Babiš tu dělá bordel a bramboračku. Obeznámený novinář Kmenta odhalil, co se teď děje kolem policie

13.06.2016 19:34

Novinář Jroslav Kmenta se v pondělním Interview ČT24 obsáhle vyjádřil ke kauze Šlachta. Končící ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle Kmenty utekl z boje. Rozhodl se k tomu a je to jeho věc. Ve skutečnosti tady prý sledujeme válku policistů, kteří útočí na zdroje protistrany. Takhle by to fungovat rozhodně nemělo. Tvrdý boj se z toho stal i mezi politiky. Andrej Babiš (ANO) v tom prý dělá bordel.

Babiš tu dělá bordel a bramboračku. Obeznámený novinář Kmenta odhalil, co se teď děje kolem policie
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

„Pro mě není hrdina nikdo. Ale musíte mě brát tak, že tu novinařinu dělám pětadvacet let a snažím se být kritický vůči každému. Já nepochybuji o tom, že Robert Šlachta udělal mnoho dobrého, ale dopustil se také několika zásadních chyb,“ konstatoval host hned na úvod.

O reorganizaci policie ale slýchá už od roku 2010, takže boj o Šlachtu je vlastně jen zástupným důvodem. V praxi se prý také hraje o omezení politického vlivu Andreje Babiše. „To je spíš důsledek politického boje, který se tu dlouho vede,“ doplnil.

Takhle vypadá válka policistů v praxi

V Generální inspekci bezpečnostních sborů prý existovala skupina lidí ještě z dob Ivana Langera, která měla za úkol potrestat Šlachtu za to, že sesadil vládu Petra Nečase. Tyto speciální útvary se v podstatě bijí mezi sebou. „Tady ale nemá bojovat jeden s druhým, tady se má šetřit zločin, ať už se děje, kde chce,“ zlobil se Kmenta. Málokdo se zabývá tím, jestli ten nebo onen policista či jiný aktér opravdu něco spáchal, a je tedy třeba ho zatknout.

Před několika týdny proběhla akce, kdy se zatýkalo i v policii a u celníků. „Ono je to správně, byli to lotři. Ale já jsem pátral a taky jsem zjistil, že byli zatčeni lidé, kteří měli sbírat zase jiné informace pro dalšího významného podnikatele v Česku, měli sbírat informace na Babišovy firmy nebo samotného Andreje Babiše,“ doplnil novinář.

Kdyby Šlachta chtěl, mohl prý u policie zůstat a mohl dál zkoušet věci měnit. „Je to jeho boj, je to jeho únik z toho boje. Je jeho věc, jak se k tomu staví,“ podotkl host. „Podle mě ale udělal obrovskou chybu i policejní prezident, který měl několikrát vystoupit před veřejností a na půdě sněmovny a popsat, jak bude vypadat reorganizace policie. Lidé pak cítí neklid, nevědí, co bude a tak podobně,“ řekl.

Absolutně v šoku je ovšem z toho, jak do celého sporu kolem reorganizace policie zasáhli státní zástupci. „Pro mě je to úplně ten největší šok v té celý kauze. Pokud už státní zástupci mají patřičné informace ze živých spisů, je na nich, aby to vyšetřili. Nejsou tu od toho, aby chodili za politiky a ovlivňovali je. Všeobecně se říká, že pražská vrchní státní zástupkyně se těší důvěře hnutí ANO a Andreje Babiše. Nevím, jak na tom je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale ona i ta jedna linka stačí,“ podotkl Kmenta.

Babiš rozehrál svou politickou hru

Majitel Agrofertu a současný ministr financí v Česku podle Kmenty rozehrál určitou politickou hru. Policisté si ho měli poslechnout, prověřit informace, které jim nepochybně předal, ale měli prověřovat i informace o Babišovi samotném.

„Andrej Babiš je chytrý a dával policistům takové informace, že následně došlo k velké policejní akci. Ti policajti, kteří si to poslechli, si to měli vyslechnout, ale následně měřit všem stejně. A to je největší problém akcí, které tady rozjel ÚOOZ. Není pravda, že útvar pracuje na zakázku některých politiků... Nicméně vezměte si třeba kauzu Vidkun. Je správné dělat kauzu, která směřuje na špičky politiky. Ale to, co zatím vidíme, je jen čištění prostředí,“ zopakoval Kmenta.

„Já si myslím, že Andrej Babiš do toho vnáší, jak to říct, bordel. Nebo tedy bramboračku. To už je prostě jen politika,“ shrnul Kmenta. Srovnal prověřování Ivo Rittiga se šetřením Čapího hnízda. Zatímco Rittigovými kauzami se zabývá prakticky celý útvar, Čapí hnízdo šetří tři lidé. Proč?“ ptal se. Teď už se z toho stává politika, a pokud se tu prohloubí vládní krize, tak to bude vina všech politiků. „Já být politikem, tak bych si zachoval chladnou hlavu. Ať si tady policie prošetřuje kauzy, ale ať se z toho nedělá ta velká politika,“ apeloval host. Bylo by chybou se domnívat, že všechno stojí na Robertu Šlachtovi. Každý policista by měl projevit odvahu a prošetřovat různé kauzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…