Babiš v televizi vzpomínal, jak žil mezi muslimy. Pak prozradil, jak dělá zahraniční politiku: Vždycky si vezmu mobil...

12.01.2015 20:45

O tom, kam by se měla ubírat zahraniční politika České republiky, o vlivech teroristických činů ve Francii na naše bezpečnostní složky, ale také o vlekoucím se procesu s lustračním osvědčením hovořil dnes v pořadu Interview na ČT24 ministr financí Andrej Babiš.

Babiš v televizi vzpomínal, jak žil mezi muslimy. Pak prozradil, jak dělá zahraniční politiku: Vždycky si vezmu mobil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš byl zahrnut z počátku pořadu otázkami, které se týkaly jeho pocitů vzhledem k nedávným teroristickým útokům: “Strach nemám, ale je to velmi nepříjemné při představě, že se to opravdu může stát kdekoliv,” řekl Babiš a dále rozvinul debatu: “Problém je v radikálním islámu a také v přistěhovalecké politice velkých států, ty ji moc neřešily - a tento problém je znovu třeba otevřít na rovině komunikace mezi bohatými arabskými státy, USA a Evropou," uvedl ministr.

Babiše se podle jeho slov teroristické útoky ve Francii velmi dotkly: “Samozřejmě se mě to dotklo, byl jsem i na shromáždění v Praze před francouzskou ambasádou a dlouze jsem hovořil s francouzským velvyslancem,” prozradil. Hlavní úkol teď podle něj leží na francouzském prezidentu, který musí veřejnost uklidnit.

Babiš žil mezi muslimy pět let v Maroku. Nikdy prý neměl pocit, že je vnímán jako nepřítel: “Žil jsem tam jako host, respektoval jejich zákony a tradice, i když mnohdy byly pro mne zvláštní, jako když děti s námi nemohly večeřet u jednoho stolu,” popisoval svoji zkušenost z večeře s přáteli v muslimském světě Babiš.

Za největší problém Francie považuje Babiš nezaměstanost a fakt, že příliš sociálně laděná situace nepodněcuje Francouze k tomu tyto ekonomické problémy řešit.

Podle Babiše se pak Česká republika nemusí obávat nějakého podobného neštěstí, které se stalo ve Francii. "Už jen z toho důvodu, že ve Francii je v současné době  6 milionů muslimů, v Německu 5 milionů muslimů a je tam jiná historie než u nás. U nás máme asi 15 tisíc muslimů a nevnímám to v Čechách jako problém," ujistil. Každý stát si musí řešit svoji zahraniční politiku, podle Babiše je nesmysl přistupovat k nějakým kvótám Evropské unie. 

Podle ministra naše republika jednotný názor na zahraniční politiku má: “Já jen necítím potřebu se pokaždé vyjadřovat  ke každé zahraniční události. Jako Česká republika máme jasný a jednotný názor,” tvrdí. A doplnil, že Česká republika musí podle jeho názoru dělat aktivní politiku směrem do Evropské unie. “My tam posíláme odložené politiky jako poslance. I zahraniční politika je však o osobních vztazích, já mám na ty lidi mobily, takže když je potřeba, tak jim zavolám,” řekl doslova Babiš.

Řeč přišla I na vyzbrojenost a připravenost našich bezpečnostních složek. K tomu Babiš uvedl, že vítá všechny úkony, které usnadní práci českých bezpečnostních složek a předem s nimi souhlasí. “BIS pořebuje volnější ruce a já jsem pro. Způsob organizovaného zločinu se mění a my musíme být na to připraveni. Měli bychom kontaktovat bezpečnostní složky ve Francii, vzít si z jejich práce příklad a začít budovat protiteroristické skupiny, “ uvedl ministr.

V závěru pořadu ještě Babiš obhajoval své lustrační osvědčení. Nakonec řekl, že ani neví, kdo u soudu vypovídal, že se o vše starají jeho právníci. “Vím, že jsem nic nepodepsal, takže mám svědomí čisté,” řekl ministr. V úplném závěru ještě komentoval kauzu prezidentova kancléře Mynáře, když řekl: “Poškozuje to pověst prezidenta a ten by to měl co nejdříve vyřešit.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…