Babiš se Zemanem za zády. Lukáš Jelínek očekává při sestavování nové vlády družnou spolupráci

30.10.2017 20:21

Politologové Lukáš Jelínek a Tomáš Lebeda se ve vyjádření pro Český rozhlas shodli na tom, že prezident Miloš Zeman bude zdržovat proces sestavování vlády, čímž poskytne vítězi voleb a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi co nejširší prostor pro vyjednávání. Babiš možná bude vládnout pár měsíců s menšinovým kabinetem bez důvěry, až se jednoho dne ostatní poslanci unaví a jeden „přeběhlík“ možná podpoří vládu Babiše a Tomia Okamury (SPD).

Babiš se Zemanem za zády. Lukáš Jelínek očekává při sestavování nové vlády družnou spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Politolog Tomáš Lebeda Českému rozhlasu sdělil, že prezident Miloš Zeman dá šéfovi hnutí ANO maximální prostor k vytvoření vlády. V prvním kole může být vytvořena menšinová vláda hnutí ANO, která možná nezíská důvěru, ale Babiš poté získá dlouhé měsíce k dalšímu jednání s ostatními politickými stranami a bude vládnout jako premiér bez důvěry. Stejným způsobem ostatně vládl na popud Zemana i Jiří Rusnok na přelomu let 2013 a 2014.

Babiš má od Zemana slíbený i druhý pokus na sestavení kabinetu. Zeman to řekl i veřejně. A kdyby nevyšel druhý pokus, Babiš velmi pravděpodobně dostane ještě třetí možnost. Ta sice neleží v rukou prezidenta, nýbrž v rukou předsedy sněmovny, ale tím s velkou pravděpodobností bude Radek Vondráček z hnutí ANO, který zřejmě upřednostní svého stranického šéfa před jinými politiky.

Politolog Lukáš Jelínek k tomu dodal, že toto velké množství času hraje Babišovi do karet.

„Můžeme tady mít menšinovou vládu s důvěrou, nebo bez důvěry, můžeme ji tady mít několik měsíců, mezitím se na jaře odehraje sjezd ČSSD, kongres ODS, můžou jednat lidovci, komunisté. Může dojít ke změně stranických vedení, všichni ti politici, kteří dnes zásadně odmítají spolupráci s Andrejem Babišem, mohou být vystřídáni,“ nastínil možné scénáře Jelínek.

Nakonec může dojít na otevřenou spolupráci Babišova ANO a hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie. Tyto dvě politické strany mají dohromady sto křesel ve sněmovně a po dlouhých měsících vyjednávání se může v dalších stranách najít nějaký „konstruktivní poslanec“ neboli přeběhlík, který podpoří Babišovu vládu i navzdory tomu, že si to jeho strana nebude přát. Aby ukončil vleklá jednání.

V případě vlády s Okamurou sice šéf hnutí ANO nesklidí bouřlivý potlesk sněmovny, spíš naopak, ale z toho si možná nebude dělat hlavu. Jak, on tak Okamura jsou zdatní rétoři, takže si vláda může získat podporu „lidu“, sněmovně navzdory.

Babiš bude mít v zádech Miloše Zemana, který minimálně do doby prezidentských voleb nijak neuškodí. Jednání se podle Lebedy mohou táhnout tak dlouho, že se může změnit i situace v ODS. Fiala může být v odporu proti Babišovi přehlasován a může se zrodit koalice ANO a ODS. V takovém případě by si ale měli občanští demokraté dávat na Babiše pozor. Lídr hnutí ANO už ukázal, že své koaliční partnery dokáže převálcovat. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…