Babiš se v Japonsku zúčastní uvedení nového císaře na trůn

19.10.2019 15:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes večer odletí na několikadenní návštěvu Japonska, kde se především zúčastní s dalšími zahraničními státníky úterního uvedení nového japonského císaře Naruhita na trůn. V plánu má schůzku s japonským premiérem Šinzóem Abem i s představiteli dalších zemí. Z Japonska by měl odletět ve čtvrtek.

Babiš se v Japonsku zúčastní uvedení nového císaře na trůn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Nový japonský císař Naruhito bude příští týden slavnostně uveden na trůn při ceremoniálu, kterého se zúčastní představitelé z více než 170 zemí. Naruhito 1. května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Předání moci vyvrcholí v úterý sérií rituálních obřadů.

„Mě požádal pan prezident Miloš Zeman, abych zastupoval Českou republiku na intronizaci japonského císaře,“ řekl dnes Babiš novinářům. Pokládá za důležité, že Česko bude na ceremoniálu zastoupeno na vysoké úrovni. Intronizace se zúčastní i se svou manželkou Monikou.

Vztahy s Japonskem označil za skvělé a poukázal na to, že Japonsko je jedním z největších investorů v Česku. „Budu mít vícero bilaterálních schůzek. Budu mít schůzku s prezidentem Brazílie, s prezidentem Německa, s premiérem Vietnamu, s japonským premiérem, se srbskou premiérkou a s dalšími politiky,“ popsal Babiš. S japonským premiérem chce jednat i o prezentaci Česka v rámci letních olympijských her, které se mají uskutečnit v příštím roce v Tokiu.

„Bude tam znovu i thajský premiér, kde se snažíme prodat naše letadla, a další premiéři. Takže tam má člověk možnost za pět minut vyřídit věci velice konkrétní,“ dodal.

Babiš by měl v Japonsku navštívít počítačovou firmu NEC a na programu má také jednání se členy federace významných japonských firem Keidanren. Organizace sdružuje asi 1400 podniků.

„Spolupráce s Japonskem roste. Velká očekávání máme zejména od příštího roku, protože v Japonsku budou olympijské hry a Česká republika se velice pečlivě připravuje po stránce obchodní i po stránce technologické,“ řekl novinářům vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

ČR má s Japonskem dlouhodobě pasivní obchodní bilanci. Vývoz českých firem do Japonska v loňském roce činil 19,8 miliardy korun, z Japonska se dovezlo zboží za 68,2 miliardy korun. Do Japonska české firmy vyvážejí především komponenty na výrobu mobilních telefonů a automobilů. Mezi další vývozní položky patří chmel, sklo a bižuterie nebo stroje na výrobu nanovláken. Z Japonska se do ČR dovážejí hlavně tiskárny a kopírky, automobily, elektrické motory a generátory a rovněž lékařská zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…