Babiš seznámil Junckera s plánem ČR na školku pro sirotky v Sýrii

16.11.2018 16:01

S českým plánem na postavení školky a školy pro zhruba 150 sirotků v Sýrii dnes předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera seznámil v Bruselu premiér Andrej Babiš. O plánu už ve čtvrtek jednal s českou velvyslankyní v Sýrii Evou Filipi i zástupci firmy, která by se na věci mohla podílet.

Babiš seznámil Junckera s plánem ČR na školku pro sirotky v Sýrii
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

Podle Babiše by Česko mohlo v zemi sužované občanskou válkou zakoupit pozemek, kde už nyní stojí poškozená škola. Na místě by poté za české peníze vznikla celá „vesnička“ s ubytováním, školkou, školou, jídelnou, hřištěm a dalším potřebným vybavením.

Babiš dnes nechtěl předjímat náklady na podobný plán, ani to, kdy by mohl reálně začít vznikat. Původní plán byl koupit prázdný pozemek, z konzultací s velvyslankyní podle něj vyšlo, že lepší bude obnova školy či školky zničené válkou s dostavbou ostatních potřebných částí.

V kontaktu je Babiš podle svých slov s firmou, jejíž systém modulových staveb byl využit pro stavbu bytů pro uprchlíky v Německu či mateřské školky v ČR. „Je to efektivní, není to moc drahé a umí to rychle,“ poznamenal premiér.

Ohledně plánu je Česko podle Babiše v kontaktu také s Červeným křížem, který nabídl své představy možného společného postupu.

Sirotci by podle představ českého premiéra v areálu bydleli s perspektivou jejich postupného přesunu do náhradních rodin v Sýrii. „Myslím, že syrské děti se narodily v Sýrii, jsou zvyklé na to prostředí a chtějí tam žít. My potřebujeme, aby tam měly normální život,“ poznamenal Babiš.

S Junckerem se dnes Babiš podle svých slov bavil i o celkové situaci v Sýrii. Před novináři připomněl také nedávnou pražskou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kteří následně v Istanbulu jednali o syrském dění s prezidenty Turecka a Ruska Recepem Tayyipem Erdoganem a Vladimirem Putinem.

„My potřebujeme, aby tam co nejdřív vznikla stabilní situace, aby tam byl mír,“ podotkl Babiš. To by podle něj umožnilo i evropským firmám podíl na rekonstrukci země v rámci budoucího „Marshallova plánu pro Sýrii“. Obnova země by pak podle něj umožnila návrat asi pěti milionů syrských uprchlíků z evropských zemí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …