Babiš u vás letí vzhůru. Nejvíce věříte Okamurovi, který se z toho takto zaradoval

13.01.2014 14:14

CVVM Sociologického ústavu AV ČR v prosincovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným politikům, a bylo zjištěno, že největší důvěře se těší šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura. Získal si důvěru u 47 % lidí. Na druhém místě je s důvěrou 45 procent dotázaných předseda hnutí ANO Andrej Babiš - a právě jeho důvěryhodnost podle průzkumu mezi lidmi prudce stoupá.

Babiš u vás letí vzhůru. Nejvíce věříte Okamurovi, který se z toho takto zaradoval
Foto: Daniela Černá
Popisek: Řada lidí se s bývalým senátorem a dnes poslancem chtěla vyfotit

Hnutí ANO má ještě jednoho politika, který dosáhl 45 %, a tím je Martin Stropnický. Bohuslav Sobotka se umístil mezi politiky až na čtvrtém místě. Jeho důvěryhodnost je ale stále vysoká a dosáhla mezi dotázanými 42 %.

Pátý je šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, těšící se důvěře 37 procent dotázaných. Z předsedů stran zastoupených ve sněmovně figuruje dále v žebříčku šéf lidovců Pavel Bělobrádek s 25 procenty. Předseda KSČM Vojtěch Filip je důvěryhodným u 24 procent dotázaných. Propad ODS potvrdil i tento průzkum CVVM. Úřadující předseda ODS je důvěryhodný pouze pro 12 procent dotázaných.

Celý průzkum ZDE.

Okamura vede a raduje se na Facebooku

Z posledního, prosincového šetření CVVM vyplynulo, že jednoznačně největší důvěře se těší Tomio Okamura, šéf Úsvitu přímé demokracie. Ten již na výsledky stačil zareagovat na svém Facebooku a občanům slíbil, že bude dále pracovat v jejich prospěch.

„Vážení spoluobčané, moc Vám děkuji za důvěru a slibuji, že budu nadále bojovat ze všech sil za to, abych změnil v ČR politický systém tak, aby poslední slovo měli občané. A aby se politici ze své práce občanům zodpovídali a za svou práci nesli skutečnou odpovědnost. Jinak se naše země nezmění.“

Tomio Okamura má smělejší cíle a zjevně věří v další růst podpory. „Jsem však z výsledku dnešního průzkumu smutný, protože znamená, že jsem stále nepřesvědčil více než polovinu občanů, že jsou změny směrem k přímé demokracii skutečně potřebné, to znamená například odvolatelnost a osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků, majetková přiznání i zpětně či zákon o referendu. Výsledek dnešního průzkumu mne tak hlavně motivuje k ještě větší práci,“ napsal Okamura na Facebook.

Andrej Babiš je na vzestupu

Andrej Babiš si svým vystupováním v politice získává veřejnost. I on získal vysoké procento důvěry – celých 45 %, a co je zajímavé, jeho preference letí stále vzhůru. Data zveřejněná v pondělí totiž ukazují, že jeho podpora narostla o celých 13 procentních bodů. Z hnutí ANO na veřejnost velice důvěryhodně působí Martin Stropnický se ziskem 45 % dotázaných občanů.

V porovnání s výsledky předcházejících výzkumů se ukazuje, že i šéf lidovců Pavel Bělobrádek si získává nové příznivce. I v jeho případě CVVM zaznamenal nárůst, a to o 14 procentních bodů.

Respondenti dostali seznam se sedmadvaceti čelnými představiteli politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně PČR. A u každého řekli, zda mu důvěřují, nebo ne.

Tomio Okamura na Facebooku napsal:

Vážení spoluobčané, moc Vám děkuji za důvěru a slibuji, že budu nadále bojovat ze všech sil za to, abych změnil v ČR politický systém tak, aby poslední slovo měli občané. A aby se politici ze své práce občanům zodpovídali a za svou práci nesli skutečnou odpovědnost. Jinak se naše země nezmění. Jsem však z výsledku dnešního průzkumu smutný, protože znamená, že jsem stále nepřesvědčil více než polovinu občanů, že jsou změny směrem k přímé demokracii skutečně potřebné, to znamená například odvolatelnost a osobní, hmotnou a trestní odpovědnost politiků, majetková přiznání i zpětně či zákon o referendu. Výsledek dnešního průzkumu mne tak hlavně motivuje k ještě větší práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…