Babiš si neoddychne. Senátní komise bude dál řešit zprávy o jeho možném střetu zájmů

03.09.2019 21:30

Zdá se, že by se Andrej Babiš mohl zbavit svého trestního stíhání v kauze firmy Čapí hnízdo. Jenže sotva si snad Babiš myslí, že by si mohl oddechnout, senátoři mu připomněli, že má další problém.

Babiš si neoddychne. Senátní komise bude dál řešit zprávy o jeho možném střetu zájmů
Foto: archiv Zdeňka Nytry
Popisek: Senátor Zdeněk Nytra

Předseda komise Senátu k návrhu auditních zpráv o předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO), občanský demokrat Zdeněk Nytra, v ČT oznámil, že senátoři se hodlají dál zabývat zprávami o možném střetu zájmů Andreje Babiše. Už teď prý narazili na některá slabá místa, která se týkají obecně čerpání dotací z EU.

Senátoři si vyslechli i názor prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, který se sice nevyjadřoval ke konkrétním případům, ale mluvil obecně o čerpání evropských dotací v Česku. „Zmínil některé podrobnosti a jedna z nich se vztahuje i k té naší činnosti. Bohužel ten systém je nastavený tak, že dohledávání skutečného majitele končí čestným prohlášením těch žadatelů a ani namátkově se neprověřuje, zda je tomu skutečně tak, či ne,“ upozornil v České televizi Nytra.

Na příští zasedání senátní komise by mohla dorazit i ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová a Nytra s kolegy od ní bude chtít alespoň v obecné rovině slyšet, jak české úřady na zprávu evropských auditorů skutečně reagovaly.

V předběžných auditních zprávách bylo naznačeno, že Andrej Babiš (ANO) na jedné straně jako premiér členské země EU spolurozhoduje o financích celé EU a tím i o dotační politice, ale na straně druhé je konečným uživatelem výhod plynoucích z evropských dotací, které čerpá jeho společnost Agrofert. Babiš sice o Agrofertu pravidelně hovoří jako o své bývalé firmě, ale skutečnost je taková, že firma je dočasně odložena v Babišově svěřenském fondu, v němž má slovo mimo jiné i jeho manželka Monika Babišová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…