Babiš šel s partnerkou za plentu, když se jí napoprvé nepovedlo hlasovat. A porušil tím prý zákon

23.05.2014 16:39

Poněkud nešikovně si při dnešním volebním aktu počínala partnerka ministra financí Monika Babišová. Vhodila totiž do urny lístek bez obálky. Členové volební komise ale nechali paní Babišovou hlasovat znovu.

Babiš šel s partnerkou za plentu, když se jí napoprvé nepovedlo hlasovat. A porušil tím prý zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: První pokus Moniky Babišové odvolit se nezdařil

Přítomní novináři si ale povšimli, že ani napodruhé neproběhlo vše křišťálově čistě. „Na manželčinu manipulaci s volebním lístkem a obálkou totiž za plentou dohlédl Babiš,“ popsal server Aktuálně.cz situaci, kdy se předseda hnutí ANO, který mezitím za blýskání kamer a fotoaparátů vhodil do urny svůj lístek, nečekaně zamířil za manželkou za plentu.

Server Aktuálně.cz ocitoval mluvčího Českého statistického úřadu Jana Cieslara, podle něhož v tomto případě došlo hned ke dvojímu pochybení. Jednak byla povolena oprava "chybného" hlasování Moniky Babišové a jednak s ní do prostor pro úpravu lístku zamířila druhá osoba. Server IDNES.cz, vlastněný ministrem Babišem, ale přispěchal s ujištěním, že vše proběhlo podle zákona.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka serveru sdělil, že situace „nebyla úplně standardní“, ale vše proběhlo podle zákona. „Je ale na předsedovi volební okrskové komise, aby zaručil férovost a správnost hlasování. Má možnost tímto způsobem napravit chybu, která se stala,“ vysvětlil mluvčí. Následně by incident měl být zmíněn v zápise komise. Zpochybnění hlasování v celém okrsku však prý ale nehrozí.  

Musí se však prý na chybu přijít včas. To byl problém Karla Schwarzenberga, který vloni při prezidentské volbě pochybil podobně. Podle Řepky nelze napadnout ani fakt, že při druhém pokusu Babišovou za plentu doprovodil její partner. Zákon totiž podle něj pouze zakazuje, aby takto do úpravy lístku zasahoval člen volební komise. Později ale ministerstvo vnitra svůj názor změnilo, a přítomnost ministra financí za plentou označilo za porušení zákona.

Karambol však Babišovým rozhodně odpoledne nezkazil. Ve volební méstnosti se ministr financí spolu s manželkou vyfotografoval vlastním mobilním telefonem, a fotku pyšně zavěsil na svůj Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…