Babiš s šéfem finančního úřadu prý blokují vyšetřování korunových dluhopisů. Toto k tomu zjistil známý novinář

28.04.2017 13:53

Komentátor Petr Holub v textu pro server Echo24.cz konstatuje, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček společně blokují řádné prošetření kauzy s korunovými dluhopisy. Holub připomíná, že v této kauze stát přichází rok co rok o desítky milionů korun.

Babiš s šéfem finančního úřadu prý blokují vyšetřování korunových dluhopisů. Toto k tomu zjistil známý novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Zákon z roku 1993 umožňuje jak státu, tak firmám vydávat korunové dluhopisy, které si mohli koupit občané. Tyto korunové dluhopisy byly osvobozeny od daně, která by se jinak pohybovala v řádu haléřů. Zákon však dlouhá léta jen ležel v koutě, a ačkoli byl platný, nikdo ho nevyužíval.

Až po takřka dvaceti letech vydal korunové dluhopisy státu tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zdůvodnil to tím, že drobní střadatelé mohou touto cestou pomoci státu. Když majitelé firem viděli, co udělal Kalousek, napodobili ho. Jako majitelé firem vydali korunové dluhopisy a ty stejné dluhopisy si potom koupili jako prostí občané. Andrej Babiš takhle nakoupil korunové dluhopisy svého Agrofertu takřka za miliardu a půl.

„Zneužití dluhopisů mělo spočívat v tom, že podnikatelé nakoupili emise svých vlastních firem a každým rokem od nich inkasovali vysoké úroky, ze kterých nemuseli odvádět žádné daně. Nemuseli tedy od svých firem vybírat dividendy, ze kterých se odvádí patnáctiprocentní daň. Zároveň si tyto firmy snižovaly za vyplacené úroky daňový základ. V obou případech stát přicházel ročně o částky v řádu desítek milionů; přitom nešlo mezi vydavateli dluhopisů o naprosté výjimky,“ poznamenává k tématu Holub.

Celý komentář naleznete ZDE.

Problém je podle autora v tom, že k vyšetření takových kauz tu máme Finanční správu. Jenže ta pod vedením generálního ředitele Martina Janečka nekoná. Politici k tomu generálního ředitele vyzvali a on jim na oplátku sdělil, že ho nemají co úkolovat. Možná proto, že Finanční správa spadá pod Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem. Janeček podle vlastních slov neví, s pomocí jakých nástrojů by měl kauzu prošetřit, jak se sám vyjádřil pro Českou televizi.

„Tyto výroky je těžko možné hodnotit jinak, než že Ministerstvo ani Finanční správa nechtějí zasáhnout v poměrně jasném případu. Nikdo neobviňuje podnikatele, kteří vlastní korunové dluhopisy svých firem, že porušovali zákon, mohlo však dojít k tzv. zneužití práva. Je totiž možné, že někteří podnikatelé nepoužívali legální finanční nástroj tím způsobem, jaký předpokládal příslušný zákon, ale že hlavním účelem vydávání dluhopisů bylo získání daňové výhody. Finanční správa tedy měla vyzvat vydavatele a majitele dluhopisů v jedné osobě, ať svůj postup vysvětlí,“ připomíná Holub.

Tím, že Janeček nekoná, vzbuzuje sám podezření, že porušuje zákon. Pokud zanedbává povinnosti, která má jako úřední osoba, může se sám ocitnout za mřížemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…