Babiš se Zemanem jsou zkázou Česka, prohlašuje oslavenec Karel Schwarzenberg. A že jim lidé věří? To Hitlerovi taky věřili až do konce...

10.12.2018 22:43

Čestný předseda TOP 09, nejstarší poslanec a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg, který v pondělí slaví jednaosmdesáté narozeniny, v rozhovoru pro server Reflex.cz promluvil o antibabišovské rétorice. Partaji podle něj příliš nepomáhá. „Babiš není vrah, ale kombinace jeho moci je smrtelná, se Zemanem jsou zkázou Česka,“ říká. Zároveň také prozradil, jestli naopak existuje něco, za co by Babiše pochválil.

Babiš se Zemanem jsou zkázou Česka, prohlašuje oslavenec Karel Schwarzenberg. A že jim lidé věří? To Hitlerovi taky věřili až do konce...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

„Babišovo mimořádné nadání je to, jak rozšířit své jmění, a to už během doby, kdy byl ministr financí. Musím říci, že já bych to neuměl,“ odpověděl Schwarzenberg v úvodu na otázku, za co by pochválil Andreje Babiše. Dodal pak, že ani k samotnému hnutí ANO jej v politické rovině nenapadá jediná věc, za kterou by jej pochválil. Připouští, že Babišova orientace na Západ mu sympatická je, ale považuje ji za samozřejmost a povinnost.

Namístě podle čestného předsedy TOP 09 je i to, že by se o Andreji Babišovi mělo hovořit v Evropském parlamentu v debatě o jeho možném střetu zájmů. „V okamžiku, kdy je šéf vlády jednoho ze států EU a kdy se dotace pohybují v miliardách, je načase, aby zasáhl i Evropský parlament a proběhla otevřená debata,“ zdůraznil s tím, že se ukazuje, že Babiš je cosi specifického i pro EU.

„Mělo by se zamezit, aby tak velice vlivní politici svého postavení využívali pro svůj kšeft. Tato kombinace je smrtelná. Pokud chce být miliardář a bohatnout každý den, nemá být politik,“ zdůraznil kníže s tím, že jeho rod sice je zámožný a v politice také je, ale ve srovnání s Babišem je prý pouhým pěstitelem smrků a pár ryb. „Jeho jmění a naše rodiny, tak to je opravdu jiná dimenze,“ smál se.

Pozornost se následně upnula i na nejnovější volební modely, kdy ANO podle agentury STEM a společnosti KANTAR šlo i po krymské kauze o údajném únosu premiérova syna o pět procentních bodů nahoru. „Lidé jsou o něm tak přesvědčení, že uvěří i této záležitosti. Podívejte, jak lidé věřili Hitlerovi až do konce. Jak vyzdvihují Stalina a Gottwalda. Lidé se dají velice ovlivnit,“ vysvětluje si výsledky volebních průzkumů Schwarzenberg.

Na to upřesnil, že však s těmito jmenovanými vůdci Babiše nesrovnává zcela do jedné řady. „Babiš není vrah jako oni, jen také uměli šikovně manipulovat veřejné mínění. Babiš je nadaný populista,“ upřesnil.

„Spousta lidí nám vyčítá, že jsme včas upozornili na nebezpečí pro Českou politiku jménem Miloš Zeman. Že jsme varovali před Babišem. Doba přinesla důkazy, že jsme měli pravdu. Posly špatných zpráv ale nikdo nemá rád,“ tak si čestný předseda TOP 09 vysvětluje, co dělá strana špatně, že jí klesají volební preference.

Schwarzenberg odmítá tvrzení některých komentátorů, že TOP 09 rovná se program Antibabiš a nic víc. „To není pravda. Měli by se podívat na náš program. Ale je pravda, že lidé asi vnímají náš boj proti Babišovi a Zemanovi,“ připouští kníže.

Pokračoval s tím, že vyvolání hlasování o nedůvěře vládě bylo nutné. „Pozoruhodnosti okolo Babiše jsou tak zvláštní, že by opozice stála za prd, kdyby to neudělala. Když se ukazují takové aféry, je její úkol zaútočit,“ řekl jasně s tím, že lidi na to ale reagovali zvláštně, protože věří více Babišovi než policii nebo investigativním novinářům. „Paní Slonková na tom dlouho dělala a je to nejserióznější novinářka této republiky,“ podotkl Schwarzenberg, který si jí velmi váží.

K Babišovu synovi, který má údajně trpět schizofrenií, uvedl, že sám zná ve svém okolí lidi, kteří touto nemocí trpí a normálně komunikují. „Ta nemoc má někdy takový průběh, že jsou chvíle, kdy jste úplně v pohodě a můžete se normálně bavit jako s každým jiným,“ řekl s tím, že to by v rámci případu nemusel být takový problém.

„Tandem Babiš a Zeman zosobňuje zkázu této země. Poškozují Česko zejména z hlediska politické morálky a zahraniční politiky. Opustili jsme hlavní myšlenku, že budeme hlavní oporou boje za lidská práva ve světě. Hluboce jsme se poklonili před Ruskem, tak před Čínou,“ řekl s tím, že to pro nás není dobře.

Chválí proto ministra zahraničí Tomáše Petříčka za jeho slova o tom, že Rusko si v souvislosti s Ukrajinou nemůže dělat, co chce, a chce prověřovat počet diplomatů na ruské ambasádě. „Zaplať pánbůh, že tam prozatím je. Když pánbůh dá, tak ve vládě Babiše snad zůstane. Ukazuje velkou odvahu. Má můj respekt,“ dodal Schwarzenberg s tím, že Petříček to nemá lehké.

Celý rozhovor ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…