Babiš se neudržel: Naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie!

15.08.2017 16:35

Předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš odmítá, že by řídil a koordinoval potenciálně nezákonné kroky kolem farmy Čapí hnízdo. Uvedl to v textové zprávě, kterou ČTK zprostředkovala mluvčí hnutí Lucie Kubovičová.

Babiš se neudržel: Naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle listu Právo policie v dokumentu, kterým sněmovnu žádá o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, viní bývalého ministra financí z toho, že vědomě řídil a koordinoval kroky dalších osob, a spáchal tak dotační podvod a poškodil finanční zájmy Evropské unie.

„Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie. Žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoliv trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ uvedl Babiš. Předseda strany, která dominuje předvolebním průzkumům, pochybení v případě Čapího hnízda odmítá dlouhodobě. Žádost policie o své vydání označil minulý týden za snahu politického systému zlikvidovat ho. Načasování žádosti podle něj ukazuje na snahu ovlivnit volby.

Babiš dnes kritizuje i to, že novináři pracují s dokumentem od policie, který by měl mít zatím k dispozici jen sněmovní mandátový a imunitní výbor. Ten se kvůli případu sejde poprvé v pátek. „Žádný dokument jsem neviděl. Je neveřejný. Proto mě šokuje, že ho někdo vynáší a dává novinářům. A že já se to dozvídám z novin,“ uvedl Babiš.

Policie podala žádost o vydání Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Faltýnka minulý čtvrtek. Mandátový a imunitní výbor sněmovny se žádostí začne zabývat 18. srpna, celá sněmovna by měla o vydání obou poslanců rozhodovat na své schůzi, která začne 5. září. Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jíž je členem.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…