Babiš se neštítí vysloveně lhát. Útočí podpásově. Hana Marvanová líčí, jakou s ním udělala zkušenost

11.08.2017 16:30

Žádost o vydání Andreje Babiše k policejnímu stíhání podle právničky Hany Marvanové znamená, že už nejde jen o mediální spekulace, ale že podezření na možný dotační podvod je podložené. Nechápe výroky Babiše, že jde o politicky účelové trestní stíhání jako v 50. letech. „Vždyť sám svými slovy v Poslanecké sněmovně a v dokumentu Víta Klusáka Matrix AB připustil, že Čapí hnízdo je jeho projekt. Sám si tyto problémy přivodil, když se k Čapímu hnízdu hlásil, protože existují pravidla, že firma patřící do holdingu miliardáře by nezískala evropské dotace,“ uvedla právnička pro ParlamentníListy.cz. Kdo by to na šéfa ANO měl politicky nastrčit, jak tvrdí, když nad policií stojí stání zastupitelství, které spadá pod Ministerstvo spravedlnosti vedené ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO)? „Nevidím indicie, že by to byl politický komplot,“ prohlásila Hana Marvanová pro ParlamentníListy.cz.

Babiš se neštítí vysloveně lhát. Útočí podpásově. Hana Marvanová líčí, jakou s ním udělala zkušenost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Anketa

Který volební lídr je vám nejsympatičtější?

hlasovalo: 41475 lidí

Podle právničky a protikorupční aktivistky není možné, aby se Andrej Babiš stavěl nad zákony jen proto, že tady vede politický boj. „Politika je jedna věc. Ale i pro politika musí platit stejně přísná pravidla, jaká by se týkala jakékoli jiné firmy než jeho. Vidíme, jak velmi přísně a velmi brutálně postupuje Finanční správa, když při sebemenším podezření vydává zajišťovací příkazy, tak by to teď měl snést sám. Byl to sám Andrej Babiš, který prosadil, že je tady daňová Kobra,“ připomněla Marvanová.

„Bude to test pro naši zemi a voliče, protože je velké riziko pro důvěryhodnost a renomé České republiky mít v čele země premiéra, který je trestně stíhán,“ je přesvědčena právnička. Pak by nevěřila, že by byl dotační podvod řádně vyšetřen, protože by se logicky museli policisté i státní zástupci, kteří kauzu vyšetřují, obávat o svá místa. Proto by měl u politika platit princip presumpce viny. Podle ní by se měl stíhaný politik z politiky stáhnout, dokud celá věc není vyšetřena. Poukázala na podobné případy v minulosti, kdy se tak politici většinou zachovali. „Například šéf Věcí veřejných Vít Bárta byl obviněn, respektoval tento princip, odešel z vlády a nekandidoval ve volbách. To se dosud ctilo. A Babiš přišel do politiky s tím, že se budou chovat slušnějí než standardní politici. Teď je na něm, aby předvedl, jestli ta slova myslel vážně,“ míní Marvanová.

Marvanová už Babišovi nevěří, protože se poučila, že se neštítí útočit za pomoci lží

Marvanová přiznává, že pro ni osobně byla velkým poučením kauza, ve které ji kvůli OKD napadl Andrej Babiš. „Neštítil se vysloveně lhát a útočit za pomoci lží, je to tedy člověk, který je toho schopen i v jiných věcech,“ říká, že mu tedy není možné věřit ani v kauze Čapí hnízdo. Odmítá útoky šéfa ANO, které zazněly na její adresu poté, když uvítala, že se soud začíná zabývat v trestním řízení kauzou OKD. Když ale v této souvislosti kritizovala, že ani Andrej Babiš v roli místopředsedy vlády a ministra financí neudělal to, co slíbil nájemníkům bytů OKD, vysloužila si obvinění ze strany Andreje Babiše. A jak je v případě miliardáře obvyklé, došlo i na osobní útoky. „Přesně podle hesla, že nejlepší obrana je útok. A ještě lživý,“ řekla známá právnička ParlamentnímListům.cz. A poukazuje na to, že Andrej Babiš nejenže neudělal nic podstatného pro nájemníky bytů OKD, jen kritizoval kvůli privatizaci OKD premiéra Bohuslava Sobotku, přitom sám dělá to samé, když dopustil prodej střechy nad hlavou nájemníkům na sídlišti Písnice v Praze.

Babiš tvrdí, že udělal v kauze OKD, co mohl. „Začal jsem privatizaci otevřeně kritizovat,“ prohlásil

Andrej Babiš označil výtku Marvanové v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz – že stejně jako předchozí ministři financí nic neudělal ve věci privatizace OKD, kromě toho, že „jen“ přihlásil škodu do trestního řízení – za nehorázné. Prohlásil, že se zástupci Sdružení nájemníků bytů OKD i s doktorkou Marvanovou jako jejich právní zástupkyní se „opakovaně sešel a trpělivě jim naslouchal“. „I tyto diskuse přispěly k tomu, že jsem privatizaci OKD začal otevřené kritizovat, zatímco mí předchůdci, zejména z líhně sociální demokracie, ji oficiálně při šetření Evropskou komisi obhajovali. Už to samo o sobě je jasný důkaz, že mé konání v kauze OKD se z podstaty liší od konání či nekonání mých předchůdců,“ potvrzuje sám, že kritika privatizace byla vlastně to jediné, co udělal.

Právnička Hana Marvanová upozorňuje, že když začal probíhat trestní soud, stát se musel do zahájení trestního řízení přihlásit s tou škodou, kterou v té době definovalo v obžalobě státní zastupitelství. „Kdyby se Ministerstvo financí včas nepřihlásilo, později už by stát škodu přihlásit nemohl,“ vysvětlila.

Babiš se ohání trestním řízením, přitom podle Marvanové na něm žádnou zásluhu nemá

Paradoxní je, že Babiš se ohání tím, že v trestním řízení OKD je ministerstvo jako poškozený ze zákona zastupováno Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a že jsou mimořádně aktivní, protože urgovali nařízení jednání, kladli otázky na hlavním líčení, podali návrhy na důkaz výslechem svědků, když žádali předvolat premiéra Bohuslava Sobotku. Přitom nebýt Sdružení nájemníků a jejich právní zástupkyně Hany Marvanové, k trestnímu řízení by nikdy nedošlo.

„Kdyby nebylo Sdružení nájemníků a mne osobně, která s nimi spolupracuji od roku 2008, tak by se věc nikdy nedostala před soud. Protože jsme shromáždili důkazy a podali trestní oznámení už v roce 2011, což pak vedlo k tomu, že byla podána obžaloba,“ potvrzuje Hana Marvanová. To znamená, že Andrej Babiš na trestním řízení nemá vůbec žádnou zásluhu. Ale to mu nebrání, aby ji neobvinil: „Na doplnění jen zmíním, že když se paní doktorka Marvanová pokusila uplatnit tvrzenou škodu za Sdružení nájemníků, soud tento pokus odmítl, protože tak neučinila v zákonné lhůtě.“

Právnička je takovými – podle ní lživými – výroky naprosto znechucena. „Je to nesmysl. Soud odmítl, aby se nájemníci stali účastníky soudního řízení jako poškození, protože podle soudce škoda vznikla jenom státu, a ne nájemníkům. Ti lidé měli byty přislíbeny, argumentovala jsem tedy tím, že nebyl splněn veřejný slib, který jim dal pan Bakala, a chtěla jsem, aby jako poškození mohli mluvit, vznášet návrhy, klást otázky. Když to soud odmítl s odůvodněním, že poškozený je jen stát, a že fakt, že lidem bylo ublíženo, z nich ještě nedělá poškozené v trestním řízení, způsobil, že nájemníci sedí u soudu jen v publiku a nemohou k tomu nic říci. I když to byli právě oni, kteří podali trestní oznámení, a všechno kolem této věci jsme vypátrali, aby mohlo být vzneseno obvinění. Takže s jakoukoli lhůtou to nemělo nic společného,“ brání se nepravdivému nařčení Hana Marvanová.

Babiš nesplnil slib, který dal nájemníkům bytů OKD

Právnička popisuje, že se Sdružení nájemníků obrátilo na ministra financí Babiše, jednalo s ním i s jeho podřízenými a bylo jim přislíbeno, že Ministerstvo financí se obrátí oficiálně na Evropskou komisi a podpoří stížnost, kterou jí poslalo Sdružení nájemníků. „Stížnost byla podána v návaznosti na to, že stát se připojil s náhradou škody ve výši téměř šest miliard k trestnímu soudu o náhradu škody. Tím se změnilo stanovisko České republiky, která v minulosti tvrdila ústy bývalých ministrů financí, že státu nevznikla škoda. Bylo klíčové, aby se Ministerstvo financí na Evropskou komisi oficiálně obrátilo dopisem a podpořilo stížnost nájemníků,“ vysvětlila.

Tento slib, který dal Babiš, ale splněn nebyl, na Evropskou komisi se obracelo jen Sdružení nájemníků, takže Evropská komise tu stížnost smetla s argumentem, že nájemníci nemají právo si na privatizaci stěžovat, protože nejsou subjektem, který se pohybuje na trhu, že to jsou jen prostí občané. „Proto bylo důležité, aby Babiš konal. Nerozumím tomu, proč tento slib nesplnil,“ říká Marvanová.

Vliv lobbistů Bakaly je v Bruselu obrovský

Babiš ovšem tvrdí: „Evropskou komisi jsme v záležitosti již dříve podané stížnosti kontaktovali a dostali jsme jasný vzkaz, že Komise hodlá vyčkat výsledku trestního řízení.“ Právnička tomu nevěří a vyzývá bývalého ministra financí, aby své tvrzení doložil. „Pokud tvrdí, že dostal vzkaz od Evropské komise, že to nemá smysl, dokud nebude znám výsledek trestního řízení, ať to dá na stůl, že se oficiálně za ČR obrátil na Evropskou komisi. Já tvrdím, že tomu tak není, protože kdyby to skutečně udělal, Evropská komise by se tím musela zabývat,“ reaguje na toto tvrzení Babiše Hana Marvanová.

Proč podle ní bylo tak důležité, aby stát potvrdil, že mu vznikla šestimiliardová ztráta, když to přiznal už českému soudu? „Protože v minulosti, za předchozích ministrů financí, byl přístup Ministerstva financí vždycky špatný. Když se Evropská komise dotázala Česka, konkrétně Ministerstva financí, jestli privatizací OKD vznikla státu škoda, zda to mohla být nedovolená veřejná podpora, vždycky obdržela sdělení, že podle názoru českého státu to bylo v pořádku,“ vysvětlila.

Pokud dnes Babiš říká, že se musí vyčkat na konec trestního řízení při posouzení, jestli došlo k nedovolené veřejné podpoře, neříká prý pravdu. Když nějaká firma získá majetek buď od státu nebo od obce výrazně pod cenou, ne za tržních podmínek, ne za obvyklou cenu, je to prostě veřejná podpora. A není podle Marvanové důležité, jestli tato ztráta pro veřejnou sféru a zvýhodnění pro soukromou firmu vznikne důsledkem trestného činu nebo jen šlendriánem.

„Takže to rozhodnutí v trestním řízení pro posouzení veřejné podpory samozřejmě není důležité. Ale z doby, kdy jsme na evropské úrovni jednali, víme, že jsou za celou věcí bohužel velké tlaky a vlivy lobbistů, které si najímal pan Bakala. To je podle mne ten pravý důvod, že to EK nikdy nechtěla šetřit,“ potvrzuje právnička, že se dozvěděla soukromě od europoslanců, že vliv lidí, kteří pracují pro pana Bakalu, je tam obrovský.

„Třeba současný místopředseda Evropského parlamentu za ANO, Pavel Telička, kterého si vybral Babiš, byl Bakalou placen. Ale Evropská komise by kauzu nemohla zamést pod koberec, kdyby Babiš, respektive jeho náměstek a zaměstnanci ministerstva, splnili své sliby a oficiálně Evropské komisi sdělili, že státu škoda vznikla. A ona by pak mohla dát ten výrok, že došlo k nedovolené podpoře, což by byl moment, na který myslí privatizační smlouva. V takovém případě by bylo možné odstoupit od smlouvy a napravit škodu, která byla způsobena nájemníkům– horníkům. Nám nejde jen o trestněprávní postižení pachatelů,“ konstatovala Hana Marvanová.

Babiš kritizuje premiéra Sobotku za OKD, přitom v Písnici udělal to samé

Důkazem, že Babiš něco jiného říká a něco jiného dělá, je podle Marvanové kauza sídliště v Praze-Písnici, kde se ČEZ přes protesty nájemníků rozhodl nájemní byty prodat někomu v soutěži a nenabídnout je nájemníkům nebo Praze. „Je to podobná kauza jako OKD, jde o podnikové byty, které u nás byly kromě těchto výjimek privatizovány do rukou lidem, kteří v nich bydlí. Na tom stavěla dokonce pravicová Margaret Thatcherová, říkala, nejdůležitější je, lidem zajistit bydlení, a pokud si chtějí zprivatizovat byt, ve kterém bydlí, tak je to lepší, než to prodat nějakému finančníkovi či developerovi, který to využije jen pro svůj zisk, ne pro zájem lidí, kteří v bytech bydlí,“ poukázala na rozpor v jednání Babiše, protože mohl privatizaci bytů v Písnici jako ministr zastavit. ČEZ je většinově vlastněný státem a akcionářská práva vykonávalo Ministerstvo financí.

„Pak Babiš tvrdil v médiích, že udělal všechno, co mohl. Přitom to není pravda. Kritizuje premiéra Sobotku kvůli bytům OKD, přitom dělá to samé. V případě písnických bytů tomu mohl snadno zabránit, ale neudělal to,“ kritizuje právnička.

Právnička: O kšeft jsem si neřekla, Babiš mi zastupování státu ve věci OKD sám nabízel

Za lživý útok označila slova Andreje Babiše, že si řekla o „kšeft“, aby zastupovala stát v kauze OKD. „Bylo to přesně opačně. Když jsem při jednání s Babišem kritizovala, že stát není dostatečně aktivní ani v trestním řízení, že nepředkládá dostatek návrhů na důkazy, neklade důležité otázky, on se zeptal, jestli bych mohla zastupovat stát? Odpověděla jsem, že mám zkušenosti se zastupováním poškozených, takže kdyby to stát chtěl, tak bych mohla zastupovat. Ale divila bych se, kdyby tato vláda v čele se Sobotkou chtěla, abych zrovna já v této věci zastupovala stát, protože bych v rámci toho trestního řízení kladla velmi nepříjemné otázky, protože jsem autor toho trestního oznámení,“ popisuje průběh rozhovoru s Babišem, ve kterém jí sám nabízel, aby stát zastupovala.

Připomíná jí to doby minulé, kdy Milouš Jakeš zaútočil na signatářku Několika vět Hanu Zagorovou, že všechno dělá pro peníze. „Ale Babiš je tím známý, že útočí zásadně podpásově, až sprostě, uráží kritiky místo toho, aby zjednal nápravu. Ale když byl v roce 2015 bytový fond OKD vyveden na nějaké fondy bydlení, úplně mimo, Babiš říkal, že v tom víc udělat nemohl. Místopředseda vlády nemůže udělat nic, když se největší bytové portfolio vyvede na neznámou firmu s neznámým vlastnictvím, když vláda má v programu transparentnost a omezily se akcie na majitele?“ kroutí nechápavě hlavou právnička. Dnes jsou byty OKD ve vlastnictví firmy, o níž nikdo neví, kdo je jejím majitelem. „Že převod schválil ÚOHS? Pak je otázka, jak své zákonné povinnosti plní, protože on povoloval tuto transakci. Jak ji mohl povolit, když není jasné, kdo firmu vlastní? Jak může zaručit, že nevznikne dominantní postavení na trhu?“ kritizuje antimonopolní úřad, který patrně v této věci pochybil.

Komunisti také své kritiky nazývali „samozvanci“

Hana Marvanová se pozastavuje i nad Babišovým výrokem, že do něčeho mluví, přitom patří mezi nikým nevolené. „To je pěkné, když sám pan Babiš založil své hnutí jako Akci nespokojených občanů. Takže když ještě neměl moc, když nebyl ve vládě, tak mu připadalo v pořádku, že občané do veřejných věcí mluví, dokonce se dovolával aktivistů a různých občanských iniciativ. A teď, kdy se mu kritika nehodí, útočí na lidi, kteří se léta snaží o spravedlnost. Podobně jednali komunisti, také své kritiky nazývali ztroskotanci a samozvanci, kteří nemají právo mluvit do toho, co bývalý režim tady dělal.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…