Babiš útočil na Merkelovou, teď o ní promluvil Telička: Musíme si jí vážit, je to lídr. A terorismus s uprchlickou krizí vůbec nesouvisí

22.12.2016 19:11

Europoslanec Pavel Telička (ANO) zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Věnoval se především situaci v Německu po teroristickém útoku v Berlíně. Zdůraznil, že by teroristické útoky nespojoval s uprchlickou krizí. Mnozí lidé to sice dělají, ale Telička před kamerami vysvětloval, proč to není přesné. Došlo i na uprchlické kvóty. Hned v úvodu ocenil německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Babiš útočil na Merkelovou, teď o ní promluvil Telička: Musíme si jí vážit, je to lídr. A terorismus s uprchlickou krizí vůbec nesouvisí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

„Kancléřka Merkelová je lídr. Ona prezentuje určitý názor, který je možné kritizovat, ale ona si za svým názorem stojí a takových politiků dnes nemáme mnoho,“ prohlásil Telička hned v úvodu. Merkelová sice nemusí být příští kancléřkou, ale dnes se podle jeho názoru chová jako vůdčí politik.

„Já si nedovolím spojovat tento teroristický útok s uprchlickou krizí,“ zdůraznil politik. Spousta lidí sice uprchlickou vlnu a terorismus spojuje, ale podle Teličky je to jen zkratka, protože ve skutečnosti vidíme, že se radikalizují lidé, kteří v Evropě žijí ve druhé i třetí generaci. I kdyby žádná uprchlická krize nebyla, tak by se fanatici z Daeše jednoho dne dostali do Evropy... „Jinými slovy, musíme se naučit žít s tím, s čím Izraelci žijí už celá desetiletí, to jest s teroristickou hrozbou,“ shrnul Telička.

Současně musíme posílit naši bezpečnost. Evropa v této věci byla příliš pomalá. Evropské unii také bohužel nefunguje návratová politika, což Telička považuje za zásadní chybu. „Ostatně o tom Tunisanovi, o němž se spekuluje jako o útočníkovi, se hovoří jako o držiteli více pasů. Proto nebyl vyhoštěn,“ podotkl europoslanec. Srovnal azylovou politiku EU a Spojených států. V USA je prý o osudu uprchlíků často rozhodováno už na letištích, a pokud jim není udělen azyl, jsou obratem odesíláni pryč od amerických břehů.

EU není v krizi, soudí Telička

„Já si nemyslím, že Evropská unie je v krizi. Já si myslím, že krize vypadá úplně jinak,“ zdůraznil. Jak by tedy současný stav EU nazval? „Slabost v některých oblastech,“ podotkl Telička. V některých oblastech by host přivítal rychlejší rozhodování EU. „Musíme mít tu odvahu v oblastech, kde to má smysl, nechat rozhodovat většinově, byť třeba někdy budeme přehlasováni,“ apeloval Telička.

Pár slov padlo také o kvótách. Všichni lidé prý ještě nepochopili, že je projekt kvót mrtvý. „Někteří to ani nechtějí pochopit,“ oznámil europoslanec. V tuto chvíli je to ovšem tak, že o kvótách je ticho po pěšině. Místo kvót se musíme soustředit na důslednější ochranu hranic. Někteří uprchlíci opravdu pomoc potřebují. Na půdě Evropského parlamentu promluvily dně Jezídky, které popsaly své děsivé zážitky s řáděním islamistů. Jedné z dívek bylo osmnáct a bohužel už je poznamenaná na celý život. „Tito lidé potřebují naši pomoc,“ zdůraznil europoslanec.

Ekonomické migranty však musíme posílat domů. V tuto chvíli už se dnes vyjednávají návratové smlouvy s okolními zeměmi v sousedství EU. Některé kroky už se zkrátka dějí, jiné se připravují. „My dnes máme národovější a egoističtější politiku států vůči Evropské unii. Za dob Helmuta Kohla to bylo jiné, roli tam hrála obava z opakování minulosti, politici byli ochotnější se domluvit. Ale také tam tehdy seděli jiní, důraznější lídři,“ konstatoval Telička.

Odchod Británie je smutný, ale nabízí příležitost, věří Telička

Ani dnes by ale nad EU nelámal hůl, byť je přesvědčen, že se bude muset časem sáhnout do zakládajících smluv EU, což nebude jednoduché. Unie podle jeho názoru potřebuje akceschopné armádní složky. S odchodem Velké Británie z EU se nabízí šance na reformu EU. Odchod Velké Británie je podle Teličky smutný, ale nabízí také možnosti na obrodu EU. Na české straně prý však zatím nevidí jasnější představu, kudy by se tato reforma měla ubírat. I v dalších zemích prý bohužel chybí vůle k nutné reformě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …