Babiš se podle komentátora může vymlouvat, ale je to český Berlusconi. Muž s pochybnou minulostí

16.11.2013 21:35

Komentátor deníku MF Dnes Michal Musil ve svém článku pro sobotní přílohu Kavárna srovnává šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Jejich srovnání prý má smysl, píše a uvádí shodné rysy obou mužů i faktory, které Babiše odlišují od newyorského starosty Michaela Bloomberga, ke kterému se přirovnal sám Babiš.

Babiš se podle komentátora může vymlouvat, ale je to český Berlusconi. Muž s pochybnou minulostí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš diskutoval s občany ve Zlíně

Během návštěvy v Itálii napadla komentátora Michala Musila otázka, nakolik je podnikatel, miliardář a nastupující politik Andrej Babiš srovnatelný s italským oligarchou Silviem Berlusconim, jehož kariéra zdá se být naopak definitivně u konce.

Jak komentátor připomíná, přirovnání miliardáře a šéfa druhé nejsilnější české politické strany Andreje Babiše k tomuto legendárnímu politikovi irituje. Sám se naopak přirovnává k odcházejícímu starostovi New Yorku Michaelu Bloombergovi. A Musil uznává, že Babiš má pravdu v tom, že není stoprocentní kopie Berlusconiho, rozhodně prý ale není ani náhodou Michaelem Bloombergem.

V čem se tedy Babiš podobá italskému Berlusconimu a v čem se naopak nepodobá americkému Bloombergovi, shrnuje novinář v několika bodech.

Politické vakuum

Prvním rozdílem je - jak Musil píše - vakuum. Bloomberg se totiž na rozdíl od Berlusconiho a Babiše pohyboval v rámci tradičního systému stávajících politických stran v USA a nezastával funkci v nejvyšším patře tamní politiky.

"Naopak Babiš se zde podobá Berlusconimu. Oba vydupali ze země své vlastní formace. ANO i Forza Italia spustily masivní a financemi obou magnátů podpořené kampaně a vyplnily vakuum, které se v obou zemích otevřelo, když část tradičních stran postihly zlé korupční skandály," píše Musil.

Podnikání

Druhým rozdílem je podle komentátora to, že Babišův údajný vzor Michael Bloomberg nikdy nečelil pochybnostem ohledně začátků podnikání. Naproti tomu už před jedenácti lety zkoumaly bezpečnostní složky jistou s Babišem spojenou složitou transakci kolem propletence firem. Musil připomíná, že v případu vystupovala i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Také pokud jde o Berlusconiho, není prý zcela jasné, kde se ve složitém systému holdingů vzaly peníze pro založení první mediální skupiny. Ovšem v případě Babiše neskončila nikdy žádná policejní zkoumání u soudu, takže je na ně třeba pohlížet s rezervou, podotýká komentátor.

Povaha aktivit

Jako třetí rozdíl uvádí Musil povahu aktivit, která je u Bloomberga jiná než u Babiše a Berlusconiho. Zatímco agentura Bloomberg má vliv ve specifické oblasti specializovaného ekonomického zpravodajství, Andrej Babiš má firmy v mnoha oborech a nakupuje a buduje různé typy médií. A tak se podle komentátora Babišovy aktivity napříč různými médii spíše podobají Berlusconiho rozptylu.

Své zamyšlení uzavírá Michal Musil citátem Karla Čapka: "Žádné násilí nepotrvá, žádná mocnost světa nemá vyměřeno víc nežli píď dějin," který mu přijde pravdivý.

"Impéria vznikají a zanikají. Vlády oligarchů přicházejí a odcházejí. Každá megalomanie nakonec narazí na svůj strop a i velká, sebevětší ega jednou skončí; někdy zůstanou v dějinách zapsána dobře, jindy špatně a někdy zabírají v historických knihách mnohem méně vět, než jak sama původně plánovala," uzavírá komentátor pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…