Babiš prý zasáhl Zemana na velmi citlivém místě. Aféra s dalajlámou má tuto nepěknou dohru...

20.10.2016 17:28

ANKETA Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš se zastal ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL s tím, že nevidí problém, že se setkal s dalajlámou. Prohlášení ústavních činitelů (včetně prezidenta a premiéra) k Číně a Tibetu podle něj bylo zbytečné a nemůže mít vliv vůbec na nic a obchodní bilance s Čínou je stále stejná – desetkrát víc dovážíme, než vyvážíme. Co si o tom myslí čeští politici?

Babiš prý zasáhl Zemana na velmi citlivém místě. Aféra s dalajlámou má tuto nepěknou dohru...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš znehodnocují státní dluhopis za 4 miliony a snižují tak o tuto částku státní dluh

„Daniel Herman se celý život pohybuje v duchovním světě, já zase v tom byznysovém. Tak si spolu občas povídáme a seznamujeme se navzájem o těch svých světech. Já si pana Hermana velmi vážím, on mě podpořil v záležitosti s táborem v Letech, za což v rámci své partaje dostal patřičně vyčiněno. Teď jsem měl potřebu vyjádřit mu jako člověku podporu ohledně jeho setkání s dalajlámou. Ministr kultury mě o něm informoval předem, a pokud vím, řekl to i premiérovi. Nechápu, proč by se nemohl potkat, s kým chce,“ řekl Deníku Babiš.

Dodal, že řeči o poškození obchodních vztahů s Čínou jsou nesmysl. „Copak dalajláma může ohrožovat Čínu? Vždyť nic nechce, je symbolem nějakých hodnot. To prohlášení bylo úplně zbytečné, nemůže mít vliv vůbec na nic. Obchodní bilance s Čínou je pořád stejná, stále desetkrát víc dovážíme, než vyvážíme. Slyšel jsem hlasy asi od tří skupin, které šly do holportu s čínskými pseudoinvestory s podivnými penězi, že se jim to už nelíbí a litují toho,“ míní šéf ANO.

Územní celistvost Čínské lidové republiky, jíž je Tibet součástí

Prezident Miloš Zeman, předseda senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka 18. října vydali společné prohlášení po setkání ministra Hermana s dalajlámou, kde uvedli, že jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chtějí společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jíž je Tibet součástí.

„Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet. Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány,“ píše se též v prohlášení.

Zbytečné a servilní

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co míní o slovech Andreje Babiše. TOP 09 a lidovci s Babišem většinou souhlasí. Nejvíce ho kritizují komunisté.

„To nejsem schopen odhadnout. Čínané některé věci prožívají více než Evropané,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Setkání s dalajlámou opravdu jako problém nevidím – sám jsem byl na setkání s ním v senátu. Prohlášení považuji za zbytečné a navíc servilní. Nechápu proč. Obchodní bilanci s Čínou – mimochodem nijak velkou a jen mediálně nafukovanou – to podle mého nijak neovlivní,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Prohlášení ‚čtyř‘ je nevhodné a nedůstojné, poklonkování Číně tohoto typu nám žádnou úctu nepřinese. Připomíná to dobu komunistického vazalství. Myslet si, že se tím zlepší obchodní bilance, je naivní. Česká zahraniční politika ztrácí orientaci a obsah, nehájí dobře naše zájmy,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„To, že se k sobě vládní strany chovají jako tvrdá opozice, je pravidlem, a ne výjimkou už dlouho. Pokud to ovšem tahají i do zahraniční politiky, zemi to škodí tím víc. Co kdyby raději spojily síly v tom, jak onu ostudnou nerovnováhu v obchodu s Čínou vrátit do přijatelnějších kolejí? Mají podobná témata vůbec v plánu?“ odpověděl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Ať se Babiš postará, aby naše firmy desetkrát více vyvážely

„Prohlášení čtyř je bezprecedentní ostuda pro naši zemi. Souhlasím s panem Babišem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Je na každém, s kým se chce, nebo nechce setkat. Ale když mluví o statečnosti, setkal se například s Kurdy bojujícími proti Islámskému státu? Setkal se zástupci Jezídů, kteří jsou decimováni a masakrováni teroristy z IS? Nevím o tom. A k vyjádření pana Babiše. Je vicepremiér a člen vlády. Ať se tedy postará, aby naše firmy desetkrát více vyvážely. Kdyby ministerstvo průmyslu a agentury jako CzechTrade více podporovaly naše firmy, bylo by to jinak,“ uvádí předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pravdou je, že ekonomická výměna mezi Českou republikou a ČLR jde v neprospěch naší země. Tak jako je jasná provázanost mezi politikou a ekonomikou. Z tohoto pohledu prohlášení ústavních činitelů chápu. Osobně bych však tento postup nevolil. A to zejména z toho důvodu, ze negativní reakce v médiích šlo očekávat a bylo zbytečné tímto způsobem zvyšovat význam a dopady dalajlámovy návštěvy v České republice,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Andrej Babiš coby první místopředseda vlády, toho času v opozici, a čínské akvizice nemaje, udělá v zájmu vidiny budoucích hlasů z protizemanovského tábora cokoli a kdykoli. Myslím si ale, že zasáhl prezidenta na velmi citlivém místě, a jsem velmi zvědav, zda se z toho pan prezident poučí. Jinak Babiš není podnikatelský prosťáček, aby neviděl ekonomické dopady Hermanovy a spol. provokace. Pragmatismus je dobrá vlastnost, ale má svoje meze,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Je dobře, že s Čínou máme dobré vztahy

„Já také nevidím žádný problém v tom, že se ministr kultury Daniel Herman setkal s dalajlámou. Kultura, náboženství, mezináboženský dialog a tak dále jsou v jeho gesci. Přijde mně proto správné a logické, že to byl právě on. Základem politické práce je komunikace, základem partnerství je vzájemné porozumění a respekt k tomu druhému včetně jeho odlišných názorů. Já jsem se toho setkání také zúčastnil, ze zájmu, a pana ministra kultury plně podporuji. Zastání se od vicepremiéra Babiše je správné a ostře kontrastuje s prohlášením nejvyšších ústavních činitelů, které naopak nesdílím. Je dobře, že s Čínou máme dobré vztahy včetně obchodní spolupráce, ale má-li si nás tato velmoc vážit, musíme být hrdými partnery s vlastním názorem. Sám jsem při setkání s čínskými politiky nebo paní velvyslankyní zažil otevřenost, proto se domnívám, že návštěva v duchu a rozměru, v jakém probíhá, nezavdává důvod k žádnému problému mezi oběma zeměmi,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu a místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Problém není v tom, že dalajláma přijel a sešel se s některými politiky – soukromé dopady tohoto typu ani nezpochybní diplomacii ČR k čínské politice jedné Číny. Možná nemusel ministr přijímat dalajlámu na půdě ministerstva, když šlo o postoj soukromý, ale celá událost je zbytečně propagandou přeexponována. Dalajláma není ani satanáš, ani mesiáš, berme ho jen jako jednoho z mnoha duchovních vůdců, který už pobýval v ČR vícekrát. Sešel se tu s mnohými a tradiční vztahy k ČLR neohrozil,“ soudí místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„V této otázce se s panem Babišem shoduji,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„V rozhodnutí ministra kultury nespatřuji nic, co by bylo v rozporu s jeho občanskou svobodou se rozhodovat o tom, s kým se sejde, či nesejde, což se týká i jeho kompetencí jako člena vlády. Reakce čtyř nejvyšších ústavních činitelů na toto setkání je asi tak adekvátní jako osobní uvítání několika vagónů s naftou premiérem ČR v přímém televizním přenosu. Myslím, že pan premiér a někteří ústavní činitelé by měli svou pozornost a draze placený čas věnovat jiným, pro občany podstatnějším záležitostem,“ míní poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

Pokud se Česko zavázalo respektovat politiku ‚jedné Číny‘, může nás Hermanova aktivita ohrozit

„Pokud platí, že ústavní činitel je úvazek na 24 hodin denně, nemůže si tudíž dovolit luxus být soukromou osobou, musí respektovat státní zahraniční politiku. Část světa, kam patří i Čína, úzce svazuje hospodářství s vládní politikou. Pokud se Česko zavázalo respektovat politiku ‚jedné Číny‘, pak soukromé aktivity našich činitelů mohou práci našich firem vážně ohrozit. Obávám se také, že reálie Tibetu jsou pro jejich historickou složitost vykládány účelově a zjednodušeně – život je bohužel jeden z nejtěžších!“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„Jako příznivec česko-čínských vztahů si myslím, že ČR by měla striktně oddělovat ekonomickou a politickou stránku věci. V ekonomické oblasti bychom se měli snažit o navázání co nejlepší spolupráce, zatímco na politické úrovni bychom měli stále zastávat odkaz Václava Havla a lidskoprávní témata a postoje. Čína se pochopitelně snaží tyto dvě věci míchat dohromady, ale na to bychom přistoupit neměli,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Myslím si, že Babišovo prohlášení hodně pomohlo sociální demokracii. Ta se obávala, že vzniká tandem Zeman – Babiš, který ji může převálcovat. Nyní Andrej Babiš Hradu bezelstně sdělil, že není tím politikem, se kterým by se dalo do čela státu počítat,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Pan ministr Herman již v minulosti prokázal nadřazenost svého názoru nad zájmem občanů České republiky. Jeho fungování jako ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů nebylo nikdy zaměřeno na historický výzkum, ale propagandu jeho politických myšlenek. Jeho vystoupení na srazu Sudetoněmeckého landsmanšaftu nebo aktuální oficiální – soukromé vítání dalajlámy zapadají do jeho myšlenkového světa nenávisti vůči Číně, Rusku, Kubě, socialismu... Bohužel příliš strojené jednohlasné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů postrádá upřímnost a svébytnost institucí, které reprezentují. Raději bych reagoval výrazem ‚pes štěká, ale karavana jde dál‘. A pokud někdo pochybuje o provokačním záměru ministra Hermana, neví, co se děje ve světě, sdělil poslanec KSČM Leo Luzar.

Tibet není symbolem lidských práv

„Tanečky kolem setkání s duchovním vůdcem Tibetu dalajlámou považuji za přepjaté z mnoha stran. Podepisovat kvůli tomu prohlášení čtyř ústavních činitelů je podle mě hloupost a ukazuje to, jak silnou, respektive slabou vnímají svoji roli a roli ČR v mezinárodní politice signatáři tohoto prohlášení. Stejně zvláštní mně ale přijde i snaha některých politiků popisovat setkání s dalajlámou jako soukromé a oddělit od toho svoji ústavní roli člena vlády. Ministrem je člověk 24 hodin denně a nelze jím být i nebýt podle toho, s kým se zrovna dotyčný potkává. Osobně respektuji právo kohokoliv se setkat s kýmkoliv, ale politik musí vědět, že není pouze soukromou osobou. Osobně si nedokážu idealizovat Tibet a jeho vůdce jako symboly svobody a lidských práv, jako to mnozí u nás dělají, aniž někteří z nich vědí cokoliv bližšího o historii Tibetu, tamější teokracii a postavení tam žijících lidí. Realita je mnohem složitější a já bych se na tomto tématu nikdy nesnažil získávat mediální slávu a body, jako to mnozí u nás dělají,“ vysvětlil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„S dalajlámou se může setkávat, kdo chce, jen nevidím důvod z toho dělat politickou záležitost. Náboženství a duševno patří do soukromí člověka, a tak by se k tomu mělo přistupovat. Politici se mají setkávat se svými volenými protějšky. Ti, kteří z toho dělají politiku, nechť odpoví na otázku, kdo dalajlámu zvolil jako reprezentanta? Vysvětlení, že mu vysvětlili v dětství, že je převtělení jiného pána, mi poněkud nestačí. Osobně jsou mi názory tolerance a přátelství mezi lidmi, které dalajláma představuje, nesmírně blízké, tak proč do toho tahat něco tak špinavého, jako je politika,“ uvedl poslanec Petr Adam.

„Myslím, že úterní prohlášení našich nejvyšších státních ústavních činitelů, kteří se dostancovali od setkání ministra kultury Daniela Hermana a dalších představitelů KDU-ČSL, bylo zbytečné. Setkání bylo projevem solidarity a účasti na mezináboženském dialogu a podpory demokracie a lidských práv, které patří mezi zahraničněpolitické priority ČR,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Ministr Babiš nemá pravdu! Čína velice lpí na celistvosti své země, kterou se snaží dalajláma, a to pod rouškou jakési náboženské tolerance, narušit. Osobně by si nejspíše přál v Tibetu opětovný návrat k tuhé klerikální diktatuře, k čemuž hledá po západním světě požehnání a politickou podporu. Že se mu to u nás daří, osvědčují vřelé vazby a kontakty na podle mého názoru zřetelně antivlastenecky laděné členy vlády Hermana a Bělobrádka. Babiš nejspíše neví, nebo spíš vědět nechce, že politika je mnohdy ‚o symbolech‘, a proto je v tomto ohledu velice krátkozraký. Pro stromy nechce vidět les a takto analogicky postupuje i při řízení svého ministerstva financí,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

V Číně zájem o naše výrobky je...

„Pokud se s ním Herman setkal jako soukromá osoba se soukromou osobou, pak budiž. I když je otázkou, zda ministr vlády může v takovém případě vystupovat jako soukromá osoba. Jsem přesvědčen, že bez prohlášení nejvyšších představitelů by to negativní dopad na vztahy s Čínou mělo, a nemůžeme se tomu divit. Neberu argument, že náš vývoz je desetkrát menší než dovoz z Číny. Je to totiž jen a jen naše vina. Asi nemáme Číně co nabídnout. Z mých zkušeností tam vím, že o naše výrobky, ale i investory tam je veliký zájem. Malý je zájem našich výrobců o tamní trhy. Ostatně podívejte se na tamní úspěch mladoboleslavské Škodovky. Takových úspěšných projektů bychom mohli mít podstatně více. A ještě něco. Po internetu chodí dokument o tom, co se do zásahu Číny v Tibetu dělo, jak s lidmi zacházeli ti svatí v Tibetu. Bylo by dobře, kdyby se s tím nejen Herman, ale i ostatní seznámili,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Český export do Číny meziročně v prvních osmi měsících klesl(!) o pět procent. Nemyslím si, že by to mohla spravit servilní a podlézavá prohlášení, resp. peskování za obyčejnou slušnost přivítat hosta. Zpráva BIS za rok 2015 obsahuje pasáž (https://www.bis.cz/vyrocni-zprava890a.html?ArticleID=1104#_Toc378162429): Připomeňme si zprávu české Bezpečnostní informační služby: ‚Čínské diplomatické, zpravodajské a ekonomické entity se soustředily na využití úspěchů z předchozího roku a intenzivně pokračovaly v rozšiřování a kultivaci (pro)čínské vlivové infrastruktury v české politice a ekonomice.‘ Ti čtyři podepsaní zjevně dobře vědí, ke komu a proč se chtějí lísat, resp. proč reagují jako vazalové. Opravdu divné ale je, že to podepsali ve čtveřici (zřejmě v reminiscenci na Gang čtyř?). Číslo 4 (?; accounting ?; pinyin sì) je ale Číňany považováno za nešťastné. Celkově proto soudím, že to obchodní bilanci nepomůže. Šťastnějším číslem je 5 (?, Pinyin: wu), spojovaná v čínské filozofii s pěti živly (Voda, Oheň, Země, Dřevo a Kovy) a také s čínským panovníkem včetně toho, že třeba Tienanmenská brána má pět oblouků. Měli si proto vzít k podpisu někoho dalšího, Klause, Ovčáčka nebo aspoň někoho z Hradní stráže či aspoň vrátného. Šťastnější než 4 by v čínské numerologii ostatně byla i nula, což by v konkrétních českých poměrech bylo bývalo i znamením uvážlivosti. Teď už ale pozdě bycha honit,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Určitě máme u nás celou řadu mnohem důležitějších domácích problémů, než jak to vnímá Čína. Kdyby naši nejvyšší ústavní činitelé se svým vlivem raději řešili to, že domácí průmyslové firmy nemají kde brát potřebné kvalifikované zaměstnance, zatímco školy nám produkují nové nepotřebné pobírače podpor. Pokud to tak půjde dál, bude dovoz z Číny ještě více převyšovat náš export, protože převážně strojní produkty a stroje a zařízení, které tam vyvážíme, už nebude mít u nás kdo vyrábět. Mnohem více, než jak vnímá Čína přijetí dalajlámy ministrem Hermanem, mě například děsí to, co jsem slyšel v pondělí a úterý v Bratislavě na konferenci o stabilitě, hospodářské koordinaci a řízení v EU. Ještě vyšší centralizace rozhodování v Bruselu, další společné fondy – například na řešení nezaměstnanosti tam, kde v členském státě bude vysoká. Setkání ministra Hermana s dalajlámou má naprosto zbytečnou mediální pozornost. Je to typický pozůstatek havlovské éry – v zahraničních otázkách budeme ‚vynikat‘ (a na správnost mají mnozí jistě rozdílné názory) a o domácích se mluvit raději bude co nejméně,“ uvedl poslanec a člen Řádu národa Karel Fiedler.

„Shodujeme se, pochopitelně. Zbytečná hysterie. Ale proč je tedy také nepřijal sám? Třeba v Čapím hnízdě? Frčky na to má,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Souhlasím s panem ministrem Babišem,“ informoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Je to jednoduché, pan místopředseda vlády Babiš má pravdu,“ reagoval poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…