Babiš si sice koupil média, ale snobská a nabubřelá Praha... Pavel Šafr vysvětluje převahu Babiše a Zemana

14.12.2018 20:03

Šéfredaktor deníku Forum 24 Pavel Šafr byl hostem Britských listů, kde hovořil s Janem Čulíkem. Řešily se důvody oblíbenosti premiéra Andreje Babiše.

Babiš si sice koupil média, ale snobská a nabubřelá Praha... Pavel Šafr vysvětluje převahu Babiše a Zemana
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Pavel Šafr je dlouhodobým kritikem Andreje Babiše (ANO). Jak se jej však zeptal Čulík, nejsou lidi jako on ti, kteří způsobili jeho popularitu? „Já jsem si zvykl už na to, že i pan Babiš několikrát říkal, že za jeho vzestup můžu já,“ poznamenal Šafr v odpovědi. „To, o co šlo v té etapě, kdy jsme v 90. letech se snažili obnovovat českou žurnalistiku, bylo dostat ji do zóny liberálního středu,“ poukazoval Šafr. 

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

Čulík následně hovořil o tom, že společnost začala získávat dojem, že pražská média se nezajímají o problémy jinde v Česku. „Jsou oblasti západní, ale i oblasti, kde žijí jako v socialismu,“ popsal Čulík Česko. 

„Je potřeba říct, že za Andreje Babiše zodpovídá Andrej Babiš. Popularitu má proto, že si koupil liberální média. A byla to ta média, která se angažovala v tom, aby se evropské standardy kvality života dostaly až k nám,“ podotkl k tomu Šafr. Civilizovaná část země pak podle něj ale rozhodně nechce žít v Babišově autokracii. 

„U nás je problém dělat média pro normální společnost v každém českém nebo moravském maloměstě. Pražská kulturní obec je snobská a nabubřelá a do jisté míry nese zodpovědnost za stav země, který tady máme,“ dodal Šafr. 

Podle jeho slov se musíme poučit z chyb, které jsme dělali minule. „Hlavní věc je, že musíme dostat do povědomí veřejnosti informace, které jí současní autoritáři dávat nechtějí. A to myslím jak Zemana, tak Babiše. Babiš vedle Zemana vypadá, že má proevropskou tvář, ale jeho mentalita je zcela autokratická čili mimo standardy liberální demokracie tak, jak ji máme rádi,“ podotkl.

Anketa

Myslíte si, že by ředitel René Zavoral měl v Českém rozhlase provést zásadní změny?

97%
3%
hlasovalo: 5530 lidí

„Je tady pár trpaslíků, kteří se snaží pojmenovat věci, jak jsou, a pak jsou tady gigantická mainstreamová média, z kterých se nic takového nedozvíte. Ta převaha, co se týče Babiše a Zemana a dosahu médií, je zásadní. A my jsme vskutku trpaslíci, kteří se snaží proti tomu odvážně vystupovat,“ sdělil zostra Šafr. On sám se domnívá, že jeho pozice by se dala nazývat undergroundová a disentová.

„Zplanýrovaná scéna médií a politiky je systematická práce ruských dezinformačních médií. Andrej Babiš přišel do prostoru tím, že politické elity byly zneváženy a politický systém liberální demokracie byl destruován,“ rozhovořil se také Šafr. „Oligarcha zkrátka převzal moc v zemi, zplanýroval naši společnost,“ sdělil. „Základní Babišova teze, že tady po listopadu bylo všechno strašný, to je cíleně vymyšlená ideologie na rozvrácení demokratického politického systému. A ta lež je populární,“ zmínil. 

„Boj proti korupci je jeden z nejhnusnějších politických tahů proti stávající politické reprezentaci. To můžete přilepit každýmu na čelo v postkomunistických zemí. Ta korupce je kontinuální navázání na stav, který byl před tou změnou, protože to byl stav vrcholné korupce,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…