Babiš s Chovancem se prý střetnou o vliv nad miliardami korun

26.06.2014 7:16

O vliv na zakázky za miliardy korun prý ve vládě bojují ministři Andrej Babiš a Milan Chovanec. Nejde o nic menšího než o ovládnutí veškerých IT služeb pro stát. Oba ministři usilovně připravují projekty, které by zcentralizované IT zakázky podřídily právě jejich úřadům.

Babiš s Chovancem se prý střetnou o vliv nad miliardami korun
Foto: red
Popisek: Milan Chovanec

Dodávky informačních technologií mají snad nejhorší pověst ze všech veřejných zakázek. Málokdo jim rozumí, točí se v nich miliardy a za Nečasovy vlády se ukázalo, že jejich podcenění může přivodit kolaps celé veřejné správy. Proto v současné koalici existuje shoda, že by IT služby pro státní správu neměly být nadále nakupovány od soukromých firem, ale zajišťovány tzv. „in-house“, tedy že by za ně kompletně odpovídal jeden podnik, přímo ovládaný státem.

Ministerstvo, pod které by podnik spadal, by tak získalo vliv na veškeré státní zakázky v této oblasti, které se každoročně pohybují v řádu miliard. To je natolik lákavá představa, že se o realizaci projektu centralizovaných IT služeb vehementně hlásí hned dva ministři. A vzhledem k tomu, že jedním z nich je Milan Chovanec z ČSSD a druhým Andrej Babiš z ANO, je potenciálně zaděláno i na značné koaliční pnutí.

Ministerstvo vnitra přichází s projektem, podle kterého by veškeré IT služby pro stát měla zajišťovat Česká pošta, jež ministerstvu podléhá. Pošta má odštěpenou část ICT služby, která zajišťuje informační servis pro pošty. Navíc se již delší dobu mluví o tom, že by Česká pošta zakoupila společnost ČD-Telematika, která provozuje síť optických kabelů podél železničních tratí. To by sice dalo České poště k dispozici rozsáhlou infrastrukturu optických sítí, nákup má však podle Lidových novin jeden háček - ČD-Telematika je vlastněna ze šedesáti procent Českými drahami, zbylých čtyřicet ale patří nejrůznějším minoritním akcionářům, často značně neprůhledným firmám, takže vykoupení jejich akcií může být problémem.

Naproti tomu ministr financí Andrej Babiš chce centrálního garanta IT vybudovat na základě Státní tiskárny cenin, podléhající Ministerstvu financí. Jeho součástí je i Národní datové centrum, které ale podle nové evropské směrnice bude třeba od tiskárny administrativně oddělit. Vznikne tak nová firma, která rovněž bude mít kapacity na to, aby zajistila IT služby pro celou státní správu.

Ačkoliv ministr Chovanec prý má smělý plán, že by se Česká pošta stala výlučnou servisní organizací pro celou státní správu, je možné, že se s Babišem nakonec dohodne na rozdělení vlivu. Podobně to již funguje například na Slovensku, kde se prý Andrej Babiš také inspiruje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…