Babiš se ve sněmovně pohádal se Zaorálkem. Kvůli euru

06.02.2014 18:02

Zavedení eura v České republice není podle ministra financí Andreje Babiše cílem současné vládní koalice. Babiš to ve čtvrtek prohlásil ve sněmovně v rámci interpelací. Reagoval tak na slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD, podle něhož bude snahou nynějšího koaličního týmu připravit naši republiku na přijetí eura v co nejkratším čase.

Babiš se ve sněmovně pohádal se Zaorálkem. Kvůli euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Přijetí eura určitě není cíl naší koalice. My jsme o tom nikdy nemluvili a pokud pan Zaorálek o tom mluví, nevím, z čeho vychází," prohlásil Babiš. Podle něj česká ekonomika není na přijetí eura připravena, i když se základní kritéria pro zavedení jednotné evropské měny plní. Babiš zopakoval své nedělní prohlášení, že podle jeho odhadu a znalostí by Česko mohlo euro přijmout nejdříve za šest let. V podstatě to není úkol pro stávající koaliční vládu," uvedl.

Babiš nedokázal odpovědět

Zaorálek o potřebě přijetí eura co nejdříve mluvil minulý týden při svém uvedení do funkce nového šéfa české diplomacie. Budeme se snažit, abychom byli v co nejkratším čase schopni přijmout euro. Na datu ale ještě dohodnuti nejsme," uvedl ministr zahraničí.

Babiše se na termín zavedení eura dotazoval poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Poukázal přitom na dřívější Babišovo prohlášení, který přijetí eura podmínil také tím, že Česká republika nebude ručit za závazky zadluženého Řecka či Španělska. Svobodu zajímalo, jak toho chce Babiš dosáhnout, když za tyto závazky automaticky ručí všechny země eurozóny. Ministr financí to nijak neobjasnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…