Babiš ujíždí všem, Okamura z kola venku. A Kalouska by nejnovější čísla prý měla vyděsit

14.11.2014 11:19

V případě, že by se tento týden konaly sněmovní volby, zvítězilo by v nich hnutí ANO s aktuálním ziskem 25,3 % hlasů. Druhá by skončila sociální demokracie s voličskou podporou ve výši 20,9 % voličů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu volebních preferencí, který zpracovala společnost SANEP.

Babiš ujíždí všem, Okamura z kola venku. A Kalouska by nejnovější čísla prý měla vyděsit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Hnutí ANO dosáhlo od prosince 2013 na svůj nejvyšší zisk volebních preferencí v rámci pravidelných průzkumů firmy SANEP. ČSSD navzdory poklesu oproti minulému měsíci zůstává z dlouhodobého pohledu na své průměrné hodnotě, což lze označit za určitou stagnaci voličské podpory.

Komunisté i TOP 09 dlouhodobě klesají

Třetí nejsilnější stranou zůstává KSČM, jejíž volební preference aktuálně poklesly na hodnotu 12,3 %. Jde o nejhorší výsledek od prosince 2013.

Snižující se voličskou podporu lze z dlouhodobého hlediska pozorovat i u TOP 09, která se s aktuálním ziskem 9,1 % hlasů rovněž ocitá v porovnání s hodnotami od prosince 2013 na svém absolutním minimu.

Celý průzkum ZDE

Podle autorů průzkumu se tento pokles zvýraznil po úspěchu hnutí STAN v nedávných komunálních volbách. Tomu by nasvědčoval i náhlý vzestup preferencí této strany na aktuální hodnotu 3,2 procentního bodu.

Společnost SANEP totiž už delší čas zjišťuje samostatně preference hnutí STAN. Ty se dosud vždy pohybovaly pod dvouprocentní hranicí. „Voliči si totiž spojovali hnutí STAN v souvislosti s TOP 09, což již nadále nemusí platit,“ uvádějí autoři průzkumu.

Do sněmovny by se dostali lidovci i ODS, Úsvit ne

Daří se také lidovcům, jejich současné preference dosáhly nejvyšší hodnoty od prosince 2013. KDU-ČSL by aktuálně získala 7,5 % hlasů. Poslední stranou, která by v současnosti splnila podmínky pro vstup do sněmovny, by byla ODS. Aktuálně by získala podporu 6,2 % voličských hlasů

Hnutí Úsvit si z pohledu vývoje preferencí od prosince 2013 stále pohoršuje. Nyní jeho podpora dosahuje pouhého 4,5 procentního bodu.

Rozhodnutých voličů je jen 50,3 %

Hypotetický volební model sestavila společnost SANEP pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z listopadového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 50,3 % rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 6. – 12. listopadu 2014 na vybrané skupině 5.387 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…