Babiš trvá na Stropnickém na obraně. I přes Zemanův názor

22.12.2013 20:55

Předsedové ČSSD, ANO a lidovců podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna. Do té doby chtějí mít hotový kompletní seznam ministrů. Hnutí ANO již zveřejnilo většinu svých kandidátů, je mezi nimi i Martin Stropnický na Ministerstvu obrany.

Babiš trvá na Stropnickém na obraně. I přes Zemanův názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

„Po dnešku je zřejmé, jak přesně bude složená vláda, jaká bude odpovědnost jednotlivých politických stran za nominované členy vlády,“ uvedl po jednání šéfů jednotlivých tří stran Bohuslav Sobotka.

Konkrétně hnutí ANO bude mít šest ministrů, většina jejich jmen je už známa. Kromě Věry Jourové na Ministerstvu pro místní rozvoj je to i Richard Brabec na resortu životního prostředí, Helena Válková na Ministerstvu spravedlnosti a sám Andrej Babiš na resortu financí.

Na Ministerstvo obrany bude navržený kontroverzní Martin Stropnický. Přitom právě o něm prezident Miloš Zeman řekl, že by ho na tento post nejmenoval, protože mu chybí odborné zázemí.

Stropnický 19. prosince oslavil 57. narozeniny. Vystudoval herectví na DAMU, zároveň ve Vídni studoval na Diplomatické akademii. O tom i prezident hovořil – že si váží jeho působení coby herce a diplomata. Stropnický byl například do dubna minulého roku uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech a od roku 1990 působil na Ministerstvu zahraničních věcí. Byl například velvyslancem v Portugalsku, Itálii či Vatikánu. I jeho otec pracoval v obchodní diplomacii a mluví plynně několika jazyky.

V pozici herce dostal Stropnický Cenu Thálie za roli Howarda Katze. Lidé ho znají například ze Snu noci svatojánské, Krysaře nebo Kriminálky Anděl. Je nositelem italského vyznamenání Řád rytíře Velkého kříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…