Babiš se vysmál ČT a popsal dohodu s KSČM, která se rýsuje

08.11.2017 7:14

Andrej Babiš poskytl rozhovor deníku Právo. Rýpl si do České televize, popsal, kde se programově shoduje s komunisty a Tomiu Okamurovi vzkázal, že nemá odmítat menšinovou vládu hnutí ANO, dokud neviděl její programové prohlášení. Zprávu dostal i Miroslav Kalousek (TOP 09) s Janem Farským (STAN). Na úvod však odmítl, že by už teď zahájil další předvolební kampaň, ve které putuje po českých městech za voliči.

Babiš se vysmál ČT a popsal dohodu s KSČM, která se rýsuje
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman pověřil vítěze voleb Andreje Babiše sestavením vlády

Je pravda, že Babiš vedle jednání o vládě cestuje za voliči a debatuje s nimi. Když se ho však v deníku zeptali, zda se jen nepřipravuje na předčasné volby, rozesmál. Nejde mu prý o nic jiného než poděkovat voličům.

„To jste mě rozesmál. Kam na to chodíte? S předčasnými volbami určitě nepočítám, jen bychom naštvali občany. Ale máte pravdu, že hlavně večer v České televizi mám pocit, že zapomněli, že tu někdo jasně vyhrál volby. Místo toho se mi neustále podsouvá, jaké jsem ohrožení demokracie. Babiš a prezident Zeman,“ uvedl lídr ANO. 

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Posléze vyslal signál komunistům. Vojtěch Filip po úterní schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech novinářům sdělil, že komunisté mohou menšinovou vládu Andreje Babiše tolerovat, pokud budou splněny některé zásadní podmínky. Zásadní a nejdůležitější prý je zákon o obecném referendu. Vedle toho KSČM volá po růstu důchodů, minimální mzdy a přidává i některé daňové požadavky. Trvají také na ochranně surovinového bohatství země. Komunisté také soustavně volají po zdanění církevních restitucí.

„Zvyšování důchodů je i naše priorita a není pravda, že by náš návrh znamenal růst jen pro některé seniory. Ten by přidal všem,“ sdělil Babiš deníku. Zareagoval tak na informaci ČTK, že návrh, který předkládá hnutí ANO je pro tři z pěti seniorů nevýhodný.  

Pokud jde o surovinové bohatství, Babiš prý od počátku tvrdil, že v kauze lithium šlo o „megatunel“ a podepsané memorandum s australskou firmou European Metals Holdings považuje od počátku za neplatné. Pokud jde o tuto podmínku, je tedy splněna. O růstu minimální mzdy by se podle příštího premiéra dalo jednat – v závislosti na ekonomické situaci země. A proti zákonu o referendu prý Babiš nic nemá. Jen je třeba dohodnout parametry. Takže by nakonec mohl být spokojen i Tomio Okamura se svou SPD. „Vládnout s ním ale nechceme, protože některé jeho názory jsou extrémní,“ řekl jasně Babiš.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pár slov padlo i k sestavování vlády. Babiš prý už má ministra financí i průmyslu. Chce obsadit ještě resort kultury a školství. Prý se mu hlásí mraky lidí, ale on ještě není rozhodnutý. Běží také jednání o Sněmovně. Babiš jasně řekl, že TOP 09 a STAN nechce nechat žádný post předsedy výboru.

„ODS tři, po dvou SPD a Piráti, po jednom ČSSD, komunisté a lidovci. Těm zbylým stranám nabídneme komise a delegace, ale to budeme řešit až později,“ odbyl Babiš Jana Farského (STAN) s Miroslavem Kalouskem (TOP 09).  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…