Babiš se zastal Okamury. Ve vládě ho však pořád nechce

07.02.2018 17:00

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) omluvil za výroky o protektorátním koncentračním táboře v Letech u Písku. Babiš to považuje za dostatečné, řekl dnes na dotaz, zda podpoří odvolání Okamury z funkce místopředsedy sněmovny, což navrhují lidovci. Informovala o tom ČTK.

Babiš se zastal Okamury. Ve vládě ho však pořád nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovaly pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, jež v něm spatřují popírání holokaustu.

Lidovci Okamuru kvůli jeho výrokům chtějí odvolat z funkce místopředsedy sněmovny. Záměr podpořily i STAN a TOP 09, vstřícně se k němu stavějí také někteří zástupci ODS a ČSSD.

„Já jsem se díval na pana Okamuru včera večer v televizi a on tvrdil, že to je nějaká dezinterpretace jeho výroků. Vlastně to popřel a víceméně se tam i omlouval. Já jsem u toho nebyl, co říkal. Ale na základě toho, jak se k tomu vyjádřil, si myslím, že to je dostatečné,“ řekl dnes Babiš na dotaz, zda by odvolání Okamury z čela sněmovny podpořil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Babiš sám čelil v minulosti kritice kvůli výrokům o letském táboře. V roce 2016 při návštěvě sociálně vyloučené lokality v severočeském Varnsdorfu Babiš podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že byly Lety koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně. Později se za výrok omluvil a řekl, že byl vytržen z kontextu. Tábor potom také navštívil spolu s tehdejším ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

Na tom, že se hnutí ANO nechystá do vlády s SPD, se však nic nemění. 

Hnutí ANO nechce vytvořit koalici s SPD a nechce se spoléhat ani na toleranci své vlády od uskupení Tomia Okamury. Novinářům to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před jednáním zástupců obou hnutí. Od schůzky očekává stejně jako předseda SPD Tomio Okamura diskusi o možných programových shodách.

„My se s SPD zatím bavíme o programu a počítáme s tím, že nebudeme potřebovat jejich toleranci. Ale proč nemít jasno v programových záležitostech,“ řekl Babiš po jednání vlády. Zopakoval, že vládní koalici s SPD uzavřít nechce.

„Cílem schůzky je posunout jednání o prosazování politického programu SPD nějakou formou na vládní úrovni,“ řekl novinářům Okamura. Jeho hnutí obdrželo od ANO materiály k připomínkám. „My k nim máme připomínky, vyjádříme se k tomu přímo na schůzce,“ podotkl Okamura. Očekává také názory zástupců ANO na programové body SPD.

Na dnešní schůzce Babiš očekává diskusi o představách, jaké má SPD například o přímé volbě primátorů a starostů. Okamura už dříve uvedl, že vyjednávači na minulé schůzce předali ANO 34 programových priorit a chtějí vědět, jak se k nim vládní hnutí postaví. V závislosti na míře shody na programu SPD podle tehdejšího Okamurova vyjádření zváží, zda by nějakým způsobem podpořila vládu ANO při druhém pokusu o sestavení kabinetu.

Hnutí ANO a SPD se nyní neshodují například v tom, zda by v obecném referendu mohli lidé hlasovat i o vystoupení z Evropské unie. Okamura uvedl, že se v této věci objednal v pondělí u prezidenta Miloše Zemana, setkání by se mělo podle předběžných dohod uskutečnit do dvou týdnů. Prezident má podle šéfa SPD s jeho hnutím „velké programové přesahy“ a i Zeman je pro to, aby obecné referendum umožnilo co nejširší rozsah otázek včetně členství Česka v Unii. Okamura doufá, že prezident bude v dalších debatách nápomocen.

Už ve čtvrtek bude Okamura, jak uvedl, jednat s Helenou Válkovou (ANO) o dalších předlohách hnutí SPD. Zmínil přímou volbu starostů a hejtmanů, zákaz propagace nenávistných ideologií a zvýšení odpovědnosti zástupců státu za svěřený majetek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…