních lidech.

„To však majitel politického hnutí ANO a oligarcha pan Babiš zřejmě nemůže pochopit, protože v komunální politice nikdy nepůsobil. On byl vždy v úzkém kontaktu pouze s celostátními politickými elitami a řešil velký byznys a velké divoké privatizace. Proto se mu jako spolutvůrci postkomunistického ekonomického a politického systému dařilo. O tom však jeho mediální impérium nemůže psát. Propagandě jeho médií a České televizi se naopak daří veřejnost přesvědčovat o neposkvrněném politickém početí mesiáše Babiše. Lidé bohužel rádi věří na zázraky. V těchto komunálních volbách dala část voličů především ve velkých městech podporu vůdci hnutí ANO Andreji Babišovi, protože jeho politické hnutí se veze na vlně nespokojenosti a protestu,“ vysvětlil Dolejš.

„Někteří lidé uvěřili propagandě a bezmezně mu věří, protože v něm vidí neposkvrněného spasitele. Voliči ANO tedy většinou nevolili konkrétní kandidáty, ale vyjádřili podporu svému spasiteli. To, že na kandidátkách politického hnutí ANO byli vesměs neznámí lidé či neúspěšní političtí turisté, nehrálo při rozhodování voličů hlavní roli. A tak se do zastupitelstev za ANO dostali divní a arogantní lidé s problematickou pověstí a minulostí. A to je podstata problému a omezeného koaličního potenciálu politického hnutí pana Babiše na mnoha místech. Panu Babišovi proto doporučuji, aby se nejprve zamyslel sám nad sebou a pak teprve vyhrožoval a házel bláto na politickou konkurenci,“ dodal Richard Dolejš.

A koalice zrovna s ODS a TOP 09? Rozum mi to nebere

„Jestli si někdo myslí, že někdo z něho udělal blbce, tak jsou dvě možnosti. Buď je to pravda, nebo si to jenom myslí. A pro toho, kdo si to myslí, je to úplně jedno. Pokud jde o to jednání v Olomouci, tak když se samostatné subjekty na něčem domluví, tak se nesmím rozčilovat, když se domluví jinak, než jsem si představoval. Holt takhle to chodí v životě všude a ještě je pořád dobře, že se nedá všechno koupit a zaplatit,“ řekl redakci místopředseda TOP 09 v Olomouckém kraji a člen předsednictva strany Adolf Jílek.

„Každá strana vidí smrtelný pakt jinak,“ usmívala se místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková.

„Nechápu chování našich lidí v Olomouci. Ctít vítěze voleb patří férovému jednání. A koalice zrovna s ODS a TOP 09? Rozum mi to nebere. Doplatí na svůj postoj v budoucnosti,“ zkritizoval své olomoucké kolegy poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Andrej Babiš by se měl pomalu učit prohrávat,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Volič to odsoudí

„Nic jiného, než slova, která Andrej Babiš řekl, jsem od něj nečekal. Budoucnost prokáže, jak hluboce se mýlil,“ reagoval poslanec ČSSD Václav Klučka.

„Povolební koaliční vyjednávání bývají docela složitá a je třeba určitého umění. Voliči jistě po právu v příštích volbách zhodnotí kvalitu celostátního vládnutí,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Obávám se, že i kdyby ČSSD měla k tomu, co udělala, racionální důvody, je řešení ve formě koalice bez vítěze nestandardní a volič to odsoudí. Osobně by to takto neřešil a neudělal,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Nemohu říci, že tentokrát nemá Andrej Babiš pravdu. To by bylo falešné. Jenže ani v byznysu nelze věčně nasazovat psí hlavu všem zavedeným firmám a pak se divit, že se spojí proti mně. To ví přece i každý pouhý zaměstnanec. Pan Babiš zatím staví celý svůj úspěch toliko na stručných, prostých a často až siláckých výrocích. Kromě něho je vše špatně. Proč ne, zabírá-li to. Jen ten skutek mu zatím utek. Snad se časem neukáže, že pitomce tady z lidí dělal i někdo jiný. Omlouvám se, ale mě zatím Andrej Babiš nepřesvědčil. A to nepatřím zrovna k zaslepeným straníkům. Ale ani nejsem byznysman. Přitom mi často připadá, že i při vytváření koalic a následném rozdělování funkcí o nic jiného než kšeft nejde. Jenže ani ANO v tom není jiné. Kéž bych se mýlil,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Babiš: Paradoxně náš největší soupeř je de facto ČSSD

Andrej Babiš těsně před volbami řekl, že největším soupeřem ANO je ČSSD a nezná prý populističtější stranu, než je sociální demokracie. Ta podle něj zničila ČSA, prodala OKD za hubičku a nechala z nich vytáhnout sto miliard. Francouzští socialisté přivedli zemi k zadlužení skoro 100 procent HDP a Babiš prý nechce, aby ČR dopadla stejně. ODS a ČSSD dle něho dlouho spolupracovaly a mají velký podíl na tom, jak to u nás vypadá - a jsou hlavními soupeři ANO.

„Jsme ve vládě s těmi tradičními stranami. Hlavně teď před volbami vidíme, jakým způsobem fungují. Všechno vlastně slibují a prodávají a dělají to všechno jako na efekt. My nejsme politická strana, my to ani moc neumíme prodat hned, a paradoxně náš největší soupeř je de facto ČSSD,“ pustil se do sociální demokracie Babiš. „Vlastně celá historie naší země po revoluci byla v rukách hlavně ČSSD a ODS. Tyto strany spolupracovaly dlouho. Mají velký podíl na tom, jak to u nás vypadá, a to jsou naši hlavní soupeři,“ vymezil se.

ANO získalo v komunálních volbách v Olomouci 23,41 procenta hlasů a 12 mandátů, ČSSD 18,69 procenta hlasů a 10 zastupitelů, ODS 11,5 procenta hlasů a pět mandátů, KDU-ČSL oslovila 9,93 procenta voličů a má pět zastupitelských křesel, TOP 09 dostala 9,25 procenta hlasů a čtyři zastupitele, KSČM 8,87 procenta a také čtyři mandáty, Občané pro Olomouc 7,32 procenta a tři zastupitele a nakonec ProOlomouc 4,56 procenta hlasů a dva mandáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…