Babiš si prý brousí nože na ČEZ. Dali jsme tam tolik peněz a výkonnost jim klesá, nechápe

15.03.2014 8:00

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritizuje hospodaření velkých státních firem a chystá změny. MF Dnes píše, že ředitelé ČEZ, aeroholdingu a exportní banky mají důvod se bát o své posty. Pro sobotní vydání deníku poskytl ministr rozhovor a potvrdil, že bude do vedení státních podniků aktivně zasahovat.

Babiš si prý brousí nože na ČEZ. Dali jsme tam tolik peněz a výkonnost jim klesá, nechápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Firmy, které podléhají Ministerstvu financí prý čeká důkladná prověrka. Andrej Babiš kritizuje hlavně zbytečné či drahé nákupy, nesplácené úvěry i investice bez odpovídajícího zvýšení výkonu. Na mušce má podle MF Dnes ČEZ, Český aeroholding i Českou exportní banku.

Jak se Andrej Babiš staví k nápadu, že by Temelín nestavěl ČEZ, ale nějaká zvlášť založená státní firma? „Nelíbí se mi to, ale je to jedna z možností. Otázka je, jestli Temelín potřebujeme, nebo nepotřebujeme. To by mělo vyplynout z aktualizované státní energetické koncepce. Zásadní otázkou je, jaká je životnost Dukovan, kdy budou odstaveny z provozu,“ říká ministr.

Profil:

O energetickém gigantu ČEZ chce Babiš vědět více. V rozhovoru pro MF Dnes dal najevo, že je mu divné, že výkonnost ČEZ stále klesá. „V ČEZ je plno věcí, které bychom si měli historicky vysvětlit. Výkonnost té firmy klesá, nechápu proč, když jsme investovali tolik peněz. Většinou, když člověk investuje, tak by z toho měl mít větší profit,“ míní Babiš.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž říká, že vysvětlení už Andrej Babiš dostal. „Představili jsme mu krizi, která na evropském energetickém trhu panuje,“ vysvětloval mluvčí.

Nákup zbytečných airbusů a předražených pozemků

V Českém aeroholdingu ministerstvo vlastní celých sto procent. Babišovi se například nelíbí sedm let stará objednávka airbusů, které jsou nyní nepotřebné. Pro MF Dnes také uvedl, že problematická je i plánovaná ranvej a nákup drahých pozemků na její uskutečnění. „Je otázka, jestli při současném počtu odbavených cestujících budeme tu dráhu potřebovat,“ zapochyboval Babiš. Aeroholding v čele s Miroslavem Dvořákem se brání s tím, že pozemky ke stavbě ranveje prý využity budou a otázka airbusů se prý také řeší.

ČEB chybí koncepce

Andrej Babiš se v rozhovoru pro MF Dnes pustil i do České exportní banky, kterou vede Jiří Klumpar. „Jsem překvapený, jak ten systém funguje, a jsem z toho zděšen. Za předchozího managementu, který tam dosadil pan Topolánek, vzniklo 16 miliard nedobytných úvěrů, které mohou jít na vrub státního rozpočtu. Chybí koncepce,“ říká ministr financí a uvádí příklad.

„Vezměte například financování apartmánů v Tunisu. Jsem přesvědčen, že tam není česká cihla, vápno ani dělník, takže vůbec nechápu, jak takový obchodní případ může být schválen,“ diví se Babiš.

Kritizuje i nedostatečnou kontrolu. „Další věc je, že nikdo zpětně nekontroluje firmy, které to vyvezly – jestli platí daně, zaměstnávají české lidi. Je absurdní, že český exportér vůbec neručí za to, že klient, kterého si sehnal, ten úvěr České národní bance zaplatí. Ručí jen do výše 2,5 procenta. Zbytek je na exportní bance,“ popisuje systém Andrej Babiš.

Stát ve svých podnicích nevykonává akcionářská práva

Ministr financí dal najevo, že si představuje mnohem aktivnější roli státu ve spravování svých společností. Podle něj tomu tak doposud nebylo. „Jsem překvapený tím, že stát ve svých podnicích nevykonává žádná akcionářská práva – je to spíš neznámý pojem,“ popisuje zjištěnou praxi Babiš. „Dozorčí rady obsazovali politici, kteří většinou byli rádi, že tam jsou, šli na ten chlebíček a kafe, dostali peníze a akceptovali všechno, co management říká, místo toho, aby oni řídili ten management. Chceme to řešit aktivně,“ potvrdil pro MF Dnes Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…