Babiš sliboval, ale mně to teď připomíná tu Columbovu manželku, slyšel Moravec v Žižkovské věži

08.04.2018 15:11

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce v České televizi byli bývalý předseda komise pro penzijní reformu Martin Potůček, šéf Asociace penzijních společností Aleš Poklop a ekonom Jiří Šatava. Potůček si hned na úvod rýpl do premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Babiš sliboval, ale mně to teď připomíná tu Columbovu manželku, slyšel Moravec v Žižkovské věži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Moravec před samotnou debatou prozradil, že měla dorazit i ministryně práce a sociálních věcí za hnutí ANO Jaroslava Němcová, která však na poslední chvíli svou účast odvolala. Prý ze zdravotních důvodů.

Podle Potůčka naděje umírá poslední, takže je stále možné, že se podaří najít nějakou shodu na důchodové reformě. Ročně jde na důchody přes 400 miliard korun z veřejných rozpočtů, proto je podle Potůčka zcela nezbytné mít připraveny různé varianty důchodové reformy, aby až se politici konečně vzchopí, měli z čeho vybírat. Premiér v demisi Andrej Babiš sliboval, že se důchodovou reformou bude zabývat. „A víte, já si dovolím říci, že mi to připomíná tu Columbovu manželku, kterou nikdo neviděl,“ rýpl si Potůček do Babiše s odkazem na slavného poručíka Columba z amerického detektivního seriálu. Chtěl tím říci, že Babiš vlastně nic moc v této otázce nepředvedl.

Šatava doplnil, že záměr oddělit důchodový účet od státního rozpočtu, což má Babiš v plánu, v praxi nic nevyřeší. Potůček mu dal za pravdu. Už proto, že prý neumíme spočítat, o kolik peněz přichází důchodový systém tím, že se ženám započítává do důchodů i rodičovská dovolená. Potřebné údaje k tomu nemá ani Česká správa sociálního zabezpečení. „Právem se upozorňuje na to, že náš důchodový systém je velmi netransparentní,“ podotkl Potůček.    

Poklop zdůraznil, že do penzijního systému musíme dostat další peníze. „Jaká je dnes největší bolest důchodového systému? Nejsou v něm peníze,“ zaznělo z úst šéfa Asociace penzijních společností. Mohlo by nám prý pomoci, kdyby zaměstnavatelé povinně více přispívali svým zaměstnancům na důchodové spoření.

Potůček však okamžitě kontroval, že by tuto povinnost zavedl jen u zvláště obtížných povolání, jako je hornictví. Potůček má za to, že u důchodové reformy bychom měli věci měnit postupně a nepostupovat silou ode zdi ke zdi.

Pánové se shodli na tom, že by si lidé měli spořit na důchod, když získají stabilní příjem. Problém je však v tom, že politici vlastně neříkají lidem, kolik dostanou ve stáří od státu a kolik by si tedy měli spořit, jestliže chtějí mít na podzim života k dispozici např. 11 tisíc korun měsíčně. Potůček však jedním dechem dodal, že mnohým rodičům, kterým se čerstvě narodí potomek, už nezbývají prostředky na to, aby si spořili na své stáří, což rozhodně není v pořádku.

Podle Šatavy existuje ještě jedna cesta. Stát by měl motivovat seniory, kteří nemají zdravotní problémy, aby zůstávali v pracovním procesu, přilepšili si k důchodu, a tím zároveň i pomohli státu skrze odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …