Babiš se smál Milionu chvilek. A pivo: Toto nikdo nenapsal!

16.02.2020 21:47

„Nic se nemění,“ ubezpečuje premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném týdenním hlášení „Čau lidi“ v souvislosti s úpravou sazeb DPH na pivo. Úpravou DPH prý jeho vláda plní sliby a pomáhá hospodským a jedinou změnou má být akorát sleva na dani. To však podle Babiše stále nechápe koaliční ČSSD. Kromě sazeb daně z přidané hodnoty na pivo došlo i na demonstraci, kterou svolává spolek Milion chvilek pro demokracii po zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Výtky spolku šéf vlády rázně odmítl a tázal se, zdali to není „jenom hra Milionu chvilek s opozicí?“ Volba ombudsmana podle něho měla být veřejná.

Babiš se smál Milionu chvilek. A pivo: Toto nikdo nenapsal!
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí
„Čau lidi, tohle byla teda dovolená za všechny prachy. Fakt peklo. Mobil neustále bzučel, a než jsem sjel kopec, naskákaly další esemesky a zmeškané hovory. Z kabiny, co mě vozila na svah, se stal pojízdnej kancl,“ povzdechl si premiér na úvod a začal řešit téma daňových sazeb u piva.

„Za ten týden napsali naši skvělí komentátoři o téhle naší skvělé slevě na točené pivo. Alena Schillerová to nesmírně trpělivě vysvětlovala ve všech médiích, která v této zemi máme. Volali jí hospodští, kavárníci, hoteliéři, děkovali a vyjadřovali nám podporu. Já to minule rozepsal, aby to pochopil úplně každý.“

Rozhodl se prý podívat, co během týdne napsali „naši skvělí komentátoři“ o nových sazbách, a nestačil se divit. „Koukám ale na mobil a vidím plno stěžování, sloupků, proč je to špatně, ironické glosy. Sžíravé, samozřejmě! Jak jinak. Pořádná glosa musí být sžíravá. Ale víte, kdo je píše a šíří nejvíc? Rozhodně ne majitelé hospod ani majitelé restaurací a hotelů. Ti vůbec,“ uvedl.

Naopak ocenil, že vládě Asociace hotelů a restaurací za snížení DPH na stravovací služby a točené pivo udělila oficiální pochvalu. „A taky pan prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň, který doslova řekl, že to určitě pomůže restauracím, které prodávají pivo, takže i těm vesnickým hospodám,“ pochvaloval si.

Nejvíce kritizovat podle ministerského předsedy mají „vybraná média a komentátoři, kteří dobře pochopili, že jsme prosadili neuvěřitelnou věc“.

„Sedím na terase, lámu si hlavu, proč to tak je. Proč lidi, kteří nemají absolutně nic společného s hospodským byznysem, se do naší slevy na točené pivo tak moc opírají,“ udivovaly jej negativní reakce.

Babiš podotýká, že snížení DPH na točené pivo má být naplněním jeho slibu z ledna 2016 jakožto kompenzace hospodám, které nemají jídlo a nemůžou profitovat ze slevy DPH na jídlo. „Takže my sliby plníme. Na rozdíl od tradičních stran, které před volbami slibovaly snížení daní a ve vládě je navyšovaly,“ uvedl.

A nevynechal, že právě i DPH na jídlo se má snižovat. To má taktéž klesnout na desetiprocentní sazbu. „Už 1. 12. 2016 se zavedením první vlny EET jsme snížili sazbu na stravovací služby včetně nealka z 21 na 15 procent a teď v tom pokračujeme a snižujeme veškeré stravování na deset procent. Hospodští a restauratéři si moc dobře pamatují, jak za pravicových vlád nakoupili maso s 15procentní daní, udělali z něj řízek a prodávali ho hostům s 21 procenty. I proto jsou rádi za naši slevu na DPH!“ pokračoval premiér.

Dobrý obchodník se podle šéfa vlády „šábne se štamgasty“. „Aspoň symbolicky jako poděkování nám, aby nás lidi měli ještě radši,“ připojil.

To, že se situace pro hospodské s novými sazbami ztíží, premiér popírá. „A teď k těm řečem, že děláme složitější daňový systém. Vždyť to je naprostá hloupost! Daňový systém není složitější, dokonce je o něco jednodušší a hospodští budou platit míň na daních,“ píše.

„Na alkoholické pivo v restauraci, hospodě i stánku, které si dáte v láhvi nebo odnesete načepované, je dál 21 procent DPH. Nic se nemění!“ shrnul rázně Babiš. Nic se prý nemění i u nealkoholické varianty oblíbeného moku: „Na nealko pivo na stánku stejně jako na jakýkoli jiný nealko nápoj, ať už točený nebo v láhvi, je dál 15 procent DPH. Nikdo nemusí nic řešit. Je to jako doposud.“

Jedinou změnou tak má podle něj být pouze sleva na dani. „DPH na alkoholické pivo natočené v restauraci a hospodě padá z 21 na 10 procent. DPH na nealkoholické pivo v hospodě v láhvi i točené padá z 15 na 10 procent. Chápete, vážení komentátoři? Jediné, co se mění, je to, že hospodským snižujeme daně. A oni jsou rádi. Pro lidi se nic nemění,“ znovu zopakoval.
 
Snížení daně na deset procent i pro pivo do džbánku odnesené z hospody a u stánku se podle něj nemůže uskutečnit z důvodu směrnice Evropské unie.

Jediný, kdo vše potřebuje vysvětlit, je prý už jen koaliční ČSSD: „Tak co? Je ještě něco někomu kolem piva nejasného? Ministryně Schillerová to vysvětlila novinářům, opozičním politikům a zbývá snad už jen poslední skupina, která problematiku piva nechápe. Je to bohužel náš koaliční partner. Přitom s námi hlasoval pro snížení DPH na točené pivo. Teď chodí do médií, že prý má zlevnit i lahvové pivo. Vy, kteří mě čtete, víte moc dobře, proč to nejde.“ Návrh ČSSD by podle premiéra zavedl druhou sazbu pro lahvové pivo, kde teď platí jednotná sazba 21 procent, což by vedlo k daňovým podvodům.

Následovalo i shrnutí volby ombudsmana. To Babiš shrnul: „Svobodně a přímo zvolený prezident navrhl Sněmovně kandidáta. Svobodně a přímo zvolený Senát navrhl dokonce dva další. Svobodně a přímo zvolená Sněmovna vybrala kandidáta, který má celoživotní zkušenosti s obhajobou občanů a úřad zná nejlépe, byl přece šest let zástupcem ombudsmanky. Taky je dlouholetý člen ČSSD. A jak proběhla volba? První kolo. Vít Alexander Schorm, kterého podporovali Piráti, STAN, TOP 09 a KDU, dostal 47 hlasů. Jan Matys, kterého podporovala ODS, 20 hlasů. Stanislav Křeček, kterého podporovaly ČSSD, SPD a KSČM a taky část klubu ANO, 66 hlasů,“ shrnoval.

A ke stížnostem Milionu chvilek pro demokracii píše: „Kdyby to bylo, jak říká Milion chvilek, byl by určitě pan Křeček zvolený v prvním kole. Což nebyl.“

A vysvětloval: „Druhé kolo. Pan Schorm dostal 53 hlasů. Co to znamená? No to, že kdyby ODS dala svých 20 původně Matysových hlasů panu Schormovi, tak by měl 47 + 20 = 67 hlasů. Oproti prvnímu kolu byl ale nárůst jen o šest hlasů. Z toho jasně vyplývá, že část hlasů pro pana Křečka přišla z ODS a možná i z jiných klubů. Pan Křeček dostal 91 hlasů, což znamená, že mezi prvním a druhým kolem měl nárůst podpory o 25 poslanců.“ Pokud by tedy, jak uvádí spolek Milion chvilek, „hnutí ANO zvolilo Křečka“, tak by podle premiéra „musel být v této logice zvolený už v prvním kole“.

„Nebo je to jenom hra Milionu chvilek s opozicí? Domluvili se, že to opozice tajně naháže Křečkovi, aby byl aspoň nějaký důvod demonstrovat? Nejlepší by bylo, aby takové volby byly veřejné, a ne tajné. Když jde o volbu veřejného ochránce práv, tak by to snad bylo namístě,“ poznačil.

„A co dál? Samozřejmě, Milion chvilek svolává demonstraci do Prahy proti... jasně, proti Babišovi! Který byl na dovolené s rodinou!“ nestačil se divit.

Volba doktora Křečka ombudsmanem je podle spolku „jen“ obzvlášť křiklavým příkladem toho, jak jsou státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládány a privatizovány.

Spolek Milion chvilek se proto rozhodl zorganizovat na neděli 1. března v Praze demonstraci „na obranu demokratických institucí“. Akci zahájí v 16.00 pochod z Hradčanského náměstí na Staroměstské náměstí, kde od 17.00 začne demonstrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…