Babiš s Faltýnkem spustili kanonádu před novináři: Policie účelově zatajila Sněmovně důkazy. Prosím vás, hlavně ČT, uvádějte pravdivé informace!

30.08.2017 18:38

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho první zástupce Jaroslav Faltýnek vystoupili na jednání mandátového a imunitního výboru a vyložili kolegům poslancům svůj pohled na kauzu Čapí hnízdo. Poté vyrazili před novináře a uspořádali tiskovou konferenci. Babiš prohlásil, že je i nadále přesvědčen, že se ho současná politická garnitura snaží zlikvidovat, ale přítomné novináře ujistil, že se nenechá. Faltýnek obvinil policii, že před poslanci zatajuje důležité důkazy mluvící v jejich prospěch.

Babiš s Faltýnkem spustili kanonádu před novináři: Policie účelově zatajila Sněmovně důkazy. Prosím vás, hlavně ČT, uvádějte pravdivé informace!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem

O žádosti o své vydání se dozvěděl, když byl na dovolené. „Od té doby čelím vašim dotazům bez toho, abych věděl, co v té žádosti je. Tahle žádost je neveřejný dokument, a proto se strašně divím, že třeba paní doktorka Marvanová v ní v Reportérech ČT listuje a komentuje ji,“ podivoval se Babiš.

„Čapí hnízdo nebyl žádný podvod. V té žádosti jsou domněnky, zkreslené představy a fabulace,“ pálil dál. Jak měl možnost seznámit se se žádostí, dospěl k závěru, že jde o účelovou kauzu, která má jediný cíl. Chce srazit hnutí ANO volební preference, aby tradiční politické strany mohly sestavit vládu bez hnutí ANO.

„Považuji za absurdní, že někdo chce stíhat moji manželku jenom za to, že prodala akcie svému bratrovi. Já vůbec nechápu, o čem je tady řeč. Já nechápu, proč by moje rodina nemohla vykonávat práva akcionářů. Kdybych chtěl udělat dotační podvod, tak si někdo myslí, že to udělám takhle? To absolutně vylučuju,“ rozčiloval se Babiš.  

Novinářům také připomněl, že na anonymních akciích stála celá řada firem spojených se solárním byznysem a tyhle firmy také dostaly dotace. Nemluvě o tom, že od samého začátku bylo jasné, že úvěr na firmu garantuje Agrofert.

„Ono to vypadá, že dnes máme v České republice jedinou kauzu, a to je Čapí hnízdo,“ pokračoval. Přitom jde o deset let starý projekt, u kterého schválil dotaci hejtman za ODS Petr Bendl, kontroloval ji další středočeský hejtman za ČSSD, David Rath, a speciální kontrolu Čapího hnízda nařídil někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Ta kauza byla načasovaná tak, aby se o ní mluvilo až do voleb,“ řekl šéf hnutí ANO.  

Další kauza je o firmě FAU Přerov. „To jste všichni zapomněli na lehké topné oleje a na kauzu ViktoriaGruppe? Pan premiér Sobotka pravděpodobně podporuje tuhle firmu, která dělá karuselové podvody,“ rozohňoval se šéf hnutí ANO.

„Já znovu opakuji. Kauza Čapí hnízdo je kauza o budoucnosti této země, abych byl znevěrohodněn a aby příští vláda byla bez Babiše. Já nepochybuju, že u mě současná politická garnitura doporučí vydání. Tyhle pokusy ovlivnit politickou situaci v zemi jsou takové, že vyvolané škody jsou nenávratné,“ varoval Babiš.

Také Faltýnek vyjádřil názor, že média už mají policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka už čtrnáct dní, zatímco oni ji neviděli. Zdůraznil, že vše, co se odehrálo kolem kauzy Čapí hnízdo, bylo zdokumentováno a proběhlo v souladu se zákonem. Policie ostatně podle Faltýnka disponuje záznamem o převodu akcií a o zaplacení kupní ceny, „což rozbíjí onu vymyšlenou policejní konstrukci“, pravil Faltýnek.

Policie má tyto důkazy k dispozici, jen je prostě sněmovně účelově zatajila, vypálil Faltýnek. Místopředseda ANO má za prokázané, že policie zatajuje před poslanci tyto důkazy, což u něj jen posiluje názor, že celá kauza má jediný účel. Poškodit hnutí ANO před volbami. S právním zástupcem už prý předal členům mandátového a imunitního výboru důkazy, které policejní obvinění rozbíjejí. „Já už jsem poslancům označil důkazy, které policie zatajila, a jsou to důkazy, které vyvracejí mou údajnou roli,“ dodal Faltýnek.

„A úplně na závěr řeknu jednu větu. Mně vadí, že jednu věc neustále opakují média včetně veřejnoprávní ČT. Dnes jsem to slyšel minimálně pětkrát. Že jsem byl členem orgánů farmy Čapí hnízdo. Není to pravda, dá se to lehce ověřit a já vás prosím, zejména veřejnoprávní televizi, abyste uváděli pravdivé informace. Děkuju,“ uzavřel své vystoupení Faltýnek.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…