Babiš tahá „Slunce, seno“... A zase naštve svými informacemi

24.11.2019 19:21

Premiér Andrej Babiš i tento týden neopomněl na svých sociálních sítích referovat o tom, co se za jeho vlády povedlo v naší zemi, prostřednictvím jeho hlášení „Čau lidi“. Tento týden zavzpomínal na legendární komedie od režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno a přinesl statistiky, nakolik jsme si polepšili a jaké má vláda výhledy do budoucna. Došlo tak na zhodnocení mezinárodních žebříčků, ale i na to, jak si polepšily české obce, kolik se postavilo či zmodernizovalo školek, nemocnic, silnic, dálnic a železnic. „A to zároveň zvyšujeme důchody, rodičák a platy, hlavně ve školství,“ přiložil Babiš a doplnil údaje, z nichž vyplývá, že investice do důležitých sektorů porostou.

Babiš tahá „Slunce, seno“... A zase naštve svými informacemi
Foto: Zdroj: Facebook A. Babiš
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí
Své hlášení tentokrát Andrej Babiš pojal dosti netradičně. „Tohle určitě znáte! ‚Bazén s klimatizací a telefon si necháme zavést až do maštale. A celej svět se bude divit, co my Češi jsme zač. My už se neztratíme.‘ Kdo to řekl? Škopková, Hoštice, 1991. Jasně, nezapomenutelná Helenka Růžičková. Tenkrát jsme si my Češi hrozně rádi dělali legraci sami ze sebe,“ započíná s tím, že se dodnes rád podívá na legendární komedii Zdeňka Trošky Slunce, seno. Prý miluje tu nostalgii a ve třetím díle vzpomínku na dobu, „kdy jsme se poprvé začali rozhlížet po Evropě“.

Babiš v souvislosti s touto dobou poukazuje, že jsme nyní po 28 letech lepší než Portugalsko a Řecko v hrubém domácím produktu na hlavu. „Tenhle týden vyšla zpráva, že jsme v tom předehnali i Španělsko,“ přikládá.

A ukazuje další statistiky. Co se týče udržitelnosti z pohledu OSN, skončili jsme na osmém místě ze všech evropských států. „Nechali jsme za sebou už i Velkou Británii, Belgii a Nizozemí, ale hned ve dvou věcech jsme na úplné špičce. Jsme nejmíň ohrožení chudobou z celé Evropy. A taky máme nejnižší nezaměstnanost 2,1 procenta,“ holedbá se premiér.

Nemá jít jen o celkový stav země. Babiš ukazuje, že byla nedávno Praha vyhlášená jako 13. nejlepší místo pro život na světě ze 113 světových metropolí a je o pět příček výš než Berlín. „A víte, díky čemu? Díky bezpečnosti a kvalitní a dostupné zdravotní péči. Je to super vizitka naší práce, naší zdravotní politiky, i protože v Praze jsou až na jednu všechny nemocnice státní,“ myslí si. A nezapomenul ani na jistou polemiku: „Možná by se dalo polemizovat s autory žebříčku o bezpečnosti v noční Praze a noční Vídni. Podle mě jsme na tom určitě líp.“

„Jo a pamatujete, jak jsem měl před rokem jednání s Timem Cookem, šéfem Applu?“ naznačil ministerský předseda dále. Apple Store v Praze prý nakonec zřejmě skutečně bude a v jednáních pokračuje zejména ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček, který je v kontaktu s evropským vedením Applu.

Pokračovalo se s výhledy na investování a stav obcí. Těm investice stoupají. Zatímco v roce 2017 mohly proinvestovat 67,3 miliardy, následujícího roku to již bylo 94,4 miliardy a nyní to podle Babiše vypadá dokonce na 104 miliard. Obce tak mají být čím dál tím méně závislé na dotacích. Příští rok to bude dokonce o 16,5 miliardy víc než letos, tedy zvýšení o 6,8 procenta.

„A to zároveň zvyšujeme důchody, rodičák a platy, hlavně ve školství. Prostě to, o čem jsem vám napsal už mockrát,“ pokračuje dále premiér. A jmenuje úspěchy za dobu jeho vlády: „488 zmodernizovaných školek pro 50 tisíc dětí, 2 061 nových přístrojů ve 142 nemocnicích, 886 kilometrů silnic II. třídy, 1 119 zařízení sociální péče, 1 757 zmodernizovaných a postavených bytů pro sociální bydlení.“

A závěrem dodává, že se bude investovat i do silnic, dálnic a železnic. Státnímu fondu dopravní infrastruktury má totiž být navýšen rozpočet z letošních 86 miliard na 87 miliard v příštím roce a 90,11 miliardy roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…