Babiš se prý do svého vysvětlování zamotal ještě více. Odkazuje na smlouvu, kterou nikdy nikdo neviděl, tvrdí novinář

29.04.2017 17:46

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) před novináři a posléze ve Sněmovně rozehrál vystoupení, ve kterém si postěžoval, že musí čelit velikému množství lží, že nerozumí tomu, proč na něj útočí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když by spolu mohli prosadit ještě tolik dobra. Novinář David Klimeš Babišovi doporučil, aby se raději staral o vlastní problémy. Na povrch totiž vyplula další smlouva, na kterou sice Babiš poukazuje, ale kterou se nějak nedaří najít.

Babiš se prý do svého vysvětlování zamotal ještě více. Odkazuje na smlouvu, kterou nikdy nikdo neviděl, tvrdí novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslechl Poslaneckou sněmovnu a sepsal dopis, v němž se pokusil vysvětlit, jak to bylo s korunovými dluhopisy společnosti Agrofert, které jako majitel holdingu nechal vydat, aby si je jako fyzická osoba sám koupil. Šlo o dluhopisy v hodnotě takřka miliardy a půl. Babiš ovšem v dopisu zmínil i několik již dobře známých rýpnutí, jak jsou všichni proti němu, každý se ho snaží pošpinit lží a on bojuje proti prohnilému systému.

Novinář David Klimeš v textu uveřejněném na blogu Aktuálně.cz doporučil, aby napříště šetřil dechem a namísto napadání ostatních politiků a médií raději důkladněji vysvětloval své vlastní problémy. Dopis, který Babiš Sněmovně předal, totiž podle všeho odhalil jeho další problém. „Za nejšťavnatější ale považuji pasáž o Profrostu, výrobci hluboce mraženého pečiva. Jde o firmu, o které nikdo nevěděl, dokud k ní sám Babiš nepřitáhl pozornost auditu. Teď se do toho Babiš zamotal zase o trochu více,“ píše novinář.

Celý komentář naleznete zde

Klimeš naráží na fakt, že podle dopisu se v roce 2006 zrodila společnost Profrost na zamražené pečivo. Babiš v dopisu píše, že spolupracoval s managementem firmy a uzavřel s ním smlouvu na dvacetiprocentní podíl ve společnosti. Toto právo bylo podle Babiše uplatněno v roce 2010.

„V překladu do obecné češtiny: Nemohl jsem tu firmu mít pod Agrofertem, protože bez know-how těch lidí bych ji nepostavil. Takže jsem za nízký základní kapitál dva milióny založil osobně firmu potencionálně mnohem větší hodnoty, nechal ji úvěrovat Agrofertem a to vše s tím, že ji managementu časem z části odprodám,“ poznamenává k tomu Klimeš.

Onen dvacetiprocentní podíl získala manažerka Simona Sokolová. Za 20,4 milionu korun. A tady si podle všeho Babiš vykopal vlastní jámu, do které může spadnout. Jak vysvětlit, že 20 procent akcií bylo prodáno za 20,4 milinů korun, zatímco dalších 80 procent akcií za dalších 527 milionů?

„S ohledem na opční smlouvu jsem společnosti RAPACES GROUP, a.s. prodával akcie za cenu, která byla stanovena v této smlouvě. Prodej akcií proběhl až po zvýšení základního kapitálu Profrostu a celková prodejní cena činila 20.400.000 Kč. Za jinou cenu jsem prodat nemohl, protože tyto akcie od počátku existence společnosti Profrost ekonomicky vlastnil management, měl právo je za nominální hodnotu koupit,“ podotýká k tomu v dopise Babiš.

Ukazuje se navíc, že dohledat zmíněnou opční smlouvu bude pravděpodobně složité, protože podle dostupných údajů nebyla Andrejem Babišem v roce 2006 podepsána žádná smlouva, na jejímž základě by mělo dojít k plnění závazků v dalších letech. V účetním období roku 2006 podle všeho neexistují ani jiné právní úkony, na jejichž základě  by mělo dojít k nějakému plnění v budoucích letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…