Babiš u Jílkové rázně odmítl polskou klobásu: Nejím ty vaše s*ačky

15.02.2013 6:40

Jsou polské potraviny opravdu takové, jak o nich vypovídají mnohé skandály? Nebo je to stejné jako u českých potravin a záleží pouze na výrobci a obchodníkovi? Podle největšího českého podnikatele v potravinářství Andreje Babiše neměli Češi nikdy žádný skandál podobný kyselině mravenčí nebo posypové soli.

Babiš u Jílkové rázně odmítl polskou klobásu: Nejím ty vaše s*ačky
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

„Myslím, že je jasné, že hlavní problémy s potravinami v Čechách byly s polskými,“ uvedl v pořadu Máte slovo na ČT Andrej Babiš. „Do dnešního dne polská strana odmítá říct českým orgánům, kteří výrobci používají závadnou sůl,“ dodal.

To ale polská strana odmítá, podle zástupce Klubu polského kapitálu v ČR jde jen o mediální obraz. „Nevidím důvod té medializace, která tady nastala,“ prohlásil Remigiusz Gorski. A poukázal na podobnou aféru, ale u české strany – s metylalkoholem. „Metylalkohol není základní potravina,“ odmítl to rázně Babiš. „Češi nikdy neměli žádný skandál,“ stál si za svým.

V pořadu byl ale hostem i muž žijící v pohraničí, který pravidelně nakupuje polské potraviny a nemůže si je vynachválit. „Jste zatvrdlí jak berani,“ obořil se na kritiky polských produktů. „Pan Babiš je slovenský občan. Ať se podívá na Slovensko,“ vyzval šéfa Agrofertu. Slováci z příhraničních oblastí podle něj pořádají nájezdy na Polsko. „Kdyby byly špatné, tak tam nikdo nejezdí,“ hájil tamější potraviny.

„Polské potraviny vykazují zásadní problémy se zdravím,“ odmítal ale podobná tvrzení Babiš. U českých potravin se podle něj někdy najde problém, týká se ale prý často uskladnění a ne zdraví škodlivého obsahu.


(ReproFoto: ČT)

Tahanice o polskou klobásu

Zastal se ho i mladý host, který preferuje zdravou výživu. „Pochybení na polské straně jsou větší,“ vysvětloval. „V českých potravinách se nikdy nenašel jed na krysy,“ dal jasný příklad.

Jak ale moderátorka Michaela Jílková poznamenala, do Česka se z Polska dováží i separát – a ten je tedy v pořádku? „To je pověst, tam není žádná kůže, žádné kosti,“ vysvětloval Babiš. Navíc podle něj v Česku nejsou suroviny na výrobu separátu, a tak nezbývá než ho dovážet.

Muž nakupující v Polsku se vzápětí rozhodl tamější produkty hájit konkrétním příkladem – a nabídl hostům nakrájenou polskou klobásu. „Já nejím ty vaše sračky,“ dočkal se ale strohého odmítnutí ze strany Babiše. Jak však poznamenala moderátorka Jílková, šlo o velice kvalitní produkty, které prý „v českých obchodech nenajde“.

Miroslav Koberna z Potravinářské komory ale poznamenal, že je rozdíl mezi polskými potravinami a tím, co se do České republiky dováží. „My se tady bavíme o potravinách v Polsku, a ne o potravinách dovážených z Polska,“ poukázal na kolující klobásu.

„Sem nejdou kvalitní polské potraviny. Sem jde něco, co by se možná v Čechách ani nemohlo vyrábět,“ uvedl Koberna. „A proč to sem jde?“ zeptala se moderátorka a dostala jasnou odpověď: „Protože to je laciné.“

Nejsou tak na vině obchodníci, kteří vyžadují co nejnižší ceny výrobků? „Je to kvůli apelům obchodníků, aby to bylo levné,“ připustil Koberna. „Za chviličku se bude do potravin přidávat voda z rybníka, protože ta taky není závadná,“ podpořil ho Martin Klanica ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Nakonec se přidal i sám Babiš: „U nás bohužel lidé často kupují podle ceny,“ uznal.

Na závěr jejich slova shrnul mladík podporující zdravou stravu. „Nerozlišuji, jestli potraviny jsou polské nebo české,“ vysvětloval. „Já jako spotřebitel se samozřejmě divám, co kupuju,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…