Babiš si buduje kult osobnosti. Čekejte peklo. Neprodáme svobodu za kus žvance jako za Husáka, znělo na bojovném setkání s šéfem ODS

09.10.2014 8:51

REPORTÁŽ Občanská demokratická strana je dobře připravena, znovu ve formě, a to nejen do voleb, ale i do budoucna. Voliči už se nemusejí bát dát znovu hlas ODS, řekl ve Dvoře Králové nad Labem Petr Fiala, předseda strany. Sem přijel diskutovat s veřejností i kandidáty. Ostrá slova padala hlavně na současnou vládní koalici a Andreje Babiše. Čelíme propagandistické mašinérii, plakáty předsedy hnutí ANO je zaplavena celá republika, zaznělo také v Hankově domě ve středu večer.

Babiš si buduje kult osobnosti. Čekejte peklo. Neprodáme svobodu za kus žvance jako za Husáka, znělo na bojovném setkání s šéfem ODS
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě s občany ve Dvoře Králové

Petr Fiala sem dorazil s kandidátem na starostu Dvora Králové Janem Bémem, starostou Trutnova Ivanem Adamcem a kandidátem do Senátu Pavlem Káňou. Šéf občanských demokratů hned v úvodu řekl, že ODS se teď ubírá správnou cestou a nálada v zemi se mění. „Voliči, politici i novináři nás vnímají jinak a představa, že ODS nemá co nabídnout, je pryč. Levice vládne v Senátu, v Poslanecké sněmovně, ovládá vládu a i většinu krajů. To musí demokraticky smýšlejícího občana trápit,“ začal Petr Fiala a pokračoval kritikou.

ODS je ve formě

„Dám vám jeden příklad, současná vláda během jediné schůze omezila paušály živnostníkům, zavedla nové, nesmyslné sazby DPH, zavedla kroky k registračním pokladnám a nové povinnosti pro plátce daně, zrušila zdravotnické poplatky bez představy, jak bude zdravotnictví vypadat a k tomu všemu upravila lustrační zákon, takže ministrem může být jakýkoliv komunista. To je útok na slušné lidi,“ uvedl Fiala. Podle něj je strana dobře připravená, ve formě nejen do voleb, ale i do budoucna a voliči už se nemusejí bát dát ODS svůj hlas.

Slovo si na chvíli vzal i starosta Trutnova Ivan Adamec: „Zažil jsem v ODS všechny předsedy, dobu, kdy se řítila, zažil jsem pád vlastní osoby, protože jsem se vzpouzel a lidé mě stejně vykroužkovali z devítky. ODS má letos v Trutnově náhodou číslo devět,“ vysvětlil. Dle jeho slov budou živnostníci, kteří volili Babiše, velmi zklamáni. „Na ministerstvu vidí pohyb každého živnostníka, to je Orwell jak vyšitý. Živnostníci se musí připravit na peklo,“ sdělil s tím, že svoboda se nedá vyměnit za kus žvance, jako v Husákově době.

Čelíme propagandistické mašinérii

Předseda občanské demokracie uvedl, že neví, kam by jako politolog zařadil hnutí ANO, zda na levici, nebo pravici. Prý důsledně tají hodnoty a volební program. „Oni se ukazují jako sředopravé uskupení, ale jejich politika ani sociologická data to nepotvrzují. Andrej Babiš třeba řekne, že ODS má s daněmi pravdu, ale udělá pravý opak,“ pokračoval Fiala. A nejnebezpečnější podle něj je spojení moci, jakou Babiš disponuje. „Čelíme propagandistické mašinérii, nejen, že je jeden z největších podnikatelů v republice a ministrem financí, navíc ještě vlastní část médií. Bohužel tu, kterou byli zvyklí číst hlavně pravicoví voliči.“

Dále řekl, že když Andrej Babiš hlasuje pro zelenou naftu, znamená to pro jeho Agrofert 32 milionů korun. To podle Fialy není v demokratické zemi možné. „Buduje si kult osobnosti s pomocí médií. Všude jsou jeho plakáty, je jimi zaplavená republika…“ byl přerušen předseda ODS jedním ze zhruba třiceti posluchačů. „No a kdo bude ty plakáty vylepovat za nás? Andrej Babiš to nebude…“ ozvalo se z hlediště. Petr Fiala odpověděl, že takovými prostředky, jakými disponuje hnutí ANO, nedisponuje žádná jiná politická strana, ani ČSSD. „Není to podle mne v pořádku, spousta zemí má limit pro volební kampaň a volby jsou tak fér,“ vysvětlil svůj názor Fiala. Kritizoval také, že si šéf hnutí ANO vybírá soupeře například do politických debat v televizi. Když zjistil, že jeho soupeřem v debatě bude právě Petr Fiala, odmítl.

Evropská unie musí změnit směr

„Jsem rád, že jste předsedou ODS,“ řekl Krejčí, muž stojící ve dveřích. „Já někdy také,“ odvětil mu se smíchem Fiala. „Proč je politika občanských demokratů vůči Evropské unii taková? Euroskeptická? Zapomínáme, s čím byla založena, na jakých základech a kořenech? A proč jste proti euru?“ zeptal se Krejčí. Podle předsedy strany není politika ODS euroskeptická, jen ji vidí bez idealizace. „Vývoj, kterým se Evropská unie vydala, je chybný a ohrožuje rozvoj národů. Jsme pro setrvání v Unii, ale aby se vyvíjela jiným směrem, a to není nereálné,“ uvedl a zdůraznil, že právě europoslanci z řad  demokratů mají podstatné slovo v tamním parlamentu. Dodal, že euro je příkladem politické ideologie, která převažuje nad ekonomickým rozumem.

„Euro nesplňuje podmínky pro jednotnou měnu. Evropská unie prochází jednou krizí za druhou, zavádějí opatření, jež nemají žádný přínos. Samozřejmě jsou lidé, jako podnikatelé, kterým by euro prospělo, a já mezi ně patřím, ale – a to dělá politika správným politikem - pro většinu lidí by výhodné nebylo,“ vysvětlil svůj postoj a zároveň upozornil na riziko, že pokud by Česká republika chtěla euro přijmout, musela by uhradit minimálně 350 miliard korun za dluhy cizích zemí. Špatný směr Evropské unie musí být podle něj korigován a zájmy naší země v ní mnohem více prosazovány.

Vláda zrušila zdravotnické poplatky, ale neřekla, kde peníze vezme

Diskuze se stočila také ke komunálním volbám. Přímá otázka padla na současného místostarostu Dvora Králové Jana Béma. „Poškodila ODS spolupráce se sociální demokracií?“ zněl dotaz. „Nedala nám kudlu do zad, jako se to stávalo s jinými uskupeními. Není možné  pomoci za každou cenu někomu, kdo si pískne a nehledět na to, že utracené peníze měly být použity třeba na stavbu střechy školy,“ řekl Bém.

V této souvislosti Petr Fiala připomněl, že situace bude po těchto volbách obtížná, někde dostane hlasy hnutí ANO, jinde je tolik sestavených kandidátek, kolik snad ještě nebylo. Mohlo by proto být obtížné sestavit koalice a bude se tak dít podle společného volebního programu. Během diskuze se věnoval také tématu městské policie, u níž by rád definoval jasné úlohy, protože mají být více v terénu. Zmínil i zrušení zdravotnických poplatků vládní koalicí. „Dokázal bych to alespoň respektovat, kdyby přišli s jasnou koncepcí, jak se zdravotnictví změní. Koalice tvrdí, že těch 5,3 miliard dá stát, ale odkud?“ ptal se předseda ODS a dodal, že lidé je stejně zaplatí, ale v důsledku to bude ještě více, i když jinou cestou, protože stoupnou náklady na putování financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…