Babiš se ostře pustil do Petříčka: Pokračuje v zahraniční politice TOP 09

30.11.2019 15:52

Premiér Andrej Babiš (ANO) se rozčiluje nad zahraniční politikou šéfa české diplomacie Tomáš Petříčka (ČSSD). „Řídí se tím, co mu nalinkují úředníci ministerstva a pokračuje v zahraniční politice TOP 09,“ zlobí se předseda vlády v rozhovoru pro Právo k otázce přijetí dětských uprchlíků z Řecka. Informuje server Echo24.cz.

Babiš se ostře pustil do Petříčka: Pokračuje v zahraniční politice TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Ministerský předseda Andrej Babiš trvá na svém postojí a přijetí uprchlíků důrazně odmítá, jde podle jeho slov o věc principu. Ministr Petříček je však přesvědčen, že by se Česko o 40 až 50 dětí postarat dokázalo a mělo by „dětské válečné uprchlíky přijmout“.

„Pro mě je partnerem předseda ČSSD pan Hamáček a ten na to má jasný názor. To, že pan Petříček dělá, co mu úředníci na MZV nalinkují, a pokračuje v zahraniční politice TOP 09, určitě nepomáhá českým firmám v některých zemích,“ reagoval na Petříčkovo vyjádření premiér.

Zkritizoval Řecko, že mu nestačí peníze od EU na to, aby zastavilo migraci. „Hlavně se z celé věci stalo politikum, které se stále někdo snaží udržovat ve hře. Přitom nikdo pořádně neví, o koho jde, kolik let těm dětem ve skutečnosti je, jestli jsou ze Sýrie nebo z Afghánistánu, Pákistánu atd. Evropa by především měla udělat takové kroky, aby se mohly vrátit domů ke svým rodinám,“ dodal Babiš, podle kterého je Česko solidární, protože pomáhá například na Ukrajině.

Odmítavě se premiér vyjádřil i k novému návrhu reformy unijního azylového systému za pomoci přerozdělování migrantů, s kterým má přijít v příštím týdnu Německo. Ilegální migrace je podle jeho slov naprosto nepřijatelná, stejně jako nápady oživit kvóty a snahy o přerozdělování uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…