Babiš ustoupil ohledně daňových slev pro živnostníky. Ty nejbohatší z nich však nepotěší

21.05.2014 19:53

Vládní koalice se dnes domluvila na omezení všech typů výdajových paušálů částkou dva miliony korun, nově tedy i paušálů ve výši 80 procent. Naopak se nebude nic měnit na nastavení daňových slev. Bude tedy možné nadále u živnostníků s paušály využívat slevu na poplatníka. Naopak nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti. Po setkání s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Babiš ustoupil ohledně daňových slev pro živnostníky. Ty nejbohatší z nich však nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministerstvo financí původně navrhovalo tzv. zastropovat pouze 60procentní paušál. Zároveň navrhovalo, že by živnostníci využívající paušály nemohli využít daňovou slevu na poplatníka. Na druhou stranu původní návrh z dílny ministerstva navracel živnostníkům využívajícím paušál daňové zvýhodnění na manželku a na děti.

„Po dnešní vládě jsme měli koaliční radu, kde jsme řešili situaci ohledně živnostníků. Ten pracovní návrh, který MF dalo do připomínkového řízení, nebyl konzultován s koalicí ani vládou. Bylo to unáhlené. Vedli jsme o tom debatu na koaliční radě a domluvili jsme se, že navrhneme zastropování všech paušálů a vše ostatní se nezmění," uvedl Babiš.

„Pro nás je nový návrh akceptovatelný. Bude tak možné využívat daňové zvýhodnění na poplatníka," uvedl Havlíček.

Babiš dále uvedl, že návrh ministerstva nadále počítá se znovuzavedením daňové slevy na poplatníka u pracujících důchodců.

Aktuální výše paušálů podle druhů příjmů:

- 80 % z příjmů ze zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství.

- 80 % z příjmů ze živností řemeslných.

- 60 % z příjmů u ostatních živností.

- 40 % z příjmů podle zvláštních předpisů, nezávislých povolání a z autorských práv. Maximálně lze odečíst 800.000 korun (tomu odpovídá příjem 2,000.000 korun). K příjmům přesahujícím tento limit se při použití paušálu již žádné výdaje neuplatní.

- 30 % z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku. Maximálně lze odečíst 600.000 korun (tomu odpovídá příjem 2,000.000 korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…