Babiš s ministry se poklonili prezidentu Osvoboditeli. Ve dvě je čeká jmenování

13.12.2017 9:36

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) s kandidáty na ministry položil v Lánech věnec k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident Miloš Zeman kabinet jmenuje na Pražském hradě ve 14:00, pak se jeho členové přesunou do Strakovy akademie na první zasedání.

Babiš s ministry se poklonili prezidentu Osvoboditeli. Ve dvě je čeká jmenování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše premiérem České republiky

Babiš společně se 14 budoucími ministry svého jednobarevného kabinetu přijeli do Lán autobusem od sídla hnutí ANO na pražském Chodově. Po položení věnce s květy v národních barvách a stuhou se svým jménem se Babiš u Masarykova hrobu mírně uklonil. K pietnímu aktu vyzval Babišův kabinet Zeman poté, co předsedu ANO jmenoval minulý týden premiérem.

Zeman obdobný akt učinil jako premiér v roce 1998, podobně se zachovaly například i vlády Vladimíra Špidly v roce 2002 a Jiřího Rusnoka v roce 2013. Ve všech případech se ale položení věnce uskutečnilo až po jmenování vlády. Babiš už minulý týden avizoval, že tak učiní ještě před jmenováním kabinetu, a to z časových důvodů.

Z Lán budoucí vláda zamíří do Sněmovny na jednání výboru pro evropské záležitosti. Babiš na něm představí české pozice pro summit Evropské unie, který bude ve čtvrtek a v pátek a na kterém bude Česko poprvé zastupovat.

Babišova vláda musí do měsíce požádat Sněmovnu o důvěru, většina stran ale vyslovení důvěry Babišovu kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I s podporou komunistů bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…