Babiš s Faltýnkem? Oba vydat. Pak předseda Sněmovny zmínil i Kaczynského: „Sám rozhodl, že chce být řadovým poslancem“

18.08.2017 18:23

Hostem pořadu Dvaceti minut Radiožurnál Českého rozhlasu byl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Kromě aktuální kauzy kolem Čapího hnízda se hovořilo také o nadcházejících volbách.

Babiš s Faltýnkem? Oba vydat. Pak předseda Sněmovny zmínil i Kaczynského: „Sám rozhodl, že chce být řadovým poslancem“
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

„Celá ta věc je v začátku. Výbor dnes pouze určil zpravodaje a určil termín dalšího jednání. Jsem přesvědčen, že je namístě oba kolegy vydat,“ zmínil Hamáček úvodem k dnešnímu jednání mandátového a imunitního výboru ve věci vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. 

„Nemohu komentovat obsah té žádosti. Musí se s ní seznámit členové mandátového a imunitního výboru. Ta žádost mě nijak nepřesvědčila, že by celá věc spadala pod poslaneckou imunitu. Událost vznikla v době, kdy kolegové nebyli poslanci, a proto by měl rozhodnout nezávislý soud,“ řekl Hamáček. Kauzu Čapí hnízdo do detailu nestudoval, a proto nechtěl ani nyní dopodrobna žádost komentovat. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš musí, chce-li vidět žádost policie, podle Hamáčka požádat mandátový a imunitní výbor. 

„V zájmu všech, myslím, i kolegů hnutí ANO, je to, aby se celá záležitost vyšetřila,“ řekl pak Hamáček k tomu, zda očekává obstrukce v celé kauze. Souvislost s volbami Hamáček nevnímá. „Policie pracuje nezávisle a to je tak správně. Policejní orgán je pod dozorem státního zástupce. Tento proces tedy běží, pokud policie doručila tu žádost teď, tak předpokládám, že ukončila to prošetřování a byl o tom informován i státní zástupce,“ dodal Hamáček.

„Netroufám si odhadnout, jaký vliv na volby to bude mít. Polovina odborníků říká, že to může hnutí ANO poškodit, druhá, že jim to může pomoci. A 21. října večer uvidíme, kdo má pravdu,“ sdělil Hamáček. Zda by Babiš zůstal stranou viditelné politiky, nechtěl Hamáček spekulovat. „Neznám do detailu jejich vnitrostranické fungování. Vedeme-li teoretickou debatu, tak Jaroslaw Kaczynski se sám rozhodl, že chce být řadovým poslancem. V Polsku to funguje ke spokojenosti strany Právo a spravedlnost,“ dodal Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…