Babiš usvědčen ze lži? Ajaj, tohle asi říkat neměl. Už je tu ostrá reakce

19.02.2020 18:59

Náměstek primátora Zlína Miroslav Adámek (STAN) kritizuje premiéra Andreje Babiše za to, že si podle něj přivlastňuje zrekonstruování Památníku Tomáše Bati. „Na Památník Tomáše Bati jste neposlal nic,“ napsal Babišovi Adámek na svém Facebooku a dodal, že peníze přišly od Ministerstva kultury ještě v době, kdy Babiš nebyl premiér.

Babiš usvědčen ze lži? Ajaj, tohle asi říkat neměl. Už je tu ostrá reakce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš s primátorem Zlína Miroslavem Adámkem a zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem při prohlídce rozestavěného Památníku Tomáše Bati

„Dobrý den, pane premiére. Tak jsem s úžasem zhlédl video z vaší nedávné návštěvy Zlína. Říkáte v něm, že jste zachránil Památník Tomáše Bati, že jste na jeho obnovu poslal 60 milionů korun,“ spustil Adámek na Facebooku.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

Babišových 60 milionů je podle něj čistá lež. „Na Památník Tomáše Bati jste neposlal nic, na jeho rekonstrukci nám přišlo z Ministerstva kultury od tehdejšího pana ministra Daniela Hermana 32 milionů korun. Ale přiznám vám, že jste se o památník zajímal a měl snahu pomoci, protože jste viděl, že přípravy finišují. Jako ministr financí jste asi měl přímluvné slovo. Jen ta částka nesedí. A určitě nebyla od vás, šlo o peníze daňových poplatníků, tedy nás všech,“ poučuje Babiše Adámek.

„V tom videu vystupujete jako někdo, kdo PTB zachránil. Tímhle výrokem jste urazil a znevážil práci mnoha lidí ze zlínské radnice, z Nadace Tomáše Bati, rodiny Baťů, Ministerstva kultury, architektů, stavařů i řady představitelů města Zlína včetně mě, kteří se skutečně o obnovu památníku zasadili. Ale to lidé ve Zlíně naštěstí dobře vědí,“ pokračuje Adámek.

Poté nastínil, jak dlouhou dobu trvalo plánování výstavby pomníku. „První jednání vedoucí k obnově PTB proběhla už v roce 2001 a první konference na toto téma proběhla v roce 2006,“ vzkazuje Babišovi, který tou dobou ještě ani nebyl v politice.

„Jako primátor jsem se poté připojil k týmu lidí, uskutečnili jsme řadu jednání, chystal se projekt, uspořádali jsme veřejnou sbírku Zlíňané sobě… potřebovali jsme tu částku 57 767 125 Kč dát dohromady, protože vy jste nám ji rozhodně neposlal. Vy jste se poté jen přijel na obnovovaný památník podívat, strávil jste v něm tak deset minut, stačil mě a další lidi pomluvit a urazit a spěchal jste dál,“ nebere si servítky Adámek.

Babiš by se podle něj měl za svoje chování omluvit. „To, že máme obnovený Památník Tomáše Bati, je výsledek tvrdé práce mnoha lidí. Vy mezi ně nepatříte, vy se jen hrdě hlásíte k výsledku a úspěchu někoho jiného. Za to byste se měl omluvit lidem, kteří na obnově památníku tvrdě pracovali – a k této omluvě vás vyzývám,“ je nekompromisní Adámek, bývalý primátor města Zlína a současný náměstek primátora.

reklama

autor: jma

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…