Babiš se nám vytlemí, kobliháři sežerou jakékoliv sračky. A do znaku si dáme kuře... Pokud si myslíte, že kvůli řepce bylo veselo jen ve Sněmovně, přečtěte si toto

22.05.2015 8:16

Výrokem o hlasování o nedůvěře vládě na popud Miroslava Kalouska (TOP 09) hodila topka do ringu veřejnosti další téma, již dopředu „odsouzené“ k peprným debatám. Vztah Kalouska a současného ministra financí Andreje Babiše je vydatným soustem i pro facebookovou pavlač. Nejčastější názor na přestřelku o nedůvěře není kupodivu černobílý: Dvěma stranám barikády dominuje obava, která by se dala popsat – důvěřuj, prověřuj, ale moc nedoufej. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet.

Babiš se nám vytlemí, kobliháři sežerou jakékoliv sračky. A do znaku si dáme kuře... Pokud si myslíte, že kvůli řepce bylo veselo jen ve Sněmovně, přečtěte si toto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vládní poslanci změnou stanoviska a porušením veřejného slibu tento týden přihráli mnohamiliardovou veřejnou podporu produkci Babišových výrobků. Vzápětí se začali vzájemně obviňovat, kdo to vlastně způsobil. Vláda, která prosazuje soukromý zájem jednoho ze svých členů a jejíž poslanci si vzájemně mezi sebou nevěří, si nutně zaslouží otázku o své důvěře, prohlásil Miroslav Kalousek.

Má „Bureš“ takovou většinu, že se nám vytlemí?

Během pěti hodin dostal tento jeho facebookový status kolem 250 lajků. Překvapením asi nebudou názory, které s „proklepnutím“, jak si vláda stojí, souhlasí. „Po tom, co vládní poslanci předvedli, je určitě vyvolání hlasování o nedůvěře na místě. Kéž by se podařilo, abyste v tom hlasování byli úspěšní!“ vyjádřil se jako jeden z prvních Pražák Martin Parkeč. Pochybnosti o happyendu ovšem jsou více než patrné. „Bohužel má Bureš tokovou většinu, že se nám všem vytlemí,“ vidí to ztraceně Petr Klíma Klimeš z Hradce Králové.

Podobných skepsí se v diskusním vláknu rojí více. „Mám ale strach, abychom si tímhle ještě víc nezavařili... Jak sleduji průzkumy, tak ANO má většinou víc než ČSSD, tak aby Babiš nebyl ještě v lepší pozici,“ vyslovuje Tomáš Kučera obavy o tom, zda vyjádření nedůvěry vládě, které jinak podporuje, nepřinese ještě horší časy… Myšlenka očividně běží v hlavě i řadě dalších lidí, protože jen v prvním vlákně diskusí na Kalouskově profilu se objevuje nezávisle na sobě ještě několikrát: „Jenom to prosím vyvolávejte, až když si vyjednáte nějakou podporu. Nemá smysl zase projít celým ‚důvěrovým‘ divadlem a ukázat, že vláda si věří…“ radí proto například Lukáš Benzin Benda. „Obávám, že hlasů nebude dostatek,“ ztrácí naději i Daniel Kolar. „Fandím tomu, ale nevěřím, že se to povede,“ přidává se Radek Toula z Prahy.

Ať Babiš ukáže koule. Stoupne si Sobotka do řady za Nečase?

Zaznívají i věcné výzvy, které plynou z údajného neuposlechnutí Babišových poslanců, čemuž se prostě lidem nechce věřit. „Babiš byl ‚proti‘ další podpoře biopaliv. Pak jej ale jeho vlastní lidé, kteří jej 100 % hlasů zvolili neposlechli (jak úsměvné),“ shrnuje ironicky a s nedůvěrou, aby vyvodil návrh: „Jestli má tedy Babiš koule, přidá se k opozici a bude trvat na vyslovení nedůvěry vládě – byl by to logický krok přece! Ale toto nenastane – prostě ve sněmovně ‚bude líp‘.“ Většina diskutujících má potřebu přidat se k obvinění, že členové ANO jsou podvodníci: „Nevěřím, že poslanci ANO by neuposlechli příkaz svého 100 % zvoleného vůdce a hlasovali proti jeho doporučení,“ píše zcela vážně i Richard Petros.

Ztráta naděje v to, že hlasování o nedůvěře vládě vystrnadí lež ze Sněmovny, se projevuje v celkové nekončící skepsi ohledně politiky, kterou ani zakladatel ANO prostě nevymýtí. „Pochybuji, že jestli budou zase další předčasné volby, že vyhraje jakákoli strana, která NEPLNÍ předvolební sliby. Za posledních pár let jsem si všiml již alespoň 5. výměny předsedů vlády a několik z nich, ne-li všichni, kvůli nedůvěře k vládě,“ přemítá například Tomáš Tvardek.

Do lomu, bez masa, na dvacet let! Kdo je borec

Výjimkou nejsou na internetu tradičně „silná“ nepřejícná slova, s kterými se jistě jedna strana barikády ztotožní, byť k realizaci vysloveného přání sotvakdy dojde. „Nemám rád násilí, ale tito vykukové patří do lomu! Denně přísnou normu, jinak žádné maso a nejmíň na dvacet let. Společnost by si určitě oddychla!“ patří k takové diskusní komunitě například Augustin Válek z Opavy.

O standardní přitakávače toho, aby se do vlády trochu „koplo“, není nouze, ať jde či nejde o stálé sympatizanty TOP 09. Najdou se tradičně i vtipálkové, pomyslní „borci na konec“. „Já se raději dívám na přenos z Vatikánu. František je borec, naši politici jsou špíny,“ reprezentuje humoristy na sociální síti například Thomas Nevely. Žerty srší i Michal Brezovsky: „Vítejte v republice Agrofert. Příští mistrovství v hokeji budou mít čeští hokejisté dresy se znakem kuřete a řepky olejné.“ K tomu přihrává i uživatelka Pomněnka Lesní: „ANO, nekecaj a makaj – na tunelu ANOFERT,“ šťouchá si do babišovců a jejich hesla „Nejsme jako politici, makáme“.

Kalouska, pokud čte diskuse pod svými statusy, by možná potěšily zejména názorové shody od odpůrců. „Člověk vás nemusí zrovna milovat, ale řeč na toto téma v parlamentu byla excelentní... a je mrazivým důkazem, v jaké době žijeme,“ napsala mu například Slávka Harazimová.

Pestré jsou bonmoty na stránce TOP 09, která informuje, že k hlasování o nedůvěře dojde v příštím týdnu. Olda Nádeník, téměř každodenní komentátor na topkařském profilu, startuje diskusi výpadem: „Všichni víme předem, jak hlasování dopadne. Někdo se potřebuje zkrátka předvádět.“ Na reakci správce stránky, zda si uvědomuje, o co tady jde, kontruje sebejistý si svým tipem o výsledku: „Nikdo nic nedeklaroval ani veřejně nesliboval, jak Kalousek řečnil. Návrh schválila většina. Pokud došlo ke korupci, tak prosím podejte podnět na prošetření. Vyvolání hlasování o nedůvěře vládě je prázdné gesto. Předem je jasné, že nemáte šanci se 101 ani přiblížit.“

Fanoušci ANO vrací úder přes Kalouskovu „ožralost“

Příznivci druhé strany, Andreje Babiše a dalších členů jeho hnutí, se na hlavním profilu strany nezaobírají ani tolik sebevědomím o dobrém skóre v případném hlasování o nedůvěře vládě. Odpor proti tomuto nápadu topky je mnohem více postaven na odsouzení samotné postavy „pijana“ Miroslava Kalouska. Nerozproudil to ovšem nikdo z davu, ale přímo poslanec ANO Martin Komárek svým sarkastickým statusem: „Nechápu, co proti tomu Kalouskovi všichni mají. Zpumprlíkuje se jako žok a ještě dokáže vcelku souvisle mluvit.“

Facebooková stránka hnutí ANO včera obsahovala, mnohem víc než Kalouskova, i obhajobu toho, do koho je tu tak otevřeně strefováno. Kalouska tu hájí a nesmyslnost alkoholové argumentace vyjadřuje například Jaroslav Suchánek: „Kalousek, střízlivý nebo ne, poslancům ANO vytýká, že se dopustili veřejné lži. A co na to poslanci ANO? Kalouskova zpumprlikovanost je naprosto zástupný až druhořadý ‚problém‘.“ Babišovci možná přeci jen měli volit jinou reakci: „To, že je Kalousek ožralé hovado, ještě neznamená, že nemůže mít pravdu. Inu, když se dva psychopati kočkují, vycházejí na světlo čas od času zajímavé informace. Ale máte kliku, že vaši kobliháři neumějí počítat a sežerou (vám) jakékoli sračky, kterými je budete krmit,“ reaguje Prutko Mlatić ze Zlínska.

Dar z nebes a indikátor dobra

Stránka má ale i velmi věrné fanoušky, které podobné výlevy zvedají ze židle. „Až ODS a TOP09 bude držet předvolební sliby, tak je budu volit! A pro Vaši informaci, koblihu jsem nedostal žádnou, ale i přesto jsem volil ANO! A to ze mě nedělá méně inteligentního člověka, než jste Vy! Opravdu se hodně lidí nedalo koupit koblihou, ale prostě chtěli ukázat stávajícím politikům, že v křesle s imunitou nemusí být věčně!“ doplnil dnes nad ránem značně rozhorlen Michal Kandler.

Klasickou fanouškovskou podporu vyjadřuje Antonin Sedlar: „Pane Babiš, vydržte, ty podrazy a různé výpady proti Vám a ANO dělají zkrachovalé figurky, které na víc, jak se zviditelnit, nemají. Fandíme vám.“ Mnozí doufají, že Babiš překvapí veřejnost poctivostí: „U mě budete frajer, když vaše Agrofirmy podporu biopaliv jako jediné využívat nebudou a dokážete tak všem, že politiku kvůli penězům neděláte,“ přál by si Martin Kovalčík. Přímo na Andrejově stránce zní rovněž podpora. „Indikátorem toho, že to myslíte a děláte dobře, je, že jsou z Vás Kalousek, Fiala a Schwarzenberg celí osypaní! Jejich hysterie stoupá úměrně poklesu preferencí TOP a ODS,“ míní Zdeněk Horák.

Havlistická pakáž na jedné straně, buzerace a lezení do řití na druhé…

Ani zde nechybí političtí šprýmaři. „Kalousek je naopak pro ANO dar z nebes. Když dojdou argumenty, tak se vždycky řekne, že za všechno může démon Kalousek. Vydrželo to 2 roky. A vydrží jistě ještě nějaký čas,“ utahuje si lékař Jan Hýsek z hnutí DOMA. Na profil samotného Babiše přichází také filozofové: „To, že máte majetek a nyní i moc, z Vás ještě nedělá dobrého a charakterního člověka,“ vzkazuje ministru financí Milan Lustig z Prostějova, který se nepovažuje na Kalouskova sympatizanta, ale tentokrát vyjadřuje podporu pro jeho apel o prověření důvěry vládě, a to kupříkladu dalším komentářem proti Babišovi: „Ač pana Kalouska nemusím, v tomto případě mu dávám 1000 x za pravdu. Proč se vůbec cpete do politiky, když to nemáte zapotřebí, nejste politik, vaše vystoupení jsou otřesná, jste emotivně labilní, používáte primitivní argumenty, nemáte na to být dobrým politikem, a ani dobrým podnikatelem, protože neumíte podnikat bez dotací.“

Těch, kdo Kalouska „nemusí“, je víc, a přesto mnozí zároveň „nemusí“ ani jeho odpůrce Babiše: „Nejsem zastánce Šláfenberga s Kalouskem, TOP 09 považuji za odpornou havlistickou pakáž... Ale nikdo nemůže popřít, že nás Babiš se Sobotkou vedou k neomarxistické oligarchické totalitě... Kvóty na uprchlíky, lezení do řiti EU, buzerace OSVČ, zákony pro prospěch Agrofertu, podpora fašistické Ukrajiny... Tato socansko-stbácká vláda nemá mojí důvěru.“ Pokud by hlasování o důvěře mělo vycházet z podobných dilemat, jen těžko lze nyní jeho výsledek odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …